Serie A–DFB Pokal „turmix” keddre • SportTV

Serie A–DFB Pokal „turmix” keddre

2023. 02. 07. 18:08    
Olvasási idő: 3 perc

Ezúttal három mérkőzés is jut keddre, két általunk követett futballsorozatból. A Serie A 21. fordulójának záró mérkőzését, a rekordbajnok idegenbeli fellépését közvetítjük, a Német Kupából pedig képernyőre kerül az egyik „magyaros” csapat élőben, az egyik nemzetközi kupa, az El címvédője pedig felvételről.

Hasonéló gőlörömre éheznek a Juve-drukkerek kedden este Salernóban (Fotó: Getty Images)

SALERNITANA–JUVENTUS

 A Salernitana a vb-szünet után úgy ért vissza a Serie A-ba, hogy négy meccsen mindössze egy pontot szerzett, közte hatalmas 8–2-es verésbe szaladt bele az Atalantától. Davide Nicola együttese azóta magához tért, amelyet a Lecce idegenbeli 2–1-es legyőzése mutat. A Granata már a meccs elején kétgólos előnyt szerzett a Stadio Comunale Via del Maréban Boulaye Dia és Tonny Vilhena találataival az első 20 percben, de a vendéglátók visszatértek, miután Gabriel Strefezza mindössze három perccel később szépíteni tudott. A déli együttes aztán bátran harcolt, hogy megőrizze minimális előnyét., amely által a forduló előtt 8 pontos különbséggel állt a már kieső helyen tanyázó Verona előtt. Mivel a Hellas hétfőn egy pontot szerzett otthon a Lazio ellen, most egy Juve-elleni bravúrral még tovább növelheti „benn maradási komfortérzetét” a Granata. A szezon elején Torinóban 2–2-t ért el meglepetésre Nicola csapata, ezért a mester bízik benne, otthon környezetben még ennél nagyobb bravúr is összejöhet.
Negatív értelemben felejthetetlen lesz ez az idény a Juventusnak, amely a lesújtó pontlevonás utáni három bajnokin mindössze egyetlen pontocskát kapart össze. A klub fellebbezett a döntés ellen, amely súlyosságának példátlan volta miatt csökkenhet is, de a bajnokségból az új BL-idénybe jutás esélye tovább csökkent a Monza elleni múlt heti 2–0- vereséggel. Allegri csapat azonban tovább is harcol a kupában és az Európa-ligában is, utóbbiban van lehetőség a BL elérésére, de ahhoz még négy párharcot és a budapesti döntőt is meg kellene nyerni – ez az út még a Serie A által kínáltnál is nehezebbnek tűnik, elnézve az El jelenleg még 24 csapatot számláló mezőnyét. Az európai porondon a Nantes vár az együttesre, mielőtt áprilisban oda-vissza csatában megmérkőzne a címvédő Interrel a római fináléért. Ezek a feladatok talán fontosabbak a presztízs visszaállításáért, de a többszörös Juve-sikeredző a bajnokságban is nyerő útra szeretné terelni tanítványait, amilyen hamar csak lehetséges.

A Salernitana egész februárban Fazio és Gyömbér Norbert nélkül marad, mindkét védőjátékost izomsérülés tartja vissza a játéktól. Maggio és Mazzocchi is izom- és térdproblémával küszködik, egyikük játékát sem kockáztatja Nicola mester, legalábbis a kezdőben nem.
Eközben a Juve szokásosan Pogba és Milik nélkül utazik el, Bonucci és Kaio Jorge sem bevethető. Allegri megtarthatja a vékony kupasiker kezdőjének legnagyobb részét, az egytlen fix változtatásnak az tűnik, hogy Wojciech Szczesny újra elfoglalja helyét  kapuban Perin kárára.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A két csapat három salernói összecsapásán mindhárom féle eredményből egy-egy született, a legfrissebbet 2021. november 30-án a fehér-feketék 2–0-ra nyerték meg, Dybala és Morata góljával (ma már egyikük sem játszik Torinóban). 2. Antonio Candreva három legutóbbi meccsén három gólban volt közvetlen részes a Juve ellen (1 gól, 2 assziszt), első két Serie A-gólját viszont éppen az „öreg hölgy” színeiben érte el (2010 januárja és júniusa között 16 meccsen szerepelt a fehér-feketék színeiben).  3. Dusan Vlahovics három bajnokin háromszor talált a Salernitana kapujába, egy duplát még a Fiorentina színeiben ért el 2021. december 11-én, a harmadikat már a Juve tagjaként március 20-án. Legutóbbi 8 gólját egytől egyig Torinóban szerezte, hetet az Allianz Stadionban, egyet a városi rivális pályáján, a Stadio Grande Torinóban.

NÉMET KUPA

Sallai Roland öt hónap után lehet kezdő a Freiburg csapatában (Fotó: Getty Images)

A Német Kupában a nyolcaddöntő mérkőzéseit ketté bontották, a már továbbjutott Stuttgart, Union Berlin, Leipzig, Bayern kvartett várja a negyeddöntő másik négy együttesét
Az első párban a másodosztályú Sandhausen fogadja a tavalyi kupadöntős Freiburgot. Korábban a kupában már találkoztak, hét kiírással ezelőtt, akkor gólgazdag találkozón a második körben 3–3 után már a 11-esekkel meglepetésre az akkor vendég Sandhausen nyert 4-3-ra – a hazai csapatot akkor ugyancsak Christian Streich edzette és szerepelt Vincenzo Grifo is, aki azóta olasz válogatottként egyik kulcsembere a mai SCF-nak. A másik kulcsjátékos a magyar válgatott Sallai Roland, akinek manapság megkérdőjelezhetetlen a helye az együttesben, mipos az öttagú középpályássor közepén kap szerepet. Más kérdés, hogy sérüléssorozatot követően hosszú idő, 5 hónap óta először kezdő az együttesben.
A bajnoki szereplés alapjén egyik csapat sem árul el csúcsformát, az SVS legutóbb otthon 4–0-ra kapott ki a másodosztály éllovasától a Darmstadttól – ezzel 12. a táblázaton, de csak egy ponttal van többje az osztályozós Braunschweignél. A Freiburg meg egyenesen két nagy zakót kapott két legutóbbi idegenbeli meccsén, a Wolfsburg ellen 0–6, Dortmmundban 1–55 lett az eredmény.
Javítási lehetőség – mindkét csapatnak – kedd este a BWR Stadionban…

Későn este felvételről mutatjuk az Eintracht Frankfurt–Darmstadt csatát. Előbbi a  kupa ötszörös győztese, legutóbb 2018-an hódította el a trófeát, Utóbbi a 2. Bundesliga listavezetője, 19 fprduló után két pont az előnye a hat év óta visszajutni képtelen, most éppen arra álló HSV előtt.

SERIE A, 21. forduló. Sport2 20:30 US Salernitana 1919–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hajdu Attila)
NÉMET KUPA, nyolcaddöntő. Sport2 14:45 SV Sandhausen–SC Freiburg  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 23:00 SG Eintracht Frankfurt–SV Sandausen (felv., kommentátor: Engyel István)