Rajt a dánok ellen az elit-vb-n • SportTV

Rajt a dánok ellen az elit-vb-n

2023. 05. 13. 09:56    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken négy meccsel megkezdődött a 86. jégkorong-világbajnokság, Tamperében és Rigában. A szombati folytatásban természetesen a tamperei A-csoportra koncentrálunk, hiszen hét évvel előző szereplése után ismét jégre léphet a modern időkben harmadszor is elit-vb-n a magyar együttes.

Magyar gólörömte vágyunk Tamperében is… (Fotó: MJSZ/Vörös Dávid)

A csoport mindhárom találkozóját élőben közvetítjük. Először a Franciaország–Ausztria összecsapás kerül sorra, a két együttesnek ez lesz a bemutatkozó találkozója a tornán. Tavaly a franciák a finnországi tornán a helsinki A-csoportban az 6. helyen végeztek 5 pontot szerezve (a kazahokat normál 60 percben az olaszokat hosszabbításban győzték le). Az osztrákok Tamperében játszottak, a most is a csoportnak otthont adó Nokia Arenában – amelyet akkor még Tampere Deck Arenának neveztek – , ők nyolcasukban a 6. helyen zártak, 7 pontjukat a britek 60 perces legyőzésével, a csehek elleni rávezetéses sikerrel (!), a lettek elleni ugyanilyen vereséggel, az  amerikaiak ellen pedig normál hosszabbításos  vesztéssel szerezték, azaz hét meccsükből csupán hármat vesztettek el. Legutóbb felkészülési meccsen 2021-ben találkoztak kétszer. Mindkétszer a „sógorok” győztek 3–2-re, májusban hatvan percben novemberben hosszabbításban.
Idei felkészülési mérlegük: a franciáké 3 győzelem-5 vereség, az osztrákoké 4 győzelem-6 vereség. Mindkét csapat egy kivétellel összes sikerét elit-vb-s együttes ellen aratta. Nekünk azért lehet érdekes a találkozó, mert szakértők szerint e kéz csapat ellen lehetnek minimális pontszerzési reményei a mieinknek.

Délután 15:20-kor kezdenek a mieink a dánokkal, mi bő, több mint háromnegyed órás felvezetéssel igyekszünk kiszolgálni nézőinket, többek közt a helyszínen készített friss anyagokkal is. Ellenfeleink felkészülési mérlege az idén 4 győzelem, 6 vereség, a csoportellenfelek közül a favorit svédektől kétszer, a finnektől egyszer kaptak ki, a vb-címvédő és olimpiai bajnok, itt a tornán házigazda finneket viszont „elkapták” egyszer, áprilisban 2–0-ra.
A mieink meccsekben gazdag felkészülési sorozata roppant szerényre sikerült eredményességben (2 győzelem,12 vereség), de Kevin Constantine kapitány szerint az összeszokottságnak igen jót tett a sok mérkőzés, persze tegyük hozzá, igen sokat változott a keret és a mindenkori csapat összetétele is. Ráadásul két osztállyal lejjebb szereplő csapattól is kapott ki az együttes, s ez nem használ az önbizalomnak akkor sem, ha a felkészülési meccseken valóban nem az eredmény az igazán fontos. A dánok elleni örökmérlegünk egyébként negatív, a sikerek zömét még a hatvanas-hetvenes években arattuk, az első 8 – egyaránt C-csoportos mérkőzést mind a mieink nyerték – az elmúlt fél évszázadban ehhez csupán négyet sikerült hozzátenni, azok egyikét sem tétmérkőzésen…

Szombati hokiprogramunkat a finn–német csata zárja. Mindkét csapat vesztes bemutakozáson van túl, de más meccsképpel. A favorit hazaiak vezetés után csaknem összecsuklottak és nagy, 4–1-es zakót kaptak az amerikaiaktól, a németek viszont hatalmas küzdelemre késztették a svédeket, akik csupán egyetlen emberelőnyös góllal tudtak felülkerekedni…

Kapcsolódó

Magyar–dán hokihistória

Ha stimmelnek az internetes adatok, az első magyar–dán válogatott találkozóra 1962. március 12-én, Stockholmban került sor. Akkoriban a vb összes csoportját egy országban rendezték meg, a C-csoportos találkozót a mieink 10:3 (3:0, 3:1, 4:2)-ra nyertek, az első gólt Raffa már az 1. percben megszerezte. A mieink tíz gólját 9 különböző játékos érte el, egyedül Rozgonyi György duplázott, aki a C-csoport góllistájának harmadik helyén végzett. Az első nyolc találkozó mindegyikét egyaránt a mieink nyerték meg, egyformán a C-csoportban, a legnagyobb különbségű, nyolcgólos 1976-ban született (10–2). 1978-ban fordult a kocka, azóta a két válogatott találkozott vb-n a C-n kívül a B-csoportban, késő az ugyanannak megfelelő divízió I/1-ben, mi több, legutóbb az elit-vb-n is, Klotenben, ahol a kiesést elkerülő playoffban 5–1 (2–1, 0–0, 3–0)-ra kikaptak a mieink. Ugyanennyire (1–5) végződött a két együttes legutóbbi találkozója is 2017. február 11-ben Kojongban az EIHC-tornán, az akkori gólszerzőnk, Erdély Csanád most is vb-keretünk tagja.
Az összesített mérleg – minden találkozót, a felkészülésieket is egybevetve – 32 összecsapáson 20 dán siker, 11 magyar győzelem, 1 döntetlen 113 dán és 98 magyar gól. Csak a  világbajnokságokon 21–12–1–8 /98–74 a balansz (persze a dánoknak). Jó volna egy mérföldkövet elérni, egyet meg elkerülni, vagyis beütni a 75. vb-gólt és elkerülni a századikat a sajnos most is favoritnak számító dánok ellen…

JÉGKORONG-VB, A-csoport, Tampere. Sport1 11:00 Franciaország–Ausztria (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kovács Csaba); Sport1 14:00 Magyarország–Dánia (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, riporter: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Szélig Viktor); Sport1 19:00 Németország–Finnország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Szélig Viktor)