Varázsolhat LeBron James 38 évesen, mégis egyre fiatalabbak az NBA-játékosok • SportTV

Varázsolhat LeBron James 38 évesen, mégis egyre fiatalabbak az NBA-játékosok

2023. 03. 04. 09:36    
Olvasási idő: 2 perc

Érdekes statisztikáról beszéltek a közelmúltban. Arról szól, hogy az NBA-játékosok hány százaléka töltötte már be a 30. életévét. Ez alapján hiába beszélünk egyre jobb orvosi háttérről, és csodáljuk a 30 feletti sztárokat, az NBA mégis egyre fiatalodik. 20 év alatt 15 százalékot csökkent a 30 pluszosok aránya a ligában.

Udonis Haslem és LeBron James a liga legidősebb játékosai között. (Fotó: Getty Images)

Általános téma régóta, hogy egyre profibb mentalitásúak az NBA-játékosok, egyre jobban odafigyelnek magukra, és egyre fejlődik az őket körülvevő orvosi és sérülések prevenciójával foglalkozó stáb. Valóban, talán nekik is köszönhető az, hogy LeBron James 38 évesen is olyan teljesítményre képes, mint előtte ennyi idősen még soha senki, vagy hogy Damian Lillard 32 évesen 71 pontot tud dobni, de Steph Curry sem lenne talán olyan jó formában lassan 35 évesen mindezek nélkül.

Ennek ellenére a tendencia mégsem az, hogy egyre több 30-as pattogtat az NBA-ben. Épp az ellenkezője igaz, fiatalodik a liga, és egyre kevesebb a 30 éves kor feletti NBA-játékos.

Jelenleg az NBA-játékosok egyötöde lépett már be a harmadik X-be, míg ez a szám 2001-ben – amikor ez a csúcson volt – még 35 százalék volt, azaz minden harmadik NBA-s elérte ezt a kort. Az idei 20 százaléknál egyébként a tavalyi statisztika alacsonyabb volt, az a rekord, hiszen akkor csak 18 százalék volt ez az adat, ahogy ez Tom Haberstroh tweetjéből is látszik. Ő beszélt erről a Basketball Illuminati podcastben:

Így fogalmaz pontosan: „A Jordan korszak végére az NBA öregedő, cammogó helyen találta magát. Aztán az NBA felgyorsulta, egyre gyorsabb és gyorsabb, fiatalabb és fiatalabb lett. Ez ma már a fiatalok játéka.”

Valóban jobbak a feltételek ma arra, hogy valaki idősebb korában is magas szinten tudjon játszani, de éppen a kilencvenes évek után lett divat az, hogy nem 3-4 év főiskolai karrier után állt valaki profinak, hanem egyenesen a középiskolából. Olyan trend lett ez, hogy a minimum korhatárt egy idő után 19 évben húzták meg, illetve az volt a draftolás feltétele, hogy a középiskola után legalább egy évnek el kell telnie (A one and done szabályról van szó, és nyilván az volt a célja, hogy mindenki töltsön el legalább egy évet az NCAA-ben, de végül más utakat kezdtek járni a fiatalok. Ez azonban egy másik, hosszabb történet.).

Ez a tendencia, vagyis, hogy nem 22 évesen, hanem 19 évesen kerülnek a játékosok a ligába, nyilván máris lehúzza az átlagot. Az is kétségtelen, hogy gyorsul a játék, és egyértelmű, hogy egy ereje teljében lévő 24 éves jobban bírja a tempót, mint egy 34 éves veterán. A fent látható tweetben kiválóan kirajzolódik ez, ahogyan a játék tempóját és az átlagéletkort felvezették egy grafikonra. Ha valaki visszagondol a kilencvenes-kétezres évekre, akkor úgy nézett ki egy csapat, hogy a kezdőötösben is volt legalább egy harcedzett veterán, míg a cserék közül többen is tapasztalt öreg rókák voltak. Igazából azok a játékosok tűntek el, akik a rotáció tagjai voltak 30 felett, de nem ők húzták a csapatot általában.

Az NBA legidősebb játékosa ugyan a 42 éves Udonis Haslem, bár ő inkább egy mezbe öltözött segédedző a Miami Heatnél, aki néha pályára is lép. A második a 39 éves Andre Iguodala, aki csak 3 meccsen jutott eddig szóhoz, és a harmadik helyen van LeBron James. Ő monjuk lélegzetelállító, sóha nem volt még ilyen formában lévő 38 éves játékosa a ligának, és tényleg nagyon úgy tűnik, hogy lesz majd lehetősége együtt játszania a fiával, Bronnyval. A legfiatalabb profik egyébként épphogy idősebbek az ifjabb Jamesnél. Jalen Duran pillanatnyilag a legifjabb 19 évesen és 106 naposan, de Trevor Keels, AJ Griffin, Nikola Jovic és Shaedon Sharpe is csak pár héttel idősebb nála.

A hétvégén természetesen fiatalabb és idősebb kosarasokat is láthatunk majd a Sport TV-n. Az Alley-oop pedig garantáltan szuper szórakozást kínál majd Szaniszló Csabival és Dávid Kornéllal. Íme a hétvégi program:

Alley-oop: március 4., szombat 19:00, Sport1 (élő)

Washington Wizards – Toronto Raptors: március 4., szombat 23:00, Sport1 (élő)

NBA Action: március 5., vasárnap 13:30, Sport1

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors: március 5., vasárnap 23:00, Sport2