Szomszédrangadó külön presztízstéttel • SportTV

Szomszédrangadó külön presztízstéttel

2023. 05. 15. 10:07    
Olvasási idő: < 1 perc

A mieink pihenőnapot kaptak hétfőre, mi azonban nem pihenünk, hanem két, érdekesnek ígérkező meccsel jelentkezünk a 2023. évi jégkorong elit-világbajnokságról.

Lars Johansson, a svédek kapusa 120 perc alatt 19 lövésből az összeset hárította és százszázalékos védési hatékonyággal áll a finnek elleni rangadü előtt. Vajon meddig tarthat a shutout-sorozata? (Fotó: Getty Images)

Először átkacsintunk kissé a másik csoportba is, a lettországi B-jelű nyolcas küzdelmeire. Rigából a három százszázalékos együttes egyikét, a csúcsfavoritok közé tartozó Kanadát mutatjuk meg, a ez-szeres bajnok vb-csúcstartó az egyszeres világbajnok szlovákokkal mérkőzik a délutáni időpontban. A juharlevelesek  a pénteki nyitónapon a letteket 6–0-ra, vasárnap  az újonc szlovénokat 5–2-re verték meg. Az egyszeres világbajnok szlovákok (2002-ben Svédországban nyertek vb-t, nem mellesleg a tavalyi pekingi téli olimpia bronzérmesei) a nyitón 3–2-re maradtak alul az egykori „országtárs” csehektől óriási csatában. Az első harmad utolsó percében már kialakult a végeredmény, azután több mint két harmadon át eredményesen védekezett  mindkét együttes. Vasárnap újabb nagy meccsük volt a házigazdákkal, az 50. percben elért Hirvik-góllal sikerült felülkerekedniük.

Este a mi csoportunkból, Tamperéből a finn–svéd örök rivalizálás újabb menete következik. A két válogatott csatája éppen olyan régi és patinás, mint mondjuk futballban az angol-skót, vagy éppen a magyar-osztrák rivalizálás. Átszőve történelmi ellenszenvekkel, sérelmekkel, a szurkolótáborok éppoly ellenségesek, mint mondjuk az emlegetett brit szomszédcsatában. A „szakmai fölény” ugyan összességében a most vendég svédek oldalán van, de az elmúlt fél évtizedben a finnek az eredményesebbek (három vb-döntő, benne két győzelemmel, olimpiai bajnoki cím). Ugyanakkor a társházigazda gyengébben kezdett, első meccsén vezetés után maradt alul a friss és energikus amerikaiak ellen (1–4), majd óriási csatában tudta csak legyűrni a németeket, amelyben nekik kellett 2–3-ról fordítaniuk. Ezzel szemben a háromkoronások még gólt sem kaptak a tornán, a németeket ők is csak hatalmas csatában verték meg 1–0-ra, ám vasárnap az osztrákokat már könnyebben múlták felül (5–0).
Aligha lesz panasz este az iramra, az izgalmakra, a harci szellemre pedig semmiképpen sem…

JÉGKORONG-VB, csoportkör. B-csoport, Riga. Sport2 15:15  Szlovákia–Kanada (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Szélig Viktor); A-csoport, Tampere. Sport1 19:15  Finnország–Svédország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper  Levente)