A Sport2 közvetíti a sporttörténeti MTK–Ajax BL-meccset • SportTV

A Sport2 közvetíti a sporttörténeti MTK–Ajax BL-meccset

Sport TV avatar Sport TV 2023. 02. 07. 12:35    
Olvasási idő: < 1 perc

Soha sem fordult még elő korábban, hogy egy magyar korosztályos együttes tavasszal is szerepeljen az ifjúsági Bajnokok Ligájában, 2023-ban azonban az MTK ott van a sorozat legjobb 24 csapata között. Az utánpótlás-neveléséről híres Ajax elleni, nyolcaddöntőért vívott mérkőzést élőben közvetíti a Sport2.

Az MTK sportágtörténetet író csapata. (Fotó: mtkbudapest.hu)

Az MTK U19-es csapata történelmi tettet hajtott végre az ifjúsági Bajnokok Ligájában – ahogy „népszerűen” nevezik a hivatalosan UEFA Ifjúsági Liga nevű sorozatot azzal, hogy a lett Jelgava és az izraeli Asdod együttesét legyőzve a sorozat tavaszi szakaszába jutott, ahol a rájátszásban a világhírű Ajax lesz az ellenfele. A két együttes egy mérkőzést játszik, aki nyer a Hidegkuti Nándor Stadionban, az továbbjut a nyolcaddöntőbe.

A 2013-ban induló ifi BL lebonyolítása szerint a 32 BL-induló U19-es csapatai ugyanúgy csoportmeccseket vívnak, ahogyan a felnőtt mezőny is. Innen a csoportelsők automatikusan a nyolcaddöntőbe jutnak, míg a második helyezettek a csoportkörrel párhuzamosan futó, de egyenes kieséses rendszerben zajló bajnoki ágról kapnak ellenfelet. Itt az UEFA koefficiensranglistája alapján a 32 legjobb szövetség U19-es bajnokai játszanak két kört. Erről az ágról érkezett az MTK, míg az Ajax a Liverpool mögött, de a Rangerst és a Napolit megelőzve végzett az A-csoport második helyén.

A továbbjutó a nyolcaddöntőben a Liverpool, Manchester City, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, PSG, Milan, Sporting nyolcasból kaphat ellenfelet.

Az MTK Budapest a 2019-20-as és 2021-22-es szezon után harmadik alkalommal indul az ifi BL-ben, előbb az első kör, majd a második jelentette a végállomást. Az Ajax utánpótlása világhírű, az egész világra kiterjedő megfigyelőhálózata van, nem meglepő, hogy bivalyerős korosztályos csapatai vannak, amelyeket több nemzet játékosai alkotnak. Az ifi BL indulása óta az amszterdamiak rendszerint a csoportkörös ágról vágnak neki a szériának, és a legjobb eredményt a 2019-20-as szezonban érték el, amikor elődöntőig jutottak.

A történelmi MTK Budapest–Ajax mérkőzést február 8-án, szerda este 17:45-től közvetíti a Sport2. Az összecsapás kommentátora Petur András lesz, míg a Sport TV stúdiójában Faragó Richard Hrutka János társaságában elemzi a látottakat.

MTK Budapest–Ajax: február 8., szerda 17:45, Sport2 (élő); kommentátor: Petur András