Michael Smith „mesterhármasra” hajt • SportTV

Michael Smith „mesterhármasra” hajt

2023. 01. 21. 12:48    
Olvasási idő: 2 perc

Dartsban nem ritkák a sorozatgyőzelmek. Az igazán nagy formába lendülő Michael Smith a vb és a bahreini Masters-cím után most Koppenhágában is szeretne a legjobb játékosok közül is kiemelkedni.

Ha minden igaz, a kétszeres és a háromszoros világbajnok, Snakebite és MVG 90-edszer áll a tábla elé együtt hivatalos PDC-versenyen (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A negyeddöntő négy meccsét már 10 nyert legig játsszák a Nordic Mastersen. A második körig csak a PDC-csapat játékosai jutottak el, összes északi (és északkeleti) ellenfelüket kiütötték. Nyolcuk közül öten voltak már PDC-világbajnokok, azaz elképesztően erős mezőnyben dől el az idei „északi bajnoki cím” sorsa
A délutáni programot Gerwyn Price és Dimitri Van den Bergh nyitja meg. 2016 novembere óta egy tucat meccset játszottak, Price 7–5-re vezet összesítésben. Tavaly ugyanígy a második körben találkoztak, a belga akkor 10–5-re győzött, s végül megnyerte a versenyt is. Azóta csak egyszer találkoztak, ugyancsak a World Seriesen, az új-zélandi mastersen az elődöntőben a walesi bizonyult jobbnak, 7–5-re. (A WSD- versenyeken a pénzdíjazás és a versenystruktóra azonos, a legszánok viszont helyszínenként változhatnak.)
A második meccsen Rob Cross és Jonny Clayton mérkőzik meg. Pénteken az angol aratta a könnyebb győzelme (6:1 a dán élversenyző Andersen ellen), a walesi jobban megkínlódott a svéd Daniel Larssonnal (6–3). Kilenc eddigi meccsók jelentős Cross-fölényt mutat (7–2), tavaly egyetlengyszer kerültek szembe, a Players Championship Finals elődöntőjében Mineheadben szintén a 2018-as világbajnok nyert. Egy kicsivel most is ő tűnik esélyesebbnek, bár a különbség csekély, van olyan fogadóiroda, amely századra azonos esélyt ad mindkettejük győzelmére.

Michael Smith: irány a triplázás (Fotó: Getty Images)

Harmadik párként két angolt, két cimborát szólít a koppenhágai színpadra John McDonald, a PDC ugyancsak angol ikonikus konferansziéja. Luke Humphries igyekszik megtörni Mike Smith elképesztő sorozatát, legutóbbi 18 meccséből 18-at ugyanis megnyert a regnáló világbajnok. Öt legutóbbi „igazi” meccsük összesítésében Smith vezet 3–2-re (a nem hivatalosnak tekintett home darts-tornákon a Covid idején mindhárom meccsükön Humphries volt a jobb.) Legutóbb az októberi Eb-n Dortmundban küzdöttek meg, a negyeddöntőben akkor 11–7-re Smith győzött, el is ment a döntőid, de akkoriban még Silver Boy-nak hívták, ki is kapott druszájától, Raymond Smithtől. Kettejük játéksebességéből következően még akkor sem lehet túl hosszú mérkőzésre számítani, ha kijátsszék a lehetséges mint a 19 leget.
A negyeddöntők sorát Peter Wright és Michael van Gerwen zárja. Ki ne emlékezne rá, hogy két vb-döntőt is vívtak már egymással, 2014-ben MVG, hat évre rá Snakebite sikerével. A William Smith statisztikái szerint a 60.(!) találkozójukra kerül sor, ezekből a holland 64-szer, a skót 23-szor nyert, két döntetlen mellett. Persze ez a fölény főként a korábbi időszakokra vezethető vissza, bár az is igaz, a Green Machine legutóbbi 7 összecsapásuk mindegyikéből győztesen került ki. A skót legutóbb 2021 novemberében, a Players Championship Finals negyeddöntőjében tudta megverni a tar zsenit. Erre a cstára is igaz, a pillanatnyi összpontosítás dönthet, annyira egyformának tűnnek az esélyek. (A bukik azért MVFÜG tartják egy kicsivel eélyesebbnek.
Mivel a menetrend a sorsolási tábla alapján készül, a negyeddöntő első két találkozójának győztese vívja az első, a harmadik-negyedi összecsapás továbbjutója a második elődöntőt, s a két nyertes mérkőzik meg a trófeáért. Az esti programban az utolsó három mérkőzés megnyeréséhez már 11 leget kell győztesen zárni.

WORLD SERIES OF DARTS, Nordic Masters, Koppenhága. Sport1 13:00 és 20:00 a negyeddöntő márkőzései. Illetve az elődöntő meccsei és a döntő (kommentátor: Fülöp „80” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd)