Újabb szuperrivális következik • SportTV

Újabb szuperrivális következik

2023. 05. 18. 12:43    
Olvasási idő: < 1 perc

A keddi bravúr és a szerdai pihenőnap után újabb szuperklasszis ellenféllel kell hokiválogatottunknak megküzdenie: a világbajnoki örökranglista harmadik helyezettjével, Svédországgal.

Csapattagjaink köszöntik a szurkolókat a győztes francia meccs után. Remélhetőleg a svédek elleni csatát követően sem válik sokkal felhősebbé a hangulat...(Fotó:MTI/Illyés Tibor)

Negyedik ellenfelünk a vb-n csúcskategóriás rivális, a világbajnokságok történetének 4. legeredményesebb csapata a maga 11 arany-, 19 ezüst és 17 bronzérmével. A háromkoronás alakulat veretlen eddig a tornán, de már veszített pontot. Németországot 1–0-ra, Ausztriát 5–0-ra verte meg, harmadik meccsén a vb-címvédő házigazda ellen sokáig vezetett, majd megkapta első gólját a tornán, ez végül 65 perc után 1–1-et eredményezett, majd egy maratoni rávezetéses csata után csak a hatodik párban dőlt el a harmadik pont sorsa, amely Raymond sikere és Oksanen rontása után a svédeké lett. Ezzel a harmadikak a táblázaton 8 ponttal és a papírforma szerint ebből késő délutánra 11 lesz…
Persze, ne temessük Kevon Constantine legányeit, hiszen szerdán a franciák egy nappal a mieinktől elszenvedett hosszabbításos vereség után például hatalmas csatára késztették a finnket. Márpedidig ha ők pihenőnap nélkül ennyire voltak képesek, miért ne lenne képes a mi együttesünk is egy nap pihenés után.
Kérdés persze, hogy a mieink „csak” 100%-os erőbedobással küzdenek a meccsen – hokisoknál ez evidencia –, vagy mindent bele alapon megpróbálnak itt (is) erőn felül teljesíteni, esetleg megfordul a gondolatokban, hogy a csodaszerű bennmaradás mégiscsak az osztrákok ellen dől el vélhetőleg a jövő hétfői ütközeten.
A realitás persze a sárga-kékek sikere, van olyan fogadóiroda, amely 1.03-szoros pénzt fizet a svédek, 45-szöröst a magyarok győzelmére. De hát a papírforma azért van, hogy néha fejre álljon. Nem igaz?!

Kapcsolódó

Magyar–svéd hokimúlt

Mindössze 7-szer mérkőztünk meg a svédek legjobbjaival. Az első meccs volt az eddigi egyetlen világbajnoki, 1935. január 21-én a davosi vb-n a három koronások 3:0-ra nyertek úgy, hogy mindhárom harmadban szereztek egy gólt, az első kettőt a csapatkapitány Johansson révén. 1936-ban felkészülési meccsen (garmischi olimpia) csak 1:0-ra kaptunk ki, 1937-ben pedig ugyancsak barátságos találkozón, ugyanúgy 3:0-ra mint elsőre, harmadonként egy góllal.
Hét évtizeddel később, 2007. március 29-én szereztük első góljainkat és egyetlen győzelmünket a Papp László Sportarénában Stralman góljára Majoross válaszolt. majd a hosszabbításban Palkovics emberelőnyös góljával jött össze a mindmáig egyetlen siker. Másnap Debrecenben a svédek 7–1-re nyertek, ez meg a legnagyobb különbségű diadala a skandinávoknak ellenünk. 2017-ben és 2019-ben egyaránt a Tüskecsarnokban fogadtuk a svédeket április elején, az első meccsen 4–0-s, a másodikon 4–3-as vereséget szenvedve. Utóbbin jó néhány most Tamperébenis  játszó hokisunk szerepelt, a három gólt Bartalis, Terbócs és Sárpátki szerezte. Akkor éppen Svédország volt a vb-címvédő…
Az összmérleg tehát 7 meccs, 1 győzelem, 6 vereség, 6–23-as gólkülönbség. Van min javítani.

JÉGKORONG-VB, csoportkör. A-csoport, Tampere. Sport1 14:30  Magarország–Svédország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Ancsin János és Gebei Péter)