Visszavágók az elődöntőben, avagy lesz-e tengerentúli finálé? • SportTV

Visszavágók az elődöntőben, avagy lesz-e tengerentúli finálé?

2023. 05. 27. 11:22    
Olvasási idő: < 1 perc

Szokás szerint a negyeddöntő borította fel a dolgok nyugodt menetét: két várt és két nem várt résztvevője lett a jégkorong elit-világbajnokság final fourjának…

A második kanadai gólt ünneplik a résztvevők a rigai 6-0-s találkozón. Mennyire lesz más a tamperei elődöntő? (Fotó: Getty Images)

Mindkét találkozónak volt előzménye már ezen a tornán is. A kora délutáni találkozó két csapata a rigai B-csoportból utazott át Tamperébe. A csoportkör első fordulóján egymással játszották a nyitó találkozót, amelyet a juharlevelesek nagy fölénnyel, 6–0-ra nyertek meg. Aligha gondolta volna bárki is, hogy tizenöt nappal később, két országgal odébb (szárazföldön persze, vízen közvetlen szomszédok, mindkettő partjait a Balti-tenger mossa)  már a fináléért meccselnek újra.
Amióta csoportkör előzi meg a kieséses playoffot, nem egyszer előfordult már, hogy két csapat egy tornán kétszer is megmérkőzött. A „standard” ugyan a kettős győzelem, de jó néhányszor volt példa visszavágásra is. A lettek svédek elleni győzelme az év sportszenzációi közé tartozott, az elődöntőbeli diadaluk még annál is nagyobbnak számítana. Csak a nagyságrendek érzékeltetésére: Kanada 27-szeres világbajnok, Lettország eddigi legjobb vb-szereplése három 7. hely (1997, 2004, 2009) volt…
A másik pár már ugyanitt, Tamperében az A-csoportban küzdött meg május 15-én, az a találkozó szoros, változatos küzdelemben dőlt el. Vezettek az amerikaiak, fordítottak a németek, s aztán „visszafordított” a Team USA, a győztes gólt  Coronato az 56. percben emberelőnyből ütötte be. Az esélyes itt is a tengerentúli együttes, de jóval kisebb különbséget látnak a fogadóirodák, mint a másik párban.
Amúgy ha tiszta észak-amerikai finálé alakulna ki, abból ki-ki meccsre, abszolút döntőre 89 esztendeje került legutóbb sor az 1934-es milánói világbajnokságon. Azóta volt ugyan olyan vb, és vb-nek számító olimpiai torna is, amelyen e két csapat végzett az arany- és az ezüstérmes helyen, de azokon több csapatos, körmérkőzéses formában rendezték meg a döntőt.

JÉGKORONG-VB, elődöntő, Tampere. Sport2 12:15 Lettország–Kanada (kommentátor: Engyel István); Sport1 17:15 Egyesült Állmok–Németország (kommentátor: Engyel István)