A Samp szép búcsúfázisban reménykedik • SportTV

A Samp szép búcsúfázisban reménykedik

2023. 05. 15. 18:28    
Olvasási idő: 2 perc

Egyetlen mérkőzés maradt hétfőre a Serie A 35. fordulójából, azt a szokásos olaszfoci-sorrendünkben tálaljuk. Előtte két órával megmutatjuk a játéknap 9 további mérkőzésének főbb jeleneteit, aztán jön az elemző-beszélgető „talkshow”, a Nyerő SzériA, végül pedig az élő találkozó, a forduló utolsó összecsapása.

Fabio Quagliarella 40 évesen ius a Samp-szurkolók első számú reménysége a gólszerzésre (Fotó: Getty Images)

A Sampdoria már matematikailag kiesett az olasz élvonalból, vendégének, az Empolinak pedig egyetlen pont már biztos osztályozót érne, a három pedig százszázalékos részvételt a bajnokság 2023–24. évi kiírásában.
Az 1992-es BL-döntős már akkor nehézségekkel küzdött, amikor október végén Dejan Sztankovics váltotta a kispadon Marco Giampaolót, nyolc nyeretlen mérkőzéssel indult, ebből kettő sikeredett döntetlenre, s az Inter korábbi klasszisa sem tudott döntő áttörést elérni. Bár az első három meccsén elért 4 pont reményt adott, hogy meg lehet fordítani a tendenciát, az október végi 1–0-s cremonai siker maradt a csapat egyetlen győzelme az előző esztendő végéig.
A Sassuolo elleni győzelem ismét felszította egy kicsit a remény lángját, de azután Sztankovics tanítványai csupán egyetlen újabb győzelmet tudtak produkálni – a Hellas elleni márciusi 3–1-es sikert – , mielőtt az Udinese elleni hétfői vereség véglegesítette, hogy a Samp jelenlegi folyamatos élvonalbeli tagsága 11 esztendőre korlátozódott. Ezzel aztán maradt a hétfői feladat, hogy az egyelőre utolsó évben a genovaiak legalább kettőre feltornásszák hazai győzelmeik számát.
Az Empolit is fenyegette rövid ideig a kiesés réme, de két egymás utáni siker eloszlatta az egyesület híveinek ebbéli aggodalmait. Ugyannakkor a kékek egyszer sem süllyedtek a 16. hely alá a táblázaton, s március vége óta gyakorlatilag a 14. és 15. hely között ingáztak. A Bologna és a Salernitana elleni 3-3 pont egyszersmind azt is jelenti, hogy egy pontra van szükségük ahhoz, hogy közvetlenül semmiképpen se eshessenek ki az élvonalból.
Paolo Zanetti tanítványai nyeretlenek az Inter elleni 1–0-s januári Sn Siro-beli bravúros győzelem óta, s három hónap alatt összesen 3 pontot szereztek a lehetséges 21-ből. Igazán közel vannak hozzá, hogy háromévesre nyújtsák első osztályú jelenlétüket idegenben.

Tomas Rincón eltiltása miatt Cuisance lehet Winks társa a Samp középpályássorának centrumában. A kieső csapat nélkülözi Montevago szolgálatait, aki csatlakozott a közelgő ausztráliai U20-vb-n résztvevő olasz válogatott keretéhez. Puscetto és Conti már 2022 novembere óta tartósan sérültek, nem is térhetnek már vissza a szezon végéig, újabban Audero és Mehdi is az oldalvonalon kívülre szorulnak.
Az Empoliban De Winter április közepe óta sérült, valószínűleg a Marassiban sem lép pályára. Baldanzi és Guarino is utazik az U20-as vb-re, tehát ők sem bevethetők hétfőn este.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A két együttes nem játszott döntetlent legutóbbi öt bajnokiján, háromszor nyertek a liguriaiak, kétszer a toszkánok, beleértve az idény fordított párosítású meccsét, amely 1–0-s hazai sikerrel zárult. Az esetleges vendégsiker az Empoli első egyidényes dupla győzelmét jelentené a 2006–07-es bajnoki év óta.  2. A Samp a legkevesebb hazai pontot szerezte az egész idényben: mindössze 8-at tartott otthon 17 mérkőzésen a Marassiban (1 gy., 5 d., 11 v.). 2004–05 óta csak négy csapat szerzett ennél kevesebb pontot első 17 hazai találkozóján, a Treviso (2005–06), a Pescara (2016–17), a Chievo (2018–19) és a Frosinone (2018–19), mindannyian ki is estek, éppúgy mint most a Sampdoria). 3. Fabio Quagliarella legutóbbi négy meccsén 4 gólt szerzett az Empoli ellen, beleértve az előző meccsen szerzett dupláját (2022. február 19-én a Ferrarisban). A veterán csatár 18. különböző szezonjában szerzett már gólt a Serie A-ban, csak Francesco Totti (23), Silvio Pioli (20) és Gianni Rivera (20) volt több szezonban eredményesebb nála.
SERIE A, 35. forduló. Sport1 18:00 a forduló összefoglalója; Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport1 19:30 UC Sampdoria–Empoli FC (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)