Brit “túlsúlyos” este Blackpoolban • SportTV

Brit “túlsúlyos” este Blackpoolban

2023. 07. 18. 13:29    
Olvasási idő: 2 perc

Kialakult a nyolcaddöntő mezőnye az idei World Matchplay-n, egy ordas meglepetés kivételével nagyjából a várt módon. MVG kiesése Dolan ellen valóban nagy szenzáció, de a ranglistás 16-ból csupán négyen búcsúztak, a Pro Tourról a mezőnybe kerülő három másik közül meg az egyik kétszeres világbajnok (Anderson), a másik az idei Masters győztese (Dobey), a harmadik meg volt már 3. is a világranglistán (Gurney). A második kör első játéknapján nagy a brit túlsúly: négy angol, egy-egy északír, skót és walesi mellett egyetlen “kontinentális” dartsos, a holland Noppert léphet fel a Winter Gardens nagy színpadára.

Versenyben marad-e a világbajnok-világelső Michael Smith? (Fotó: Getty Images)

Az est első meccsére éppen a bevezetőben említett négy Pro Touros közül kettőt szólítanak a pódiumra, Daryl Gurney küzd meg Gary Andersonnal. A közös múltjuk alapján igencsak kiegyensúlyozott csata várható, az örökmérlegük ugyanis tökéletes egyensúlyban áll – mindketten 11 győzelmet számlálnak, egy (Premier League-es) döntetlen mellett. (A tévés találkozókon viszont Gurney vezet 7–3-ra az egy remi mellett, idén viszont először találkoznak.) Bár Gary idényátlaga magasabb az északírénél, de a Chisnall elleni meccsen 4-gyel alulteljesítette a 98-s átlagát és csupán két 180-ast dobott. Gurney viszont éppen küzdőképességével múlta felül 2018 világbajnokát, Rob Crosst, alacsonyabb meccsátlaggal, de biztosabb kiszállózással. Igazi fifty-fifty találkozónak tűnik, a fogadóirodák sanszai is jócskán megoszlanak.

A második küzdelem Danny Noppert és Nathan Aspinall között zajlik majd. Mindketten biztos győzelmmel rajtoltak az idei WMP-n, a holland ugyan 7–3 után kissé kiengedett, de végül10–8-ra nyerni tudott, az angol viszont végig vezetve 10–7-tel küldte haza a lengyel Ratajskit. A statisztikái Aspnak a jobbak, de Noppert tavaly egészen az elődöntőig menetelt Blackpoolban, igaz, ott sima vereséget szenvedett Price-tól (17–11). Egymás elleni mérlegük alapján az angol 9–6-ra vezet, tévés meccseken 3–1-re, idén 2-2 győzelmet arattak a másik ellen, tv-n közvetítendő mérkőzést viszont most először játszanak idén.

Harmadikként jön majd Gerwyn Price, a viadal negyedik kiemeltje, aki nem túl látványos, de roppant magabiztos. mi több, kiütéses sikert aratott Bunting felett, hajszállal 100-as meccsátlag alatt maradva. Joe Cullen, a tavalyi Masters-bajnok azonban kemény dió lehet számára, erre utal egymás ellen mérlegük alakulása is. Ez ugyanis már a második páros, amelynek egyenlege “ikszes”, 10-10 győzelmet számlálnak mindketten, azaz a Rocksztárnak nincs félnivalója a Jegesembertől, bár ő első körös meccsét kisebb különbséggel nyerte meg De Decker ellen (10–7).

A nap záró találkozója szintén kiegyensúlyozottnak ígérkezik, ez lesz az egyetlen “színangol” csata a világelső Michael Smith és Chris Dobey között. Smith aratta ugyan az első kör legnagyobb különbségű sikerét (10–2, Beaton ellen), de maga is “csúnya győzelemnek” nevezte, azaz messze nem volt elégedett saját teljesítményével. Mindössze 88-as átlagot ért el, csupán ötödször végzett 90 alatt legutóbbi 17 mérkőzéséből, igaz, ezekből egyetlenegyet vesztett csak el Jim Long ellen az US Mastersen. De az egyenetlen teljesítmény intő jel is, ami eddig elég volt többnyire, az Dobey ellen kevés is lehet, hiszen honfitársa idén négy tévés meccsükből hármat is megnyert ellene.  (Abszolút mérlegük ugyancsak egyenlő, 5–5 –  érdekes, hogy a nap négy meccséből három aktuálisan elbillenti majd az örökmérleg nyelvét.) A northumberlandi klasszis amúgy sem tiszteli az esélyesebbet, James Wade-et is elkapta 10–8-cal az első körben. Ez lehet az est egyik leghosszabb csatája, még az sem zárható ki, hogy a felek  első ízben az idei Matchplay-n – kijátsszák a maximális legszámot. A második körben ugyanis már 11 leget kell megnyerni a mérkőzéshez kettő különbséggel, ha az nem alakul ki 13–13-ig, akkor a 27. játék dönti el a nap utolsónak kiderülő negyeddöntőse kilétét.

WORLD MATCHPLAY, Blackpool, Winter Gardens. Sport1 20:00 a második forduló mérkőzései  (kommentátor: Bartha  Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)