Kézilabda: Indul az egyenes kieséses szakasz a nemzetközi kupákban • SportTV

Kézilabda: Indul az egyenes kieséses szakasz a nemzetközi kupákban

Sport TV avatar Sport TV 2023. 03. 17. 14:33    
Olvasási idő: 2 perc

A magyar csapatok közül a Ferencváros és a Siófok kezdi meg elsőként a szereplést a nemzetközi kupák egyenes kieséses szakaszában. A zöld-fehérek a BL-ben a Buducsnoszt Podgorica, a Balaton-partiak az El-ben az Ikast ellen lépnek pályára.

A Fradi ünnepelt a Bietigheim elleni siker után. (Fotó: facebook / @ftckezilabda)

Szombattól már nem lehet hibázni a nemzetközi kupákban szereplő magyar csapatoknak, hiszen a nők számára elérkezett az egyenes kieséses szakasz a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is. A Győri Audi ETO KC ebben a körben nem lép pályára, hiszen a BL-ben csoportja második helyén végzett, így automatikusan negyeddöntős. A Fradi számára a negyeddöntő, a Siófok számára viszont a Final4 a tét.

FTC-Rail Cargo Hungaria–Buducsnoszt Podgorica; BL, nyolcaddöntő

Nagyot hajráztak Elek Gábor tanítványai a BL-csoportkör végén, megnyerték az utolsó két meccsüket, hazai pályán a Bietigheim (28–23), idegenben az Odense (25-28) ellen, így a nyolcas negyedik helyén végeztek, ez pedig azt jelenti, hogy a nyolcaddöntőben a Buducsnoszt Podgorica lesz az ellenfél. A montenegróiak ötödikek lettek a B-csoportban, a Győri Audi ETO KC kétszer is nyert ellenük, Győrben 13 (32-19), Podgoricában 2 góllal (23–25). Az ellenfél kétszer (2012-ben és 2014-ben) nyerte meg a BL-trófeát, 2015-ben ezüstérmes lett, és az első csapat lehet a BL-ben, amely a Bajnokok Ligájában eléri a 8000 szerzett gólt. Mivel csak 18 találat választja el őket ettől, szinte biztos, hogy a Fradi ellen írnak majd történelmet. 14. alkalommal találkoznak a felek, és az örökmérleg a Fradinak kedvez, hiszen 8-szor került ki győztesként a párharcból, legutóbb, 2021-ben a Buducsnoszt jutott tovább a negyeddöntőbe 54-48-as összesítéssel. Csoportmeccseken az előző szezonban is összecsaptak, és mindkétszer Klujber Katrinék örülhettek. A Vác elleni főpróba jól sikerült, 30–21-re nyert a Ferencváros, amely január 22-e óta nem kapott ki. Az odavágót Montenegróban rendezik március 18-án, a visszavágót egy hét múlva Érden, a Sport1 mindkét ütközetet élőben közvetíti, az elsőt Méhes Gábor, a másodikat Bartha Zoltán kommentálja.

Buducsnoszt-FTC-Rail Cargo Hungaria: március 18., szombat 15:15, Sport1 (élő); kommentátor: Méhes Gábor

FTC-Rail Cargo Hungaria–Buducsnoszt: március 25., szombat 15:15, Sport1 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán

Siófok–Ikast; El, negyeddöntő

Az Európa-liga lebonyolításának köszönhetően a hölgyeknél már egyenesen a Final4 a cél a Siófok számára, ehhez pedig a csoportját hibátlan mérleggel megnyerő, így a Mosonmagyaróvár ellen kétszer diadalmaskodó Ikastot kell legyőzni. Van már múltja a két csapatnak, háromszor csaptak össze, és a Siófok mindháromszor diadalmaskodni tudott, legutóbb az Európa-liga 2021-es elődöntőjében hosszabbítás után (36–34). Akkor a Siófok döntőt játszott a Nantes ellen, de végül ezüstérmet szerzett a magyar gárda. Az Ikast akkor negyedik lett, majd az előző kiírásban is eljutott a legjobb négy közé, és végül harmadik helyen zárta a sorozatot. A Balaton-partiak a közelmúltban lejátszottak a bajnokság két legkeményebb meccsét a Győr és a Fradi ellen, ezeken nem tudtak nyerni, de szoros ütközetre kényszertették a BL-csapatokat, legutóbb a Kisvárda elleni viszont fölényes győzelemmel (35–23) hangolódtak az Ikast elleni párharcra. A Sport1 az első hazai és a második idegenbeli meccset is élőben közvetíti Bartha Zoltán és Haraszti Ádám kommentálásában.

Siófok–Ikast: március 18., szombat 19:45, Sport1 (élő); kommentátor: Bartha Zoltán

Ikast–Siófok: március 25., szombat 19:45, Sport1 (élő); kommentátor: Haraszti Ádám

A férfiaknál tovább íródik a történelem:

A férfiak számára a következő héten kezdődik el az egyenes kiesése szakasz, az Európa-ligában az FTC érdekelt, amely a Montpellier ellen játszik,  és története során először jutott ilyen magasságokba a klub. A BL-ben pedig a BL-história során először lesz magyar derbi, hiszen a Szeged és a Veszprém épp egymás ellen játszik most.