Ilyen könnyen nem szerzett még kosarat senki az NBA-ben • SportTV

Ilyen könnyen nem szerzett még kosarat senki az NBA-ben

2023. 03. 23. 15:33    
Olvasási idő: 2 perc

A Golden State Warriors úgy dobhatta be a labdát az ellenfél palánkja alól, hogy egyetlen védő sem volt ott a térfélen, így természetesen könnyű kosarat szereztek. Úgy tűnik, ez nem volt véletlen, és talán lesz következménye még a dolognak, mert épp két ponttal nyerte a meccset a Warriors.

Luka Doncic morcos volt a bírókra. (Fotó: Getty Images)

Nagyon fura jelenet szemtanúi lehettek azok, akik nézték a Dallas Mavericks és a Golden State Warriors meccsét. A harmadik negyedben egy bedobásnál a Mavericks játékosai közül senki sem állt a saját palánkjuk alatt, így az öt Warriors játékos szépen egymásra nézett, aztán Jordan Poole gyorsan bedobta a labdát, és Kevon Looney szerzett egy könnyű kosarat anélkül, hogy lett volna védő a közelében.

Érdemes megvizsgálni az esetet, mert tanulságos. Szóval amikor lefújják a helyzetet, a Mavericks időt kért. Az időkérés után azonban a Mavericks játékosai a másik térfélen sétálgatnak, Jordan Poole megkérdezi a bírót, hogy bedobhatja-e, ő azt mondja, hogy mehet, és már meg is van a kosár. Jason Kidd is reklamál, hogy ők jöttek volna bedobással, de nem változtatja meg senki az ítéletet.

Folytassuk a meccs összefoglalójával, és a szoros végjátékkal:

Láthatjuk, hogy nyert a Warriors két ponttal, és Luka Doncic olyan elégedett volt a bíráskodással, hogy a meccs vége előtt a pénz jól ismert jelét mutogatta – amiért majd vélhetően büntetést kap. A Mark Cuban is elég morcos, a meccs után egy magyarázó tweeteket tett közzé, amelyekben röviden összefoglalva ezeket írja: A bíró úgy ítélt, a Mavericks jön majd, és a helyi műsorközlő is ezt mondta be, majd az időkérés alatt megváltoztatták az ítéletet, de erről nem szóltak nekik, így a Warriors jött. Azt sem érti, akkor miért adták oda olyan könnyen a labdát, amikor látták, hogy rosszul áll fel a csapat. Szerinte ez volt az NBA történetének legnagyobb, nem faulttal kapcsolatos bírói hibája.

Ezzel az a bibi, hogy az ESPN műsorában mutatott videóban nagyon úgy látszik, hogy a bíró világosan jelezte, hogyan döntött, de fura kézmuzdalattal mutatta, hogy a Mavericks kért időt, és talán ez volt a zavaró.  Ha valaki League Pass-en visszanézni a helyzetet, láthatja, milyen hirtelen van vége az időkérésnek, nem lehet mindent látni, de az ESPN és a Maverick saját kommentátorcsapata is teljesen tanácstalan.

A Mavericks azonban mégis megóvja a meccset. Kíváncsian várjuk, mi lesz a döntés. Mókás volna, ha újra játszatnák az utolsó 14 percet. Ehhez hasonlóra volt már példa az NBA-ben, legutóbb 2008-ban. A 2007 decemberi Hawks-Heat meccsen Shaquille O’Neal annak ellenére pályán maradt egy, hogy már kipontozódott, ezért 2008 márciusában a két csapat következő atlantai egymás elleni meccse előtt az előző találkozó utolsó egy percét újra játszották a csapatok. Igaz, O’Neal akkor már a Phoenix Suns játékosa volt. A Mavericks és a Warriors már nem játszik többször ebben a szezonban, és ezzel az is eldőlt, hogy ha pontegyenlőséggel végeznek, az egymás elleni mérleg a Warriorsnak kedvez majd.

Talán ugyanilyen helyzet nem áll elő mostanában, de sok érdekességet tartogat az NBA ezen a héten is. Mi pedig sok dolgot meg is mutattunk majd ebből a Sport TV-n:

Trash Talk: március 23., csütörtök 17:30, Sport1 (élő)

Brooklyn Nets – Cleveland Cavaliers: március 24., péntek 0:30, Sport1 (élő); 16:30, Sport2 (felv.); 20:00, Sport1 (felv.)

Alley-oop: március 25., szombat 21:00, Sport2 (élő)

Atlanta Hawks – Indiana Pacers: március 25., szombat 22:00, Sport2 (élő)

NBA Action: március 26., vasárnap 20:00, Sport1

Los Angeles Lakers – Chicago Bulls: március 26., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)