Középső nekifutás, avagy franciapróba • SportTV

Középső nekifutás, avagy franciapróba

2023. 05. 16. 11:06    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden az egyik „reménymeccsnek” futhat neki hokiválogatottunk a tamperei elit-vb-n: következik a Franciaország elleni összecsapás.

A fiúk arcán látszik az eredmény is az amerikai meccs utáni sorba rendeződéskor. Reméljük, kedd este vidámabb kép is készülhet... (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Már a torna előtt látható volt – a magyar kapitány, Kevin Constantine nyilatkozott is róla, hogy hét csoportellenfelünk nagyjából két csoportba osztható. Vannak a nekünk szinte érinthetetlen szupercsapatok, és az olyanok, akik ellen jó esetben lehet némi keresnivalónk. (Értsd: ha mi csúcsformánkban játszunk, ők meg önmagukhoz képest közepesen vagy rosszul, felcsillanhat némi pontremény az alagút végén.) Ez utóbbi kategóriába, a „pontreményesbe” Dánia, Franciaorszég és Ausztria sorolható.

A vb eddigi történései igazolták ezt a vélekedést. A dánok ellen voltak nagyon biztató időszakai az együttesünknek, de a vereséget sajnos nem sikerült elkerülnünk. Az amerikaiak bebizonyították különleges klasszisukat, kár, hogy az egyéb hátrányok mellé a fura időbeosztás (értsd: meccsek időrendje) is társult, de hát ne nézzünk hátra, csak előre!
Most következik a második nekifutás az esetleges pontszerzésre, a franciák ellen.
A mieink meccse előtt még megmutatjuk a Dánia–Ausztria mérkőzést is. Reményeink szerint a skandinávok a „sógorok” ellen is megmutatják igazi képességeiket. Kell is nekik a három pont nagyon, mert a németek viszonylagosan gyenge kezdése miatt reális esélyük támadt a playoffot jelentő minimum negyedik hely megszerzésére is a csoportan. (Persze, a németek pont nélkülisége csalóka, ők az első három meccsükön a  csoport favoritjai ellen léptek jégre, s mindhárom meccsüket csak egy góllal vesztették el!)  Ausztria szintén ponttalan és nekünk talán az volna jó, ha a dánok elleni hatvan perc után ugyanolyan maradna…
Az esti főprogramunk persze a Magyarország–Franciaország csata, tamperei embereink vélhetőleg friss anyagokkal jelentkeznek a nagy mérkőzés előtt. Ellenfelünk eddigi mindkét találkozója hosszabbításba torkollott, az osztrákoknak 1–1 után ők lőtték, a dánoktól 3–3 után ők kapták a mindent eldöntő gólt. E két eredményből két következtetés is levonható.  Egyfelől ha minden összejön és esetleg 60 perc alatt nyerünk, pontszámban behozzuk, egymás elleni eredménnyel meg is előzzük a franciákat. Másfelől: bár minden meccs mindig más, mint a többi, de ellenfeleink a normál játékidőben nem kaptak ki a dánoktól, akiktől viszont mi tetemes erőfeszítésekkel sem tudtunk pontot rabolni…
Mindenki következtessen, amire akar, de aztán legyen következetes is, este kapcsoljon a Sport1-re és szurkoljon velünk együtt hokicsapatunknak egy szenzációs pontrablásért, sőt inkább PONTOK elrablásáért…

Kapcsolódó

Magyar–francia hokimúlt

A két ország válogatottja 56-szor küzdött meg egymással, ha a hiányos adatok miatt a régebbi barátságos meccseket sikerült mind megtalálnunk… Az első összecsapás viszont biztosan vb-meccs volt, méghozzá még a harmadik hokiolimpiáról, amelyet Sankt-Moritzban rendeztek. „Jéghokki” válogatottunk – ahogy az akkori a Nemzeti Sport nevezte a sportágat, 1928. február 11-én 2:0 (0:0, 2:0, 0:0) arányban kapott ki a franciáktól, a gólokat Rauch és Simond nevű urak szerezték. Az 1931-es vb-n, Krynicán viszont megszületett az első magyar győzelem is, a gólt Minder Sándor ütötte, a korábbi fuballválogatott játékos és szövetségi kapitány, valamint jégkorong-válogatott szövetségi kapitány Minder Frigyes fia (nem mellesleg akkor is a papa volt a kapitány…). A következő meccs is olimpiára lett, a garmisch-partenkircheni játékokon is kapott gól nélkül (3:0) nyertek a mieink, az 1937-es londoni vb-n meg 5:1-re, akkor volt a háború előtti magyar együttes utolsó nagy eredménye, az 5. hely). Több mint három évtized után 1970-ben C-vb-n találkoztak a csapatok, akkor a franciák győztek 4–2-re, abban az évtizedben csaknem éves gyakorisággal meccseltek változó, de többnyire magyar sikerrel. A legutóbbi négy évtizedben már nagyot fordult a kocka. Az összesen három magyar diadal felkészülési meccseken született, vb-ken csak két döntetlen sikeredett két vereség mellett, igaz, zömmel magasabb osztályban szerepeltek a franciák. A legutóbbi találkozó is felkészülési volt, tavalyelőtt novemberben hosszabbításban nyertek 2–1-re ellenfeleink.
Az összesített mérleg: 56 mérkőzés 27 magyar, 23 francia győzelem, 6 döntetlen, 233–228-as gólkülönbség, csak világbajnoki (vagy vb-nek is számító olimpiai) tornákon: 15 meccs, 8 győzelem, 2 döntetlen 5 vereség, 59–45 – az is ide. Bárha a pozitív mérleg most is megmaradhatna!…

JÉGKORONG-VB, csoportkör. B-csoport, Riga. Sport2 15:00  Dánia–Ausztria (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper  Levente, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Szélig Viktor); Sport1 18:30  Franciaország–Magyarország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Szuper  Levente, riporter: Gallai „Galuska”  László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Kovács Csaba és Szélig Viktor)