Barney visszatér a World Series színpadára • SportTV

Barney visszatér a World Series színpadára

2023. 01. 12. 08:49    
Olvasási idő: 2 perc

Tavaly júniusban az US Mastersszel indult és döntőstül hét versenyt tartalmazott a World Series of Darts sorozat. Az idén már az esztendő második hetében egy ázsiai versennyel rajtol, s 2022-höz hasonlóan az amszterdami AFAS Live csarnokban végződik a széria, amely most „csak” féltucat viadalt foglal magában.

Raymond van Barneveld több mint három esztendő után visszatér a "világjárő" dartssorozatba (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A szisztéma hasonló a már megszokotthoz. Egy afféle PDC-világválogatott mérkőzik meg az adott térség legjobb versenyzőivel. Mivel a színhely Bahrein, közelebbről Száhir városa, a térség pedig a legnagyobb területű teljes kontinens, Ázsia, Bahreinről a Fülöp-szigetekig.

A nyolc PDC-klasszishoz sorsolták a nyolc ázsiait, az első napon 6 nyert legig tartó meccseket játszanak, a pénteki második napon a negyeddöntők is  hasonló időtartamúak, ám az elődöntőt már 7, a döntőt 8 nyert legre játsszák. A verseny összdíjazása 60 ezer font, a győztes ebből 20-atkap, a döntős 10-et, az elődöntősök ötöt, a negyeddöntősök 2500-at és még az első kör vesztesei is 1500-at.

Lesz egy nagy visszatérője is a sorozatnak, Raymond van Barneveld, aki 2022-ben sikerrel kezdte újra a versenyzést, major torna elődöntőig jutott (Grand Slam of Darts) és a vb-n is helytállt. Barney 2013-tól 2019-ig nem kevesebb mint öt World Series-viadalon jutott el a döntőig, ám mind az ötöt el is vesztette (hármat a honfitárs Van Gerwen, egyet-egyet Lewis és Gary Anderson ellen).„Csodálatos érzés visszatérni. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, és remélem, hogy jól teljesíthetek. Johannesburgban voltam, amikor Dél-Afrikába mentünk, voltunk Tokióban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dubaiban – bárhová mentünk, popsztárként kezeltek minket. A sportág továbbra is növekszik, és remélhetőleg ez a hét sikeres lesz” – mondta a PDC honlapjának Van Barneveld, aki a japán Jamada Jukival mérkőzik meg csütörtöki nyitómérkőzésén.
Az ötszörös világbajnok jeles pályafutása során mérhetetlenül fejlődött a sportág, és úgy véli, hogy a World Series kulcsszerepet játszik az elkövetkező években.„Láttuk ezt Damon Hetával – megnyert egy World Series-versenyt Ausztráliában, és nézd meg, hol tart most” – tette hozzá Van Barneveld. „Ezért igazán fontos a World Series – hogy új sztárokat hozzon nekünk. Nézd meg Kelet-Európát, és azt, hogy most hogyan vesznek részt benne. Fantasztikus játékosunk van a portugál José de Sousában – erre sosem számítottunk. Francia játékosok jönnek, Belgiumban most nagyon meleg van, de szeretnénk látni, mit csinál a világ többi része, és továbbra is úgy gondolom, hogy Ázsiában sokat tehetünk. „Amikor megnyertem a Tour Card-omat, az volt a célom, hogy két év után a világ legjobb 32-e között legyek” – emlékezett vissza Van Barneveld, aki annak ellenére, hogy öt döntőben szerepelt, még nem nyert világbajnoki címet.„A tavalyi év felénél már azt hittem, hogy ezt soha nem fogom elérni, de aztán jött a Grand Slam of Darts, és ezzel bekerültem a legjobb harminckettő közé. Az elkövetkező két évben a legjobb tizenhatra ra összpontosítok, mert így több televíziós tornát kapok, és szeretnék a főszínpadon lenni. Minden az összpontosításon és a hiten múlik. Sokkal többet vártam magamtól Gerwyn Price ellen a vb-n, remekül éreztem magam, de megmutatta, miért volt akkoriban világelső. Remélhetőleg több ProTourt nyerhetek, több European Tourra kvalifikálhatom magam, és körülbelül két éven belül bejutok a legjobb 16 közé, de még hosszú az út. Alig várom, hogy Bahreinben játszhassak, és megmutassam a világnak, hogy még mindig képes vagyok trófeákat emelni, és ez az, amire törekszem” – fejezte be interjúját a szűk élmezőny legidősebb játékosa:
Lesz azért a Bahrein Masters mezőnyében Barney-nál idősebb dartsos is, méghozzá a szingapúri Paul Lim „papa”, aki 69. esztendejét tölti be kevesebb mint két hét múlva. A világ első tévés 9 nyilasának szerzője (1990) az első körben a volt világelső, tavalyelőtti világbajnok Gerwyn Price-szal mérkőzik meg.

Kapcsolódó

BAHREIN MASTERS, A NYOLCADDÖNTŐ MÉRKŐZÉSEI

Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Alain ABIABI (Fülöp-szigeteki)
Rob CROSS (angol)–Nitin KUMAR (indiai)
Luke HUMPHRIES (angol, 4. kiemelt)–LEUNG Man Lok (hongkongi)
Gerwyn PRICE (walesi, 3.)–Paul LIM (szingapúri)
Peter WRIGHT (skót, 2.)–SUZUKI Toru (japán)
Michael SMITH (angol, 1.)–Juszuf ABDULNASZER (bahreini)
Raymond van BARNEVELD (holland)–JAMADA Juki (japán)
Jonny CLAYTON (walesi)–Mahmud BÁSZIM (bahreini)

WORLD SERIES OF DARTS, Bahrein Masters. Sport1 17:00 a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos).