Indiával és Kanadával a csapat-vb második köréért • SportTV

Indiával és Kanadával a csapat-vb második köréért

2023. 06. 10. 12:41    
Olvasási idő: < 1 perc

Nyilvánosságra hozta a PDC a csütörtökön Frankfurtban kezdődő World Cup of Darts csapatösszeállításait és a torna sorsolását is. Idén már 40 együttes nevezését fogadták el, így csoportküzdelmekre is sor kerül. Háromcsapatos csoportokat alakítottak ki, a mieink Kanada és India ellen próbálják megszerezni az elsőséget, ugyanis a 12 csoportgyőztes csatlakozik a négy kiemelt csapathoz a második körre, amelytől már egyenes kieséses rendszerben folyik a küzdelem.

A címvédő ausztrálok Guyanával játsszák a nyitó meccset a frankfurti Eissporthallében (Fotó: pdc.com)

Radikálisan új a formátum is, mert megszűnnek az egyes és páros meccsek, végig páros mérkőzéseket játszanak az együttesek, a csoportkörben 4 nyert legig (best of 7), a nyolcad-, negyed-és elődöntőben 8 nyertig (best of 15), míg a nagydöntőben 10-ig (best of 19) tart egy-egy összecsapás.
A címvédő Ausztrália nem került a négy kiemelt közé, mert azokat a világranglistás helyek összegzésével alakítottál ki, Anglia (Michael Smith, Rob Cross összeállításban), Hollandia (Michael van Gerwen, Danny Noppert), Wales (Gerwyn Price, Jonny Clayton) és Skócia (Peter Wright, Gary Anderson) alkotja a top four mezőnyét.
A tucatnyi háromcsapatos csoport élére is került egy-egy kiemelt (5–15.), a mieink – Kovács Patrik és Sárai Levente – a 12.-ként rangsorolt Kanada (Matt Campbell, Jeff Smith) és a nem kiemelt India (Prakash Jiwa, Amit Gilitwala) társaságában a H-csoportbe kaptak besorolást. Főleg a kanadaiak második versenyzője, Jeff Smith érdemel külön figyelmet, a tapasztalt, 47 esztendős versenyző 2016-ban döntőt játszott a WDF-világbajnokságon (Scott Waiestől kapott ki), és döntőzött két hete az US Mastersen is, ahol legyőztes a kétszers világbajnok Wrightot, a kétszeres vb-elődöntős Aspinallt és Luke Humphriest is, csupán a döntőben maradt alul MVG-től.

A CSOPORTBEOSZTÁS

A torna összdíjazása is emelkedett, a teljes összeg 450 ezer font, ebből a győztes együttes 80-at, a döntős 50-et, az elődöntősök 30-at, a negyeddöntősök 20-at, a nyolcaddöntősök 9-et, a csoportmásodikak 5-öt kapnak, s még a 12 csoportutolsónak is jut 4-4 ezer font.
A csütörtöki nyitó mérkőzések vesztesei pénteken délelőtt mérkőznek meg a harmadikegyüttessel, a péntek esti fázisban kerül sor a csoportzárókra. Péntek este sorsolják a szombati 2. fordulót (nyolcaddöntő), a további 7 mérkőzésre vasárnap kerítenek sort.A mieink tehát a péntek délelőtt  játszanak vlhetően Indiával és nagyon reménykedünk benne, hogy pénteken este „csoportdöntőt” a kanadaiakkal.

A CSAPATOK ÖSSZEÁLLÍTÁSA

A World Cup of Darts összes mérkőzését a Sport1-en (csütörtök, péntek) és a Sport2-n (szombat, vasárnap) közvetítjük.