NBA-sztárok, akik nem úszták meg a katonaságot • SportTV

NBA-sztárok, akik nem úszták meg a katonaságot

2023. 04. 22. 23:10    
Olvasási idő: 3 perc

A közelmúltban bejárta az NBA-vel foglalkozó sajtót az a hír, hogy Lauri Markkanen katonai kiképzésen vesz részt Finnországban, azaz teljesíti hazája kötelező katonai szolgálatát. Nem ő azonban az egyetlen NBA-sztár, akinek köze van/volt a katonasághoz. Íme néhány példa a legnagyobb sztárok közül. Van pár igazán különleges történet is.

Giannis és Nowitzki is volt katona. (Fotó: Getty Images)

Lauri Markkanen

A Utah Jazz számára az alapszakasz után véget ért a 2022-23-as NBA-szezon, a csapat All-Starja, Lauri Markkanen így most szakít időt arra, hogy bevonuljon a seregbe. Finnországban ugyanis kötelező a 30 év alatt részt venni a katonai kiképzésen. Ez azt jelentette, hogy a jól ismert fürtös szőke hajától is meg kellett válnia.

A 25 éves játékos épp karrierje legjobb szezonját futotta, 25.6 pontot szórt meccsenként, és először volt All-Star. Természetesen nem akarja elhanyagolni a kosárlabdát a kiképzés során sem, Helsinikiben, a katonai sportiskolába sorozták be, ahol alapvetően a vészhelyzeti és háborús felderítőegységeket képzik, de a sportolóknak biztosítva van az edzéslehetőség. Az is egy opció, hogy két nyár alatt teljesíti a hathónapos szolgálati időt, és vélhetően erre szüksége is lesz, hiszen a nemzeti csapattal augusztustól részt vesz a világbajnokságon.

Más NBA-sztároknak is volt közük a katonasághoz, következzék egy-két híresebb történet egy-két szupersztárral kapcsolatban.

Giannis Antetokounmpo

Görögországban is van kötelező sorkatonai szolgálat a mai napig. A kétszeres MVP, Giannis a testvérével, Thanasissal együtt 2016 nyarán teljesítették a tengerentúli állandó lakhellyel rendelkező görög állampolgárok számára előírt, három hónapos csökkentett katonai szolgálatot.

Paul Arizin

A kétszeres pontkirály, 10-szeres All-Star, egyszeres bajnok két szezont kompletten kihagyott1952 és 1954 között, mert katonai szolgálatot teljesített a Koreai Háború idején, tengerész volt. Nem vett részt a bevetésen, és erről azt mondta, hogy vélhetően akkor nem tudott volna később interjút adni, ha harcolnia kellett volna, és minden tisztelete azoké az embereké, akik részt vettek a harcokban. A Philadelphia Warriors játékosának tudása nem kopott meg a hadseregben, utána szerezte a bajnoki címet és az egyik pontkirályi trófeát is.

Elgin Baylor

A legérdekesebb történet talán a Los Angeles Lakers egykori ikonjáé. Sokak szerint a liga történetének legjobbja, aki sosem lett bajnok, de az biztos, hogy a legjobb, aki nagyon sokszor volt közel a bajnoki címhez, mégsem jött össze neki. Nyolc döntőt játszott, de nem tudtak vele nyerni az aranysárga-lilák. Ő úgy játszotta végig az egész 1961-62-es szezont, hogy közben katonai szolgálatot teljesített Fort Lewisban, Washington államban. Csak a

hétvégi eltávokon tudott csatlakozni a csapathoz, helyközi járatokon repült a csapat után, hogy meccseket játsszon.

Az alapszakaszban 48 meccsen lépett pályára, és 38,3 pontos átlagot ért el, ami a legmagasabb olyan szezonátlag a ligában, amit nem Wilt Chamberlain ért el (!!!), de ő is csak háromszor múlta felül. A Lakersszel döntőt játszott, és a finálé ötödik meccsén 61 pontot dobott, ami a mai napig döntős rekord a ligában. A mostoha körülményekk ellenére sem rajta múlott, hogy nem lett bajnok a csapat abban a szezonban.

