„Keleti” World Series-torna, magyar résztvevővel • SportTV

„Keleti” World Series-torna, magyar résztvevővel

2023. 07. 07. 01:52    
Olvasási idő: 2 perc

Bevallottan a terjeszkedés, a sportág folyamatos népszerűsítésének szándéka hívta életre a World Series-sorozatot. Olyan helyeken rendeznek tornákat, ahol kevesebbszer bukkannak fel a sportág szuperklasszisai. Most ez a színhely Varsó, a kelet-közép-európai különítményben pedig a lengyel és a cseh sztárok mellett lehetőséget kap egy horvát és egy magyar játékos is…

Krzysztof Ratajski cseppet sem esélytelen, bár világbajnokot kellene legyőznie a negyeddöntőhöz... (Fotó: pdctv.com)

A színhely a varsói COS Towar, ott küzd meg szokás azerint az első napon. a nyolcaddöntőben nyolc „regionális menő” a PDC aktuális vegyesválogatottjával. A tér az idei negyedik World Series-cím és persze 60 ezer font pénzdíj is.

A „helyiek” elsős számú kedvence, Krzysztof Ratajski a 4. kiemelt Rob Cross ellen lép színpadra. A lengyel játékos kiváló formába lendült ebben az évben, áprilisban megnyerte 9. PDC-ranglistacímét, majd Krzysztof Kciukkal páros világcsúcsot ért el 118.10-es átlaggal a múlt havi csapat-vb-n. A korábbi World Matchplay-elődöntős most a 2018-as világbajnokkal mérheti össze erejét, s közben arra törekszik, hogy sporttörténetet írjon egy olyan eseményen, amelyre a jegyeket órák alatt elkapkodták áprilisban.
„Nagyon boldog vagyok, hogy megvívhatjuk az első történelmi PDC-tornát Lengyelországban” – mondta Ratajski, a világranglista 19. helyezettje. „Úgy gondolom, a verseny nagyon pozitív hatással lesz a darts lengyelországi fejlődésére, a jegyeladások pedig azt mutatják, hogy a szurkolók mennyire szerettek volna élőben látni egy ilyen eseményt. Nagyon pozitívan állok hozzá a hétvégéhez. A felkészülés nagyon jól sikerült, de kemény meccsre számítok Rob ellen. Tudom, hogy a legmagasabb szinten kell játszanom, hogy esélyem legyen a győzelemre. Csodálatos lenne elnyerni ezt a címet, és természetesen álmodom egy ilyen eredményről. Nagyon nehéz lesz, mert a világ legjobb játékosai ellen játszom, de azt is tudom, hogy ez lehetséges.”
A világbajnok Michael Smith jó hangulatban indul Varsóba, mert a múlt héten kiváló, 111-es átlagot ért el az European Tour-versenyem, új nyílkészletet kipróbálva.
„Elégedett vagyok azzal, ahogyan játszom. Magabiztosnak érzem magam. Csak hét napja játszom ezekkel a dartsokkal, de ez a lényeg a gondolkodásmódomon van. Ha a gondolkodásom megfelelő, a legtöbb meccset megnyerem. Körülbelül tíz éve cseréltem utoljára a dartsomat, de más ember vagyok, mint tíz évvel ezelőtt. Erősebb a gondolkodásmódom, erősebb a hitem. Kész akarok lenni arra, hogy erős teljesítményt produkáljak Lengyelországban, és készen akarok állni a World Matchplayre, ezért igazán koncentrálni fogok” – ­ fogadkozott a második helyen kiemelt Smith, a januári első Bahrein Darts Masters győztese, aki a „társvilágcsúcstartó” Kciukkal meccsel.
Az első kiemelt Gerwyn Price helyi játékossal, a lengyel Lukasz Waclawskival játszik, aki 175 (!) versenyzős viadalon szerezte meg az indulás jogát, hogy a nagyszínpadon játszhasson a sportág egyik csúcsklasszisával.
Az US Darts Masters győztese, Michael van Gerwen az UK Open elődöntőse, Adam Gawlas ellen mérkőzik, akinek honfitársa, Karel Sedlácek a belgák éljátékosa, Dimitri Van den Bergh ellen próbál szerencsét.

(Fotó: mastercaller.com)

A világranglista 6. helyezettje, Luke Humphries újonc ellen kezd, nekünk fontos ez a párosítás, mert ez az újonc Major Nándor, aki először lép fel tévés versenyen. (A jogot selejtezőn nyerte le, a döntőben Kovács Patrikot legyőzve.)  Humphries mindhárom idei WSD-versenyen részt vett, úgy melegített a versenyre, hogy az elmúlt hétvégén Trierben elnyerte 5. European Tour-címét. „Nagy pillanat volt megszerezni az ötödik European Tour címemet. Úgy gondolom, hogy a játékom valószínűleg a valaha volt legjobb formában vagyok. Tavaly öt címet nyertem, de személy szerint úgy gondolom, hogy jobban játszom, mint tavaly. Kiváltság, hogy itt lehetek és részese lehetek ezeknek a hatalmas eseményeknek, és már nagyon várom. Ezek nagyszerű versenyek, amelyeken részt kell venni, mert a sportág egészét igyekszünk fejleszteni a világ különböző részein” – vélekedett az US Masters legutóbbi elődöntőse.

A további nyolcaddöntős meccseken Nathan Aspinall a horvát Boris Krcmarral, az évben először a WSD-ben fellépő Danny Noppert egy újabb Tour-kártyás lengyellel, Radek Szaganskival mérkőzik meg.

Az elsp körben 6, a negyeddöntőbben szintén 6, szombaton az elődöntőben 7, a fináléban nyolc leget kell nyerni a mérkőzés győzelméhez.

WORLD SERIES OF DARTS, Lengyel Masters, Varsó. Sport1 19:00 az első nap (nyolcaddöntő) mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakértő: Ziegenhám Medárd)

Kapcsolódó

A LENGYEL MASTERS MENETRENDJE

Nyolcaddöntő (péntek)
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Karel SEDLÁCEK (cseh)
Danny NOPPERT (holland)–Radek SZAGANSKI (lengyel)
Luke HUMPHRIES (angol)–MAJOR Nándor
Nathan ASPINALL
(angol)–Boris KRCMAR (horvát)
Gerwyn PRICE (walesi, 1. kiemelt)–Lukasz WACLAWSKI (lengyel)
Michael VAN GERWEN (holland, 3.)–Adam GAWLAS (cseh)
Rob CROSS (angol, 4.)–Krzysztof RATAJSKI (lengyel)
Michael SMITH (angol, 2.)–Krzysztof KCIUK (lengyel)

Negyeddöntő (szombat)
PRICE/WACLAWSKI–ASPINALL/KRCMAR
CROSS/RATAJSKI–VAN DEN BERGH/SEDLÁCEK
SMITH/KCIUK–NOPPERT/SZAGANSKI
VAN GERWEN/GAWLAS–HUMPHRIES/MAJOR

Elődöntő (szombat)
A FELSŐ ÉS AZ ALSÓ NEGYEDDÖNTŐ GYŐZTESE

Döntő (szombat)
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI