A tavalyi meglepetésbajnok címvédésre készül • SportTV

A tavalyi meglepetésbajnok címvédésre készül

2023. 06. 15. 10:57    
Olvasási idő: 3 perc

Csütörtökön megkezdődik Frankfurtban a nagyobb mezőnyű, emelt pénzdíjú, azaz megújitott World Cup of Darts, azaz a PDC csapat-világbajnoksága.

A tavalyelőtti győztes walesiek a bukik favoritjai a csapat-vb-n Frankfurtban (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A 13. alkalommal megrendezendő világkupa 32-ről 40 csapatosra bővült, csoportkörrel és csupa páros mérkőzéssel négynapos viadallá változott. A négy kiemelt – Anglia, Wales, Hollandia és Skócia – csak a második fordulóban szombaton kezdi meg szereplését,. A másik 36 együttest 12, egyenként háromcsapatos csoportba sorsolták (mindegyik élére egy kiemeltet tettek), amelyek győztesei folytatják a második körben, az egyenes kieséses szakaszban.

Tavaly Damon Heta és Simon Whitlock egészen a vb-címig repítette Ausztráliát, most Frankfurtban szeretnének újrázni az új formátumban csak páros mérkőzéseket tartalmazó tornán. Az ausztrál duó 12 hónapja a Price, Clayton összetételű Wales ellen diadalmaskodott a döntőben, a C-csoportban szerepel, amelyben  Gibraltár és az újonc Guyana lesznek az ellenfelei. Heta kedden a Players Championship idei 14. tornáján megszerezte első 2023-as PDC-címét, ezzel melegített a címvédő hadjáratra, és magabiztosan indult Frankfurtba. „Valószínűleg ez ad egy kis önbizalmat Simonnak, hogy számíthat rám” – nyilatkozta Heta, aki negyedik alkalommal szerepel a csapat-vb-n. „Alig várom már. Remélem, ismételni tudunk, de a létező legnehezebb úton juthatunk el odáig. A négy nyert legig tartó meccsek meglehetősen rövidek az elején, de kiválóak a többi csapatnak, hiszen lehetőséget kapnak a bizonyításra. Szerintem nagyszerű verseny lesz!”– mondta  a tavalyi bajnok.
A világelső Michael Smith és a 2018-as egyéni világbajnok Rob Cross alkotja az első kiemelt angol válogatottat, amely legutóbb 2020-ban jutott el a döntőig. Akkor Wales verte meg a fináléban, amelynek összeállítása változatlan maradt, a 2021-es vb-győztes Gerwyn Price és az ugyanabban az évben PL-bajnok Jonny Clayton alkotja a második kiemelt együttest, amelyet a fogadóirodák első számú esélyesként tartanak nyilván. A két versenyző hatodik éve együtt szerepel a versenyen, azzal a céllal lépnek a pódiumra, hogy a verseny történetének negyedik, egynél több bajnoki címet megszerző országa lehessenek.
„Fantasztikus egy csapatban lenni Gerwynnel jelenlegi formájában” – lelkesesett Clayton, aki a múlt hónapban a PL elődöntőjében alulmaradt páros társával szemben. „Imádom a világbajnokságot, ráadásul az idén minden meccs páros lesz, szóval azt hiszem, minden csapat számára nyitva áll a kapu a győzelemre. Ez teljesen más játék, csapatként, együtt kell győzni. és szóban is biztatnunk kell egymást folyamatosan. Egyszer már megnyertők, de megint meg akarjuk csinálni. Szeretném most is úgy kezdeni, mint a legutóbbi sikerkor.” (Ne feledjük, azt követően nyert az év elején egyéni vb-t az egyikük, Premier League-et meg a másikuk…)
Danny Noppert és Dirk van Duijvenbode alkotja most a négyszeres eddigi bajnok Hollandia csapatát, miután Michael van Gerwen a hét elején fogműtéten esett át, így nem állhat rendelkezésre.