Dirk Nowitzki

1997 szeptember 1-től Dirk Nowitzki is volt 9 hónapig katona Németországban. Szerencséjére engedték neki, hogy kosarazzon, és ennek köszönhetően játszhatott a német másodosztályban, és így tudta megmutatni magát a kosaras világnak. Nem sokkal ezelőtt játszott egy Nike által szervezett bemutatómeccsen Charles Barkley és Scottie Pippen ellen (amin Barkley állítása szerint a 19 éves srác szétrúgta a seggüket), és az Egyesült Államokba is elmehetett egy olyan meccsre, ahol a világ és az Egyesült Államok legjobbfiataljai vettek részt, és ott is gálázott.

David Robinson

Az NBA történetének egyik legjobb centere, „Az Admirális” csak 24 évesen került be az NBA-be, mert az Amerikai Haditengerészet Akadémián (US Naval Academy-n) tanult. A San Antonio Spurs hiába választotta ki elsőként az 1987-es drafton, két évet várnia kellett rá. A négyéves képzése után ugyanis kétéves kötelező aktív szolgálatot kellett még teljesítenie a haditengerészetnél. A magassága miatt nem mehetett a tengerre, így tartalékosként sorozták be, civil szolgálatot teljesített, és egy tengeralattjáró-bázison lett építőmérnök. A becenevével ellentétben nem admirális volt, ’’csak’’ hadnagy. A San Antonio Spursnél pedig dinasztia kezdődött vele (és Sean Elliottal, akivel így egyszerre voltak újoncok 1989-ben),  és talán mindenki tudja, milyen csodálatos pályafutás lett az övé.

Lenny Wilkens

Wilkens Elgin Baylorhoz hasonlóan az 1961-62-es szezon során szolgált Fort Lee-ben, Virginiában, és ő is hétvégenként játszott a St. Louis Hawks csapatában. Ő azonban csak 20-szor tudott pályára lépni összesen, de a Hawks akkoriban sokkal gyengébb is volt, mint a Lakers . Századvezető tiszt volt, később pedig századparancsnok lett. Egy 1999-es interjújában elmondta, hogy sokat tanult a rangidős altisztjeitől, akik iránymutatást adtak neki. Fantasztikus játékospályafutása volt később, és edzőként is legenda lett.

George Yardley

Az NBA első játékosa volt, aki 2000 pontot dobott legalább egy szezonban, azonban mielőtt profi kosárlabdázó lett 1953-ban, két évig katona volt, és közben amatőr szinten kosárlabdázott. Végül csak a katonai szolgálat után lett a Detroit Pistons játékosa, és az a bizonyos 2000 pontos szezonja az 1957-58-as volt. Természetesen pontkirály lett.

A lista távolról sem teljes, itt tényleg csak a legeslegnagyobb játékosokat említettük meg, és csak azt vettük figyelembe, aki be volt sorozva.

Shaquille O’Neal tulajdonképpen katonai bázisokon nőtt fel, mert nevelőapja katona volt, Bernard James és Tim James már más, ők a modern időkben csatlakoztak a sereghez, Előbbi NBA-s karrierje előtt szolgált Afganisztánban és Irakban, utóbbi pedig hároméves NBA-s pályafutása után volt katona Irakban. Az ukrán Stanislav Medvedenko két bajnoki címet szerzett a Los Angeles Lakersszel, azonban a most is zajló orosz-ukrán háborúban katonának állt, két aranygyűrűjét pedig elárverezte, hogy segíteni tudjon.

NBA a Sport TV-n:

Akit viszont az érdekel, mi minden történi az NBA rájátszásában, az kapcsolja be holnap a televízót, mert lesz NBA Action, Alley-oop és egy remek időpontban zajló élő közvetítésünk is, amin a Warriors és a Kings összecsapását nézhetjük meg..

NBA Action: április 23., vasárnap 17:15, Sport1

Alley-oop: április 23., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)

Golden State Warriors – Sacramento Kings (4. mérkőzés): április 23., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)