Megnyeri a világbajnok az év első tévés tornáját? • SportTV

Megnyeri a világbajnok az év első tévés tornáját?

2023. 01. 13. 13:16    
Olvasási idő: 2 perc

Nem történt meglepetés az év első tévés dartstornáján, a World Series of Darts sorozat részét képező Bahrein Mastersen az első napon. A “PDV-világválogatott” 8–0-ra legyőzte az “Ázsia-válogatottat”, a legszorosabb csatát Van den Bergh vívta a filippínó Abiabival, az egyetlen 0-s győzelmet Clayton aratta a bahreini Bászim ellen. A nagyok most egymás közt döntik el a trófea sorsát.

A világbajnok Michael Smithnek Van den Bergen és Luke Humphriesen vagy Raymond van Barnevelden át vezet az útja az esetleges döntőig (Fotó: Getty Images)

Mindegyik negyeddöntős csata afféle rangadónak ígérkezik, már a nyitány is hatalmas meccset ígér, hiszen a regnáló világbajnok Michael Smith játszik a tavalyi első World Series-torna az US Masters győztesével, Dimitri Van den Berghgel. Legutóbb júniusban csaptak össze, akkor a Nordic Darts Masters elődöntőjében a belga súlyos, 11–4-es csapást mért az angolra. Azóta persze sokat változott a helyzet, Smith Grand Slam  of Darts-győzelem és főként világbajnoki sikere letörölte róla a “Silver Boy” gúnynevet, amely arra utalt, hogy számos szupertornán a döntőifg eljutott, csak a befejezés nem sikeredett neki. Most a győztesek önbizalmával léphet már színpadra, ráadásul az erőltetetten táncos lábúnak mutatkozó VDB sikere volt a legkevésbé meggyőző csütörtökön – más kérdés, hogy az ő ellenfele tűnt a legerősebbnek a “kontinenscsapatból”.

A második találkozó a 4. kiemelt Luke Humphriesé, aki az élvonalba visszaérkező Raymond van Barnevelddel csap össze. Barney nagy visstérése óta csupán kétszer játszottak, 2021-ban a Players Championship egy-egy résztornáján. Márciusban Milton Keynesben az angol győzött 6–4-re, júniusban ugyanott egy körrel később Barney 6–3-mal vágott vissza. A vb-n az angol a 4. fordulóig jutott, ahol a honfitárs Bunting állta az útját, a veterán holland a az akkor még világelső Gerwyn Price-tól kapott ki a 32 között, szettgyőzlem nélkül (0–4). A mostani csatán a fogadóirodák Humphriest látják jobbnak (1.60 kötül, míg Barney oddsai 2.20-2.30 körül mozognak), de a bukik sem tévedhetetlenek, lásd friss példának a világbajnoki döntőt…  (Amúgy az első két párosítás győztese játssza az első elődöntőt.

A harmadik párban “páros éves” világbajnokok csatáznak,  a 2020-as és 2022-es  vb-győztes Peter Wright mérkőzik meg a 2018-as védő Rob Cross-szal. 2020 eleje óta az elmúlt három évben tízszer csaptak össze, 6–4-gyel a skót a jobb, akinek magánéleti gondjai, felesége betegségének mindenkori állapota jelentősen befolyásolja a teljesítményét, érthetően. Most el tudott utazni Bahreinbe, az első meccsen 3 leget tudott nyerni bahreini ellenfele, ennél többre csak a Fülöp-szigeteki versenyző volt képes VDB ellen.  Cross a vébén ismét eljutott a negyedik körig, a diadalmas 2018 óta már harmadszor, de most éppen a honfitárs Dobey tudta megállítani. Wright labilitása miatt nehéz az esélylatolgatás, de ha mindketten jó formát mutatnak, azért  a “színes” egyéniségű és megjelenésű Snakebite inkább esélyes.

A negyedik csörtéből lesz walesi továbbjutó és kieső is, Gerwyn Price és Jonny Clayton, a nemzet két dartskirálya egymással meccsel. Kettejük közül a Jégember volt már világbajnok és világranglista-vezető is, Jonny egyik sem, de ha az elmúlt másfél évet vesszük, utóbbi van jobb formában. Tavaly ötször csatáztak PDC-tornán, az első hármat Clayton nyerte meg, az utolsó kettőt meg Price. A vb-n mindketten a negyeddöntőig jutottak csak, legyőzőik, Clemens és Van den Bergh meg elvesztették az elődöntőjüket, egyikük sem lett finalista. Tipikus fifty-fity csatának ígérkezik, egy-egy jobb sorozat a nyolcadik-kilencedik leg körül eldöntheti, melyikük meccsel majd a második elődöntőben Wright vagy Cross ellen.

WORLD SERIES OF DARTS, Bahrein Masters, Száhir. Sport2 17:00 a negyeddöntő és elődöntő mérkőzései, valamint a döntő  (kommentátor: Fülöp “180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)