Csúcssebességgel száguld a Van Gerwen-expressz • SportTV

Csúcssebességgel száguld a Van Gerwen-expressz

2023. 01. 03. 14:10    
Olvasási idő: 3 perc

Michael van Gerwen elképesztő világbajnoki produkciót koronázhat meg a Michael Smith elleni vb-döntőben. A holland minden meccsén 100-as átlag felett dobott, legutóbb a nyolcaddöntőben vesztett szettet és több kategóriában is feljött az örökranglista dobogójára.

„Képtelen lesz megállítani. Senki sem fog megállítani.”

Azon össze lehet veszni, hogy Michael van Gerwen szavai nagyképűségről vagy egészséges önbizalomról tanúskodnak (a magunk részéről erősen hajlunk az utóbbira, figyelembe véve a holland eddigi londoni produkcióját), de azon nem érdemes vitatkozni, hogy a Michael Smith elleni világbajnoki döntőnek is favoritként vághat neki. Tökéletes szezont zárhat le, ha nyer, hiszen akkor ebben az idényben az összes Gold Crown-tornán (Premier League, World Matchplay, World Grand Prix, vb) ő diadalmaskodik, ráadásul olykor eszement teljesítménnyel.

Az Alexandra Palace-ban például a 2023-as viadal során úgy jutott el a döntőig, hogy mindenkivel szemben legalább 100-as átlagot dobott: Levy Williamst 101.84-es, Mensur Suljovicot 107.66-os, Dirk van Duijvenbodét 100.42-es, Chris Dobeyt 102.39-es, Dimitri Van Den Berghet pedig 108.28-as átlaggal „kínálta meg”. A legutóbbi 13 szettjében nem talált legyőzőre, ami azt jelenti, hogy a negyed-, majd pedig az elődöntőben sem bukott játszmát. Leget is összesen hetet.

Ugyanakkor korábban ketten is képesek voltak hasonlóan dominálni a torna ezen szakaszát. A legdurvább performansszal Phil Taylor rukkolt ki, aki 2000-ben a döntőig a Mick Manning, Graeme Stoddart, Alan Warriner, Dennis Smith négyes ellen egyetlen szettet sem veszített el, majd a finálét 7-3-ra behúzta Dennis Priestley ellen. Az öreg mágus egy évvel később a negyed- és az elődöntőt, majd a finálét (sorrendben Keith Deller, Dave Askew és John Part ellen) is játszmaveszteség nélkül abszolválta, ahogyan aztán 2002-ben is tette (ott John Part, Dave Askew és Peter Manley volt az áldozata). 2010-ben „csak” a nyolc és a négy között jött össze neki a söprés – Adrian Lewis, majd Mark Webster bánatára. Rajta kívül még Raymond van Barneveld „nullázott” a torna ezen két fázisában, ő a 2007-es világbajnokságon Alan Tabernt és Andrew Jenkinst mosta le (sőt, neki a nyolcaddöntőben is jött a „simázás” Rico Vonck ellen), hogy aztán minden idők legjob vb-döntőjén felülmúlja Phil Taylort. Ami ezen csodálatos produkciókat összeköti, hogy aki így menetelt, az meg is nyerte a vb-t.

Nem ennyire egysíkú a kép, ha azon játékosokat vizsgáljuk, akik a döntőig vezető útjuk minden állomásán megdobták a százas átlagot. Gary Anderson a 2011-es, Phil Taylor pedig a 2015-ös világbajnokságon bukta el ilyen előzményeket követően a finálét, igaz, Taylor (2000, 2010) és Van Gerwen (2017, 2019) meg feltette a koronát a nagy menetelésére, ráadásul „The Power” 2000-es produkcióját leszámítva még a döntőben is bevágták a maguk százasát.

De hogy MvG mostani elképesztő sorozatát még inkább kontextusba helyezzük, jöjjön még néhány adat! A holland az idei vb-n ha célba vette a tripla 20-at vagy a tripla 19-et, akkor minden második nyilával talált is. A Dimitri Van Den Bergh elleni elődöntő ötödik szettjében az első kilenc nyilának átlaga 146.22 volt, ami minden idők ötödik legjobbja (a csúcsot is ő tartja 151.33-mal a 2013-as vb-n a legjobb 32 között „kínálta meg” ennyivel a harmadik játszmában Peter Wrightot). A vb-elődöntőkben dobott három legjobb átlagból immár kettő az övé: 2017-ben Raymond van Barnevelddel 114.05-109.34-re végeztek egymással (!), most pedig 108.28-at szórt. És bár a legkevesebb nyíllal megnyert szettek terén nem az övé az elsőség, de hétfőn két játszmával is „feldobta” magát a dobogóra. Itt Gerwyn Price vezet a 2021-es döntőben előadott 33 nyilas produkciójával, megelőzve a Gary Andersontól a 2016-is elődöntőben látott 34-es teljesítményt, hogy aztán jöjjön 35-tel Taylor (ő négyszer tett ilyen csodát) és Van Gerwen (neki ilyenből kettő van, rendre Van Den Bergh ellen).

Mindez persze csak a statisztikusoknak lesz nagy öröm, ha a holland elbukik Smith ellen. Mert neki most tényleg csak a győzelem számít. Persze, nem elhanyagolható szempont, hogy az arany mellé bónuszként a világranglista első helye is járna.

A Sport1-en kedden 21 órától élőben közvetítjük a Michael van Gerwen-Michael Smith PDC-dartsvilágbajnoki döntőt.