Donovan Mitchell után most Damian Lillard is 71 pontig jutott • SportTV

Donovan Mitchell után most Damian Lillard is 71 pontig jutott

2023. 02. 27. 16:51    
Olvasási idő: 2 perc

Damian Lillard 71 pontot dobott a Houston Rockets ellen, ezzel Donovan Mitchell után a második játékos lett a szezonban, aki elérte a hetven pontos határt. Hihetetlenül hangzik talán, de soha nem volt olyan szezon az NBA-ben, amikor ez a bravúr két játékosnak is sikerült.

Ahogyan az ilyenkor szokás. Elkészült a kép a 71-es feliratot ábrázoló papírral. (Fotó: twitter / @trailblazers)

Ha pontrekordos meccsekről beszélünk az NBA-ben, legtöbbször az egyszer 100 pontot dobó Wilt Chamberlain, illetve a 81 pontos Kobe Bryant szokott szóba kerülni. Chamberlain tényleg űrstatisztikátkat hozott egykor, hatszor is tudott 70 pont felett termelni. Ezek a meccsek azonban két szezonban voltak, az 1961-62-es és az 1962-63-as szezonokban is három-három alkalommal. Chamberlainen kívül tegnapig hat játékos lépte át egyszer-egyszer az álomhatárt: Elgin Baylor 1960-ban, David Thompson 1978-ban, David Robinson 1994-ben, Kobe Bryant 2006-ban, Devin Booker 2017-ben és Donovan Mitchell 2023-ban.

Tegnap ebbe a sorba lépett be Damian Lillard is, aki 71 pontot szórt a Houston Rockets ellen:

A fenti felsorolásból már talán látszik egy érdekesség.

Először fordul elő az NBA-ben, hogy két játékos is képes egy szezonban vagy egy naptári évben legalább 70 pontot dobni.

Donovan Mitchell még január másodikán jutott el 71 pontig a Cavaliers Bulls elleni meccsén. Az örökranglista nyolcadik helyén állnak ezzel a teljesítménnyel, ez egyébként egy négyes holtverseny, hiszen Baylor és Robinson is épp eddig jutott egykor. Lillard karriercsúcsa 61 pont volt eddig, azt kétszer is elérte, így nem csak azt, de a Blazers franchise-rekordját is átírta. Lillard az első olyan kosaras, aki 30 éves kora után jut ilyen magasságokig. 13 triplát szórt, annál eddig csak Klay Thompson dobott többet egy meccset (14-et), az is közel volt. Talán nem meglepő, hogy a meccs után azonnal elvitték Lillardot doppingtesztre…

A twitter természetesen felrobbant a meccs után. Még az a LeBron james is tweetelt róla, aki pár óráravval előtte vezette győzelemre a Lakerst a Mavericks ellen úgy, hogy az első félidőben már 27 pont is volt a hátránya, azonban minden tweet közül kiemelkedik Donovan Mitchell tweetje, aki azt írta ki, hogy az anyukája szólt neki, hogy 72 pontot kell dobnia, mert Dame Lillard utolérte.

Nem akármilyen események zajlanak tehát az NBA háza táján, minden élő meccsbe érdemes belenézni, de a Sport TV-s magazinok is rengeteg érdekességet tartalmaznak. Csütörtökön a Trash Talkban például Lékai Máté, a magyar válogatott és az FTC irányítója is tiszteletét teszi, és ismét az amerikai sportokról fog majd beszélni.

Trash Talk: március 2., csütörtök 19:00, Sport2 (élő)

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers: március 3., péntek 4:00, Sport1 (élő); 15:30, Sport1 (felv.)

Alley-oop: március 4., szombat 19:00, Sport1 (élő)

Washington Wizards – Toronto Raptors: március 4., szombat 23:00, Sport2 (élő)

NBA Action: március 5., vasárnap 13:30, Sport1

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors: március 5., vasárnap 23:00, Sport2