A negyeddöntő fontosabb a döntőnél • SportTV

A negyeddöntő fontosabb a döntőnél

2023. 05. 18. 00:01    
Olvasási idő: 3 perc

Előfordul olyasmi egy sporteseményen, hogy egy köztes szakasza fontosabbá válik magánál a végeredménynél, a döntőnél – elsősorban ha az az esemény kvalifikál egy még fontosabbra. Ez az eset most a darts Premier League utolsó állomásán, Aberdeenben fordul elő.

A második negyeddöntő lesz az igazi döntő Aberdeenben Aspinall és Clayton között (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az est második találkozóját, még az első körben ugyanis Nathan Aspinall és Jonny Clayton vívja, márpedig ez a találkozó dönti el az egyetlen nyitott kérdést, hogy a walesi vagy az angol klasszis foglalja el a jövő heti, londoni O2-ben sorra kerülő négyes döntő utolsó fennmaradó szabad helyét. A mezőny négy világbajnoka közül három már kvalifikált, egyedül Peter Wrightnak volt csapnivaló PL-szezonja.
Clayton kétpontos előnyt élvez a táblázaton angol riválisával szemben, a walesi győzelmével harmadik egymást követő idényben juthat el a final fourba, amelyet tavalyelőtt meg is tudott nyerni. Aspinall múlt csütörtökön Sheffieldben a negyeddöntőben kikapott Price-tól, Clayton viszont elment az elődöntőig. Most az UK Open-bajnoknak be kellene jutnia a döntőbe az előzéshez, nem elég csupán az első meccsén legyőznie legfőbb riválisát.
„Nyilvánvalóan Gezzy szívességet tett nekem, hogy legyőzte Nathant” – mondta Clayton, aki a múlt heti negyeddöntőben Van den Berghet verte meg, így jutott kétpontos előnyhöz a stockporti csillag előtt. „El kellett végeznem a dolgomat, és megtettem Dimitri ellen, ami újabb nyomást gyakorol Nathanre. Magabiztosnak érzem magam, s ez remélhetőleg megmarad csütörtökre is. Fantasztikus lenne újra eljutni az O2-be, de nem gondolok rá. Csak megpróbálok kimenni, pihenni és játszani a játékomat, bár ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. Mindannyian győzni szeretnénk, úgyhogy én csak a saját játékomra fogok koncentrálni, s biztos vagyok benne, hogy Nathan is azt fogja tenni.”
Aspinallnak tehát meg kell vernie Claytont, és az elődöntőt is Price vagy Wright ellen, de jó hangulatban készül Aberdeenre. Múlt csütörtökön 104-es átlagot ért el Price ellen, és a hét végi Cseh Darts Openen is  103-as és 105-ös átlagot ért el, mielőtt a negyeddöntőben alulmaradt Dave Chisnall ellen. „Elégedett vagyok azzal, ahol a játékom tart, és nem fogom odaadni a győzelmet Jonnynak” – fogadkozott az angol, aki a legutóbbi két befejezett alapszakaszában a 3. helyen végzett (igaz, tavaly nem válogatták be a mezőnybe). „Találtam valamit, és nagyon jól játszottam a hétvégén, valószínűleg az volt az egyik legjobb versenyem az idényben, és magabiztosnak érzem magam. Csütörtök este mindent kiadok magamból a színpadon, s ha úgy játszom, ahogy tudok és ahogy a hétvégén játszottam, meg is állok egy kicsit. Ezúttal a szokottnál kicsit nagyobb a nyomás, de elég jól kezelem ezeket a helyzeteket, és csütörtökön remélem, hogy nagyon jól fogom kezelni.”

Clayton és Aspinall mindent eldöntő csatájának győztese az estet megnyitó Price–Wright negyeddöntő továbbjutójával meccsel az elődöntőben. Price arra készül, hogy ő legyen az ötödik játékos a PL történetében, aki megnyeri az alapszakaszt, ezt már a döntőbe jutással véglegesítené. Wright azonban arra készül, hogy hazai pályán jól zárja a pocsék szezont, amelyet nagy valószínűséggel a csoportkör sereghajtójaként fejez be. Mindenesetre Prágában győztes tornával jelezte, hogy nem az utolsók közt van a helye, inkább az eredménylisták másik oldalán.
„Gerwyn Price fantasztikus dartsjátékos, aki igazán elkapta a játékot” – ismerte el Wright, aki két ponttal van elmaradva a 7. Van den Berghtől. „Öregfiú vagyok, aki csak élvezi a dartsot, de amíg élvezem, ez a lényeg. Idén még csak most kezdtem el igazán, de remélhetőleg erősen zárok Aberdeenben. Az átlagaim emelkedni fognak, és emelkedniük is kell, mert a játékosok színvonala jelenleg hihetetlen és ez remek a dartsban.

A világbajnok Michael Smith negyedik egymás utáni győzelmét szeretné elérni, első ellenfele ehhez Dimitri Van den Bergh. S persze szeretné Price-t megelőzni, de ehhez három ponttal többet kell szereznie vetélytársánál.  Legutóbbi kilenc meccsét megnyerte a sportág legnagyobb roadshow-ján, s most arra készül, hogy az első játékos legyen, aki négy egymás utáni minitornát megnyer az új formátum tavalyi bevezetése óta.
„Lehetőségem van rá, hogy Aberdeenben az élen végezzek, és magabiztosan kezdjem a rájátszást” – nyilatkozta a világelső. „Gezzy volt a legjobb játékos a PL-ben, de az elmúlt három hétben én voltam az egyik legjobb, tizenöt pontot gyűjtöttem és ez felhozott engem. A presztízs miatt jó lenne az élen végeznem. Néhány hete már bejutottam a rájátszásba, de még mindig van dolgom. Még mindig kell bemutatnom egy show-t a rajongóknak és el kell mennem az O2-be, hogy jól játsszak és nyerjek” – vázolta fel rövid távú jövőképét a világbajnok-világelső.
A negyedik negyeddöntőt a PL-rekorder Michael van Gerwen játssza a Masters-bajnok, újonc Chris Dobey ellen.  Ők ketten ötször is megmérkőztek az eddigi 15 hét folyamán. Dobey legyőzte MVG-t a belfasti nyitó viadalon és a 7. fordulóban az egyetlen, aki lenullázta a sorozat rekorderét. Van Gerwen azonban – aki jelenleg a harmadik helyen áll – ellenfele 106-os átlagával dacolva diadalmaskodott a birminghami 10. napon, a hatszoros bajnok most hasonlóra készül Aberdeenben is.

AZ ABERDEENI PROGRAM

AZ ÁLLÁS AZ UTOLSÓ ALAPSZAKASZTORNA ELŐTT

PREMIER LEAGUE, Aberdeen, J&P Live Arena. Sport2 20:00 a tizenhatodik minitorna mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)