Ibra csúcstartó lett, és nem hajlandó nyugdíjba menni • SportTV

Ibra csúcstartó lett, és nem hajlandó nyugdíjba menni

2023. 03. 19. 09:58    
Olvasási idő: 2 perc

Zlatan Ibrahimovic lett a Serie A történetének legidősebb gólszerzője, és ha rajta múlik, egy ideig még biztosan javítgatja a rekordját. Hiszen minden következő bajnoki gólja új csúcs is lesz egyben.

Ha kellően öreg Milan-játékos vagy, ráadásul csapatod tizenegyest kap az Udinese ellen, akkor állj oda bátran a labda mögé, és csúcstartó leszel. Talán ez lehetne a receptje annak, ha valaki a Serie A történetének legidősebb gólszerzője szeretne lenni.

Alessandro Costacurta 2007 májusában, 41 évesen és 25 naposan így lett rekorder (együttese pedig 3-2-re nyert), 2023. március 18-án pedig Zlatan Ibrahimovic nagyjából hasonló körülmények között, 41 évesen és 166 naposan múlta őt felül.

A nagyjából kitétel részben a Milan mostani 3-1-es veresége, részben pedig „Ibra” duplázása miatt fontos: a veterán svéd ugyanis elsőre kihagyta a tizenegyest, és csak a „fél világ” berohanása miatt elrendelt ismétlésből talált a kapuba. Majd, hogy igazán „zlatanos” legyen a történet, „nyomott” egy jó kis trash talkot Marco Silvestrivel, az Udinese kapusával, aki érezhetően provokálta.

„Büszke vagyok, bekerültem a Milan történelemkönyvébe. Nagyszerű klub, nagyszerű játékosokkal és nagyszerű történelemmel. Most már az én nevem is benne van, ami sokat jelent nekem. Ez volt az első gól, amit csapatkapitányként szereztem a Milanban, ez büszkévé tesz, de sajnálom, hogy az eredmény nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna.

Hogy mit éreztem a karszalag miatt? Azt hiszem, még az én koromban is szabad izgulni. Bennacer odajött hozzám, és azt mondta, szeretné, ha én lennék kapitány. Mondtam neki, oké, leveszem rólad ezt a nyomást”

– nyilatkozta a mérkőzés után Ibrahimovic. (A három lehetséges jelölt közül csak a harmadik számú Bennacer kezdett, Davide Calabria a kispadon ült, Theo Hernández pedig nem volt kerettag.)

Zlatan szerint a vereség fő okát abban kell keresni, hogy napjaink Milanja nem tudja, miképp kell bajnokként futballozni. „Ha nyersz, mindenki rád vadászik. Mi pedig nem tudjuk mindig a legjobb formánkat hozni. Ez nem kifogás, csak egy magyarázat” – jegyezte meg. De ha már ott volt, elmondta a véleményét az olasz futball nagy hetéről (a Serie A-ból összesen hat együttes szerepel a három európai kupa negyeddöntőjében), illetve a saját fájdalmáról is, hiszen késői felépülése miatt nem nevezték a Bajnokok Ligájára. „Nyilván mindenki a BL-ben akar játszani, de amikor nevezni kellett, még nem voltam készen. Tiszteletben tartom a döntést – jelentette ki. –

Az olasz labdarúgás számára nagyon pozitív, hogy hat csapata áll még Európában, így a Serie A sok pontot szerez az UEFA rangsorában. Korábban az volt a nóta, hogy az olasz bajnokság nincs a Premier League szintjén, aztán Olaszország megnyerte az Európa-bajnokságot, és mindenki elhallgatott.

Most meg nekünk van hat csapatunk a negyeddöntőben…”

És persze előkerült az örökzöld kérdés is: meddig még, kedves Zlatan? „Ha jól vagyok, akkor játszani akarok.

Akik abbahagyják, általában arra panaszkodnak, hogy túl korán hagyták abba. Én nem akarok ebbe a hibába esni.

Még többre vagyok képes. Túl sokat szenvedtem a tizennégy hónap alatt, ezt most azzal bosszulom meg, hogy játszom. Jól érzem magam a Milannál, a klub elképzeléseitől függ, mi lesz velem. Megtalálnak, ha gondolják” – mondta a Milanban 2022 januárja óta először betaláló világsztár.

A Sport TV élőben követi nyomon a Serie A 2022-2023-as idényét.