Indul a tizenhét napos jégőrület • SportTV

Indul a tizenhét napos jégőrület

2023. 05. 12. 14:09    
Olvasási idő: 2 perc

A legutóbbi három megrendezett vb-döntő mindegyikén ott volt a finn válogatott. Tamperében most elindulna a negyedik felé... (Fotó: Getty Images)

Az elit-vb, amelynek hivatalos neve szimplán IIHF-világbajnokság – korábban A-csoportosnak nevezték, de az átszervezés óta kellett új terminológiát bevezetni – a most már több mint egy évtized óta szokásos. Vagyis két nyolccsapatos körmérkőzéses csoportkör alkotja az első  fázist, két színhelyen, utána következik a kieséses playoff, amely 8 találkozóból áll, a négy találkozós negyeddöntőből (ugyancsak két színhelyen), az elődöntő két összecsapásából és a két éremmérkőzéséből.
Az idei két ország, amelyben a torna zajlik, Finnország és Lettország lesz, egy-egy jégcsarnokkal a tamperei Nokia Arenával és a balti főváros Arena Rigájával. Minket elsősorban persze az előbbi érint, a mieink oda nyertek besorolást a finn, az amerikai, a svéd, a dán, a francia, a német és az osztrák együttes társaságába. Nem volt klasszikus sorsolás, a világranglista alapján osztották ketté a mezőnyt, a „lyukak” figyelembe vételével. (Az ismert háborús események miatt az orosz és a fehérorosz csapat nem vehetett részt a tornán, tulajdonképpen az így ”felszabaduló” két hely egyikére jutott el a mi csapatunk, mint az Kevin Constantine szövetségi kapitány is több ízben megemlítette interjúi során.)
A fent említett két kényszerhiányzó közül az oroszok természetesen az éremesélyesek közé tartoznának, hosszú évtizedeken a két tengerentúli, a két skandináv és a cseh együttes alkotta mellettük a bűvös hatost, amelyből a dobogóesélyesek szinte teljes egésze kikerült. (Az „új típusú lebonyolítás tíz tornájának – a 11., a 2020-as a világjárvány miatt elmaradt – 30 érmes helyéből 28-at a hatos tagjai vittek el, a kivétel Svájc 2013-as és 2018-as meglepetésezüstje.)
Az első nap Tamperében csoportdöntővel is felér, hiszen a két legmagasabban besorolt együttes éppen ez a kettő a nyolcasból, azaz nagyon szigorúan véve a papírformát, amelyik együttes itt nyer, akár hat fordulóval később első is lehet, persze ahhoz sok-sok szikrázó csatára is szükség lesz. Ugyancsak a mi csoportunkban rendezik a nyitó nap másik találkozóját is a svédek ás a németek közt. Elvileg persze itt a skandináv együttes a favorit, csak a múlt eredményei alapján számolva egy 11-szeres világbajnok (a legutóbbi éve 2018) mérkőzik meg egy kétszeres vb-ezüstérmessel (a későbbi dátum potom 80 esztendős, 1953-ban történt…) Persze a meccset a jelenben játsszák, nem a rég- vagy közelmúltban, de a fogadóirodák most is 1.3–1.4-szeres összeget fizetnek a háromkoronások, s közel 7-szerest a németek végső győzelmére.

JÉGKORONG-VB, csoportkör. A-csoport, Tampere. Sport2 15:15 Finnország–Egyesült Államok (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Szuper Levente); Sport2 19:15  Svédosrzág–Németország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente)