A rekordbajnok a bajnokesélyes ellen • SportTV

A rekordbajnok a bajnokesélyes ellen

2023. 04. 23. 10:21    
Olvasási idő: 4 perc

Mind az öt mérkőzés élőben adásba kerül platformjainkon a 31. fordulóból a Serie A-ban: négy a Sport1-en, egy az AMC alkamazáson élőben, későn este ismételve ugyancsak az S1-en. A nap meccse természetesen a Juventus–Napoli csúcsrangadó: a rekordbajnok győzelemmel most már a virtuális második helyet is megkaparinthatja… Természetesen a mérkőzés rangjának megfelelő körítéssel, háromnegyed órás felvezetéssel készülünk és nagyon jó meccset várunk a torinói vasárnap estén az Allianz Stadionban.

Eljif Elmasz, Giovanni Lorenzo és Hvicsa Kvarachelia önfeledten ünnepli januárban a Maradonában a Napoli ötödik gólját a Juve ellen. Lesz hasonlóra lehetőségük negyed évvel később az Allianz Stadionban is? (Fotó: Getty Images)

A Juventus pazar tavaszt fut, s a héten még sikerült is visszakapnia a korábban levont 15 pontját (ki tudja, meddig?…), s ezzel most a harmadik helyen áll a táblázaton, de ha megnyeri a csúcsrangadót, a másodikra rukkol előre. Apró foltot vet a csillogóan alakuló kére a múlt heti Sassuolo elleni 1–0-s vereség, de azzal együtt is a rekordbajnok a legjobb formát mutató olasz együttesek egyike, ha nem a legjobb…
A Napoli viszont a táblázat élén áll imponáló, 14 – a Juventus előtt 16 – pontos előnnyel, de Stefano Pioli együttese17 napon belül két győzelemmel és egy iksszel tudatosította a már kissé túl nagyra törő, BL-győzelmi vágyakat is szövögető  nápolyi szurkolókkal és vezetőkkel  a „fák nem nőnek az égig” közhelyes igazságát.
A Juve persze hatalmas „sporttörténeti fölényben” van a Partenopeivel szemben, csaknem kétszerannyi győzelmet aratott ellene összes tétmeccsükön (179), mint ahányszor kikapott tőle (84–45, 50 döntetlen mellett). Az „őszi ” – valójában már a vb  utáni, januári – 5–1 mellett viszont az elmúlt hat meccs mérlege inkább a déliek önbizalmát támogatja, féltucat legutóbbi meccsükből a zebrák csak egyet tudtak megnyerni, 2–1-re 2021 áprilisában. Ugyanakkor legutóbbi 12 hazai összecsapásukból 11-szer nem kaptak ki, az egyetlen vereséget 2018 áprilisában szenvedték el, 1–0-ra Koulibaly 90. perces fejes góljával az Allianzban. A Napoli viszont legutóbbi 6 bajnokijából hármat nem tudott megnyerni, ugyanannyit, amennyit az előző 24 Serie A-találkozón.
A Juváben Moise Kean és Bremer nem áll rendelkezésre sérülés miatt. A brazil a Sporting eléleni El-visszavágón sérült meg, Allegri Gattival helyettesítheti a rangadón. Az ugyancsak brazil Alex Sandro múlt heti egymeccses eltiltása után térhet vissza a védelem bal oldalára, Matteo De Sciglio meg Cuadrado pihentetése szándékával kerülhet a kezdőbe. Ugyan Di María lőtte az őszi 1–5 Juve-gólját, az ő helyére Milik és Chiesa is hajt, s künnyen lehet, hogy a mester azon a poszton is rotál. Hiszen a Npoli meccs utén még 7 bajnoki váe z együttesre, május derekán pedig egy oda-vissza El-elődöntő annak a kupasorozatnak a csúcstartója, a 6-szoros győztes Sevilla ellen.
A Napoliból Politano és Mário Rui kiesése fokozza a BL-kiesés kínjait, ők a Milan ellen sérültek meg a Stadio Maradonában kedden. A védelem közepén a bokaficama után visszatérő Rrahmani kaphat lehetőséget Spallettitől Kim Min Dzse helyén. A koreai és Anguissa eltiltás miatt nem szerepelhet Torinóban, letöltötte büntetését viszont Ndombele, aki bevethető. Politanót Hirving Lozano, Mário Ruít Olivera helyettesítheti az esti csúcstalálkozón.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az előző 5–1-es győzelem után a Napoli negyedik egy évadbeli duplájára készül a Juve ellen, az eddigi három oda-vissza siker idényei: 2009–10, 1986–87 és 1957–58. 2. Ángel Di María gólt szerzett a januári meccsükön,  ebben az évszázadban csak két Juve-játékos tudott első két csatáján egyaránt betalálni az azzurrók kapujába: Alessandro Matri 2011-ben és Darko Kovacsevics 2000–01-ben. 3. Hvicsa Kvarachelia is betalált az őszi meccsen, ő lehet az első Napoli-futballista, akinek első két Serie A-mérkőzésén a Juventus ellen sikerül eredményesnek lennie a hárompontos győzelmi rendszer bevezetése (1994–95) óta.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK NÉGY  MÉRKŐZÉSÉRŐL

EMPOLI–INTER

Ha Lautaro következő nyolc lövése valamelyikéből betalál, megússza negatív rekordja tovább rontását (Fotó: Getty Images)

+ Az Empoli csak négyet nyert meg az Inter elleni 29 meccséből (3 d., 22 v.), beleétve a fordított párosítású mérkőzésüket is az idényben; korábban sosem nyertek egymást követő két találkozót a fekete-kékek ellen. o Az Inter nem nyert a legutóbbi öt bajnokiján (1 d., 4 v.), ennél rosszabb sorozata legutóbb 2017 decembere és 2018 februárja között volt (8 meccs sorozatban). Ezenkívül a fekete-kékek ötöt elveszítettek 7 legutóbbi bajnokijukból, a legutóbbi edző, akivel egy 8 meccses etapból ötöt elveszítettek, Andrea Stramaccioli volt 2013 májusában. = Csak Szergej Milinkovics-Szavics (212) nyert meg több párharcot a Serie A-idényben az Empoli játékosánál, Fabiano Parisinél (186), az 1999. január 1. óta született védők közül csak Jeremie Frimpongnak van többje (191) az öt európai topligában. + Lautaro Martínez (14 gólt szerzett eddig) lehet az első Inter-játékos, aki 15 vagy több gólt ér el három egymást követő szezonban Mauro Icardi óta, aki 2014–15-től 2017–18-ig csinálta ezt meg négy egymást követő futballévben – az argentin azonban nem talált be a kapuba 19 legutóbbi lövéséből, ezt megelőzően ennél több eredménytelen lövése sorozatban 2020. június-július közt volt (26).

MONZA–FIORENTINA

+ A Fiorentina 7-et megnyert 11 Monza elleni mérkőzése közül a Serie A-ban, B-ben és a kupában (2 d., 2 v.). o A Monza 38 pontot szerzett eddig, csak két másik csapat szerzett ennyi vagy több pontot bemutatkozó évében az első 30 mérkőzésén a Serie A-ban a 3 pontos győzelmi éra bevezetése óta: a Reggina 1999–2000-ben (39) és a Chievo Verona 2001–02-ben (47). = A Monza Carlos Augustója az egyetlen védő a Serie A-ban, akinek 25-nél több sikeres csele volt és több mint 25 lövése (29) és ő az egyetlen védő, aki 10-nél több gólban közvetlen részes (5 gólt szerzett – egyet a fordított párosításban a Fiorentina ellen – és 5 asszisztot adott). + Arthur Cabral – a múlt szezonban és a mostaniban –  9 gólt szerzett, és ő lehet az ötödik brazil futballista, aki a violák színeiben eljut a két számjegyű találatig, a legutóbbi brazil, akinek ez sikerült, Edmundo volt (1998-ban és 1999-ben).

UDINESE–CREMONESE

+ A két csapat hatszor remizett legutóbbi 9 meccsükből (2 Udinese-, 1 Cremonese-siker), hat a legutóbbi 7-ből az élvonalban zajlott, közte a fordított párosítású ebben az idényben októberben, gól nélkül zárulva. o Csak a Troyes (9) játszott otthon az Udinesénél több döntetlent (8, beleértve a legutóbbi ötöt) az öt európai topligában 2022–23-ban, a legutóbb 11, a Dacia Arenában lejátszott a fehér-feketék lőttek és kaptak is legalább egy gólt.  = Isaac Success ellen szabálytalankodtak a csatárok közül a legtöbbet (76), kilencért közülök sárgát is kapott az ellenfél (nincs udinei játékos, aki elleni  szabálytalanságért több lapot adtak volna, Udogie-nek van még ugyanennyi). + Március eleje óta nics játékos, akinek többb gólhoz volt közvetlen köze, mint Armad Laurentiének (6, 3 gól, 3 assziszt), Cyrille Dessersnek a Cremoneséből 4 van (1 gól, 3 assziszt).

MILAN–LECCE

+ A Milan csupán kettőt vesztett el 33 Lecce elleni bajnokijából (19 gy., 12 d.), a legutóbbit 2006. április 1-jén bukta el, azóta ötször nyert a rossoneri, 4 döntetlen mellett. o Márciusban és áprilisban a Milan m9ndössze 6 pontot szerzett hat bajnokin, tavaly március elejétől az első 6 meccsen 14 pontot gyűjtött négy győzelemmel és két döntetlennel.  = A középpályások közül, akik ebben az idényben debütáltak a Serie A-ba, a leccei Morten Hjulmand és a milanos Charles De Ketelaere az a kettő, akik a legtöbbször szerepeltek anélkül., hogy gólt szereztek volna, a dán 28 meccsen, a belga 26-on maradt eredménytelen. + A 20 csapatos Serie A bevezetése óta (2004–05) csak egy leccei légiós volt benne közvetlenül 10 vagy több gólban: az uruguayi Guillermo Giacomazzi (14, 2004–05-ben), a brazil Gabriel Strefezza (7 gól, 2 gólpassz) lehet a második a sorban.

SERIE A, 31. forduló. Sport1 12:15 Empoli FC–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 14:45 AC Monza–AFC Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Nyilasi Tibor); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport1 23:00) Udinese Calcio–UC Cremonese (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 17:45 AC Milan–US Lecce (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:00 Juventus FC–SSC Napoli (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János)