Snakebite és Gary újratöltené a 2019-es diadalt, amikor legutóbb együtt vitték sikerre Skóciát (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Visszatér viszont a vb-re Gary Anderson, aki a világranglista másodikjával, Peter Wrigthtal alkotja a skót csapatot, az egyetlen együttest, amelyben két egynél többszörös egyéni világbajnok versenyez, ebben az összetételben 2019-ben játszottak legutóbb. Snakebite, aki 2021-ben Hendersonnal szerzett vb-címet hazájának, idén sokat küzd az egyenletes formáért, de élvezi a lehetőséget, hogy ismét megújíthatja partnerségét a másik skót világbajnokkal. „Gary formája fantasztikus” – mondta Wright, aki az idén „csak” a Nordic Masterst és a cseh opent nyerte meg, azaz lassan fél év alatt mindössze két PDC-versenyen bizonyult a legjobbnak. „Gary több versenyen is százas átlag fölött dobott, bárcsak én is visszanyerném a hasonló, százas feletti átlagot, de a hazám színeiben versenyzés növeli a nyomást, arra késztet, hogy erőse koncentráljak.”
Wright az US Mastersen más nyílfogással próbálkozott, de Frankfurtban vissza akar térni korábbi jól begyakorolt és sokszor sikeres formulájához. „Nem akarom tönkretenni az esélyeimet arra, hogy Garyvel újra vb-t nyerhessek azzal, hogy kísérletezek, ezért a normál dobásomra fogok koncentrálni. A régi fogásomat majd talán a World Matchplay-n fogom újra bevetni”  – nyilatkozta az extravagáns skót klasszis.

Gabriel Clemens és Martin Schindler a rendező Németország párosa, Dimitri Van den Bergh és Kim Huybrechts alkotja az 5. kiemelt belga csapatot. Ismét Brendan Dolan, Daryl Gurney öszeáll0tásban játszik Észak-Írország, a tavalyelőtti döntős Ausztria és Írország is a csoportkiemeltek közt lesz.

A mieinknek a frissen észak-amerikai bajnokká avanzsáló Jeff Smith-szel is meg  kell küzdeniük pénteken az Eissporthallében (Fotó: Getty Images)

Az észak-amerikai bajnok Jeff Smith is visszatér a nagy színpadra a Madison Square Garden-i hőstettei után, amikor ötödik alkalommal szerepel a korábbi háromszoros negyeddöntős Kanada színeiben. Smith csapattársa Matt Campbell lesz – akit az ésazk-amerikai bajnokság döntőjében legyőzött – ,,Jeff úgy gondolja, kettesben bárkire veszélyesek lehetnek. „Egész évben jól játszottam, de eredmény nélkül. Szükségem volt egy kis önbizalom-növelésre, ennek a címnek a megnyerése határozottan jót tett apozitív önértékelésemnek” – mondta a kanadai, aki nem mellesleg az US Masters döntőjébe is bejutott másfél hete New Yorkban. „Matt a legjobb tizenhat játékos közt lesz a PDC-ben, ebben biztos vagyok. Hiszek benne, s ezért is várom nagyon, hogy a társa lehessek Frankfurtban. Mindketten jól játszunk együtt és jó barátok is vagyunk, ezz egy olyan kombináció, amely veszélyessé tehet minket bárki számára.” Mindenesetre a mieinknek, Kovács Patriknak és Sárai Leventének mindenképpen szembe kell nézniük a kanadai duóval, mert ők a mi csoportunk kiemeltjei. Hogy pénteken a kora délutáni vagy az esti programban jön létre a találkozó, az a ma esti mérkőzés eredményének a függvénye. Ha nyernek az észak-amerikaiak, amely valószínű, akkor pénteken az első sessionben magyar–indiai meccs lesz és este játszunk, talán a csoportelsőségért  Kanadával.
Lengyelország, Csehország, Spanyolország, Lettország és Svájc az eddig még nem említett csoportkiemeltek, s négy ország mutatkozik be újoncként a tornán: Bahrein, Guyana, Izland és Ukrajna.
Pénteken este sorsolják ki a nyolcaddöntőt, egyetlen szabály, hogy a négy „nagy” kiemelt nem találkozhat még egymással ebben a fázisban. A szombat a nyolcaddöntőé, fejezik be a viadalt, a meccssorrendet csak a párosítások ismeretében állapítják meg.

Kapcsolódó

A CSAPAT-VB CSÜTÖRTÖKI PROGRAMJA

Svájc (16. kiemelt)–Olaszország (L-csoport)
Lengyelország (11.)–Portugália (G-csoport)
Csehország (13.)–Szingapúr (I-csoport)
Spanyolország(14.)–Dél-Afrika (J-csoport)
Írország(9.)–Thaiföld (E-csoport)
Észak-Írország(8.)–Franciaország (D-csoport)
Belgium(5.)–Finnország (A-csoport)
Kanada(12.)–India (H-csoport – itt játszik majd MAGYARORSZÁG)
Ausztria(10.)–Dánia (F.csoport)
Németország (6.)–Hongkong (B-csoport)
Ausztrália(7.)–Guyana (C-csoport)
Lettország (15.)–Új-Zéland (K-csoport)

DARTS CSAPAT-VB (World Cup of Darts, Frankfurt, Eissporthalle. Sport1 19:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)