Megvédi-e Snakebite a top 5 becsületét? • SportTV

Megvédi-e Snakebite a top 5 becsületét?

2023. 07. 19. 13:34    
Olvasási idő: 2 perc

Igazi csillaghullás jellemezte az idei World Matchplay első másfél fordulóját. A világranglista első öt helyezettje közül a harmadik és az ötödik, Van Gerwen és Cross már az első körben elszállt, a világelső Michael Smith és a negyedik Price a második fordulóban mondott búcsút, így egyedül Peter Wright maradt, akinek még van esélye, hogy bejusson a