A rekordbajnok Reggio Emiliában küzd a pontokért • SportTV

A rekordbajnok Reggio Emiliában küzd a pontokért

2023. 04. 16. 08:58    
Olvasási idő: 4 perc

Az első nyolc helyezettből öten játszottak már a 30. fordulóban a Serie A-ban: a Roma és a Juventus találkozója maradt vasárnapra, az Atalantáé hétfőre. Mi a rekordbajnok „zebrák” idegenbeli találkozójával foglalkozunk részletesebben.

Az Ángel Di María, Dusan Vlahovics sztárduó csak-csak összehozza azt az egy-két gólt, ami a Juve-sikerhez szükséges… (Fotó: Getty Images)

A Juve még mindig nem adta felé a reményt, hogy elérje a 4. Helyet, a 15 pontos levonás ellenére. Allegri legényei ugyan kikaptak a múlt heti rangadón a Laziótól, de a hér küzben Lisszabonban 1–0-ra legyőzték a Sportingot az El negyeddöntőjében, visszatérve a győztes útra, amelyet Reggio Emiliában is folytatni kívánnak. Ráadásul olyan csapat ellen mérkőznek meg, amellyel nagyszerű az összesített mérlegük. A Juve a négybe gyakorlatilag úgy juthat el, ha a már behozhatatlan Napoli és Lazio mögött a Roma és a két milánói csapat közül kettőt is megelőz a hátralévő 9 játéknapon. A Sassuolo ugyan rendre helytáll az élcsapatok ellen, de a Juve számára kizárólag a győzelem az elfogadható eredmény vasárnap.
A fekete-zöldek helyzete kényelmes a tánblázat közepén, igazából fel-, és lefelé sem vezet számukra út. Lélektanilag talán az kedvezhet nekik, ha a tabella felsőházában fejezik be a bajnokságot.
A hazaiaknak nem kell túljátszaniuk magukat, a mérkőzést alighanem a Juve uralja majd. A sztárcsatár Berardi adduktorproblémák miatt aligha kezd, a cserpadra leülése is kérdéses. A Juvéval szembeni csapnivaló meérleg ellenére hiánya gyengíti a Sassuolót. Dionisi mester ragaszkodik a 4-3-3-as felálláshoz, ez volt eddig a legsikeresebb a csapatnak. Consigki kezdhet a kapuban, a védelmet Toljan, Erlic, Ferrari és Rogerio alkothatja. Frattesi és Harui alighanem a középpályán szerepelnek az „ész”, Maxime Lopez mellett, akinek nem mellesleg a korábbi Sassuolo-csillag, az Európa-bajnok Locatelli megfékezése is a feladata lesz. Ha ez a trió dominálhja a középpályát, az megkönnyíti a védelem dolgát is. Frattesit az utóbbi időben a Juve célpontjaként is sűrűn emlegetik, most „élesben” is láthatják kiszemeltjüket játszani. Bajrami és Laurentié kezd támadósor szélén, Pinamonti lesz az ék.
A Sassuolo eredményessége nagyban függ attól, megszerzi-e a nyitó gólt. A torinói sztárcsapat nem reagál túl jól a hátrányban futballozás kihívására.
A Juvében nem játszhat a sérült Kean és az eltiltott Alex Sandro. Pogba bevethető, de aligha kockáztatják meg a kezdőbe állítani. Chiesa kitűmő volt a hét közben, könnyen lehet, hogy bekerül az induló 11-be. Szintén kockázatos Szczesny bevetése is. A lengyel kapust hét közben vizsgálták kisebb szívproblémák miatt, de már rendben vamn. Peruiüórin eddig kiválón helyettesítette, mikor kellett, lehet, hogy most az ő nevével kezdődik az összeállítása.
Allegri kitarthat kedvenc 3-5-2-je mellett, Perin előtt valószínűleg a Danilo, Bonucci, Gatti trió védekezik. Cuadrado és Kosztics lesznek a középpálya két szélén, középen a visszatérő Fagioli lehet a harmadik a biztos Locatelli, Rabiot duó mellett. Angel Di María rendszerint kiválóan teljesít az Allianz Stadionban, a világbajnok lehet az egyik támadó Dusan Vlahovics mellett. A szerb rendre eredményes volt korábban a Sassuolo ellen – főleg a Fiorentina-korszakában – most viszont 8 meccses gólcsendjét törné meg, ha betalálna

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Sassuolo 14 meccset elvesztett a Juve elleni 19 találkozójából, többet, mint bármely más ellenféllel szemben az élvonalból,  fekete-zöldek a legtöbb gólt is a Juvétól kapták (47), a Sassuolo csak egyszer nyert és kétszer remizett bajnokin a fehér-feketékkel, az egyetlen hazai sikert 2015. október 28-án aratta (1–0,  Sansone góljával). 2. Domenico Berardi 107 ligagóljából egyetlenegyet szerzett a Juventius ellen (2020. július 15-éna Mapei Stadionban), nincs olyan csapat, amely ellen 10-nél többször játszott és kevesebbszer talált a kapuba a rekordbajnoknál, amely ellen 12-szer lépett a pályára.  3. Dusan Vlahovics 4 gólt szerzett a Sassuolo ellen, beleértve azt a duplát, amelyet az idényben a fordított páros; ugyanakkor ma szerb csatár a legutóbbi 8 bajnokiján eredménytelen maradt, noha 7-szer a kezdőben kapott helyet, ez az elő  eset, hogy 7 egymás után kezdett meccse egyikén sem talált a kapuba.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM  MÉRKŐZÉSÉRŐL

LECCE–SAMPDORIA

+ A Lecce legyőzte a fordított párosításban a Sampdoriát, de sosem győzte le egy idényben oda-vissza a genovaiakat, viszont legutóbb 2003–04-ben kerülték el legutóbb mindkézt meccsen a vereséget a kék-piros keresztcsíkosak ellen (2 d.). o A hárompontős győzelmi rendszer bevezetése óta a Samp csak az ötödik csapat lehet, amely elkerüli a kiesést, ha nem volt több pontja 16-nél a 29. forduló után. Az eddigiek: Reggiana (1994–95), Napoli (1997–98), Palermo (2016–17) és Chievo (2017–18). = A meccs napján 21 éves és 39 napos Lorenzo Colombo lehet a negyedik legfiatalabb Lecce-játékos, aki egy idényben 5 gólt ér el, Valeri Bozsinov (18 éves 255 napos 2004-ben), Luis Muriel (20 éves 323 napos 2012-ben) és Mirko Vucsinics (21 éves 37 napos 2004-ben) után. + Manolo Gabbiadini hat gólt szerzett az idényben, ennél többször (11) legutóbb 2019–20-ban talált be. Mindazonátal a Lecce azon ellenfelek közé tartozik, amelyek ellen még nem volt eredményes vagy nem adott gólpasszt (3 meccsen).

TORINO–SALERNITANA

+ A Torino megnyerte legutóbbi két hazai Serie A-meccsét a Salernitana ellen, 11 gólt elérve (7:1 1947 novemberében és 4–0 2021 szeptemberében). o A Salernitana legutóbbi öt bajnokija mindegyikén döntetlent játszott, eddig kétszer volt csak hatos vagy hosszabb remisorozata az élvonalban, a SPAL ellen, 2018-ban (6) és a Genoa ellen 2022-ben (7) . = Antonio Sanabria 10 gólban volt közvetlen részes az idényben (8 gól, 2 assziszt), csak három külföldi játékosnak volt ennél hosszabb hasonló sorozata az elmúlt 15 évben a Torinóban, Omar El-Kaddourinak (12, 2013–14-ben), iago Falquénak (20, 2016–17-ben és 2017–18-ban), valamint Adem Ljajicsnak (18, 2016–17-ben és 2017–18-ban). + Antonio Candreva 5 gólt lőtt a Torinónak, csak az Inter (7) ellen volt ennél jobb sorozata, ha betalál, az 2021 novembere óta az első alkalom lesz, amikor két egymást követő meccsen lesz sikeres.

ROMA–UDINESE

+ Az Udinese 4–0-ra győzött előző bajnokijukon, nem nyert oda-vissza egy idényben a rómaiak ellen az 1997–98-as idény óta (Zeman és Zaccheroni edzőségével). o A Roma 8 mérkőzést nyert meg kapott gól nélkül 2023-ban – egyetlen csapat sem ért el ennél több clean sheetet ebben az időszakban (a Napolinak ugyancsak 8 van, a Juventiüusnak és a Laziónak 7-7). A másik oldalon a sárga-kékek egy meccset sem nyertek meg a legutóbbi 9.ból, amelyen egy vagy több gólt kaptak (4 d., 5 v.) = A Roma csatára, Paulo Dybala 17 gólban volt közvetlen részes az Udinese ellen (10 találat, 7 gólpassz): 2004–05 óta csak Franceso Totti (a Parma ellen 20) és Domenico Beradi (18 a Milan ellen) jegyez ennél több gólt a bajnokságban egyazon ellenféll ellen. + Két csatár van, akik a pályán lehetnek éslegtöbb meccset játszottak az egész idényben úgy, hogy eredménytelenek maradtak: Success az Udinéből (28 találkozó) és Belotti a Romából (23 szereplés).

SERIE A, 28. forduló. Sport1 12:15 US Lecce–UC Sampdoria (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 14:45 Torino FC– US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 Sassuolo Calcio–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 AS Roma–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)