Samp: milyen lesz a hazai búcsú a Serie A-tól? • SportTV

Samp: milyen lesz a hazai búcsú a Serie A-tól?

2023. 05. 26. 09:58    
Olvasási idő: 2 perc

Tizenegy, az élvonalban eltöltött esztendő után búcsúzik hazai pályán a Sampdoria a legfelsőbb osztálytól. Ugrás a bizonytalanba: sok együttes eltűnt a süllyesztőben a kiesés után, másoknak sikerült az azonnali visszajutás – a genovai drukkerek persze az utóbbiban reménykednek. Mindenesetre előtte még le kell játszani az idény utolsó hazai mérkőzését az eddig 26 ponttal többet gyűjtő, biztos középmezőnybeli Sassuolo ellen a Luigi Ferraris Stadionban.

A negyvenesztendős Fabio Quagliarella gólérzéke továbbra is a genovai szurkolók reménysugara, hogy csapatuk becsülettel búcsúzhat az élvonaltól (Fotó: Getty Images)

Ha kiábrándítónak minősítjük a Sampdoria idényét, még igen finoman fogalmaztunk. Az egykori bajnok 36 élvonalbeli találkozójából csupán hármat tudott megnyerni, közben 24 mérkőzést vesztett el. Ami még rosszabb: mindössze 22 szerzett góljával a mezőny legkevésbé eredményes csapatának bizonyult. Emellett a leggyengébb a védekezési mutatójuk: 67 gólt kaptak az idényben.
Ennek eredményeként Dejan Sztankovics tanítványai 13 ponttal vannak elmaradva a kiesést jelző vonaltól. Előző meccsük hű tükre volt az idénynek. Súlyos 5–1-es vereséget szenvedett a mesterhármassal tündöklő Giroud vezette Milantól. A genovai együttes legutóbbi kilenc mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, az előző ötből négyet elvesztett, előző 21 találkozójából csupán egyet tudott megnyerni. A 18 hazai összecsapásából 11-et elvesztő Samp egy híján egy tucat idény után mond búcsút az élvonalnak.
A Sassuolo 2022–23-as idénye sem mondható sikeresnek, a neroverdi hat ponttal van lemaradva a felsőháztól az utolsó előtti forduló előtt. Tekintettel arra, hogy a Sassuolo a 8. helyen végzett 2019–20-ban és 2020–21-ben, mielőtt az előző szezont a 11. helyen fejezte be, Alessio Dionisi tanítványai abban reménykednek, hogy megnyerik utolsó két meccsüket. sikeresen zárva a szezont.
Amikor a csapat 8 meccsen hat győzelmet aratott január és március között, úgy tűnt a mezőny első felében kell végeznie, de azóta is küzd az összhang megszerzéséért. Előző 9 meccsén 2-2 győzelmet és döntetlent, valamint 5 vereséget könyvelt el, kiszámíthatatlan formában érkezik a genovai mérkőzésre. Ráadásul legutóbbi négy idegenbeli bajnokiját elvesztette – az előző 14-ból kilencet – , és legutóbbi 9 idegenbeli meccséből hétszer legalább két gólt kapott.

A hátraláévő két meccsen a Sampból Andrea Cnti és Pussetto tartós sérülés miatt hiányzik, Audero és Szabiri is valószínűleg kihagyja a pénteki meccset. Továbbra is a negyvenéves Quagliarella az első számú csatár, a szintén veterán Gabbiadinire számíthat fő támogatóként. A középpályássort a Spurs kölcsönjátékosa, Winks, Tomas Rincon és Filip Djuricic alkothatja, a kezdőkapus vélhetően Ravaglia marad.
A túloldalon a Sassuolo a Laurentié és Agustín Alvarez sem szerepelhet, utóbbi a hónap elején keresztszalag-szakadást szenvedett. Laurentié az idényben 7 gólt szerzett, 6 gólpasszt adott, így jelentős veszteség hiánya az utolsó két meccsen, bár az első számú támadó csillag, Bererdi reménykedik benne, hogy a 11 gól-7 gólpasszos eredményességét még képes lesz tovább javítani. Az eltiltott védő Tressoldi kihagyja a genovai utazást, ami azt jelenti, hogy a belsővédőkettőst Ferrari és Erlic alkotja a Luigi Ferarisban.
Három statisztikai tény a mérkőzésről. 1. 2020 óta teljes egyensúlyban van a két csapat mérlege, mindketten kétszer nyertek, s a döntetlenek száma is kettő. Az összesített örökmérleg (csak a Serie A-ban): 19 mérkőzés, 5 Samp-győzelem, 6 döntetlen, 8 Sassuolo-siker. 2. A párosítás örök góllövőlistáját Berardi (Sassuolo) vezeti 9 góllal Quagliarella (Samp, 4) előt, a genovai Pozzinak és Édernek, valamint a sassuolós Acerbinek 3-3 találata van. 3. A januári reggio-emiliai vendégsiker (2–1)  Sztankovics egyetlen győzelme a Sassuolo, illetve Dionisi ellen, a neroverdi mestere viszont nyeretlen a Samppal szemben, 3 eddigi meccsén kétszer kikapott a genovai csapattól, egyszer remizett vele.

SERIE A, 37. forduló Sport1 20:30 UC Sampdoria–US Sassuolo (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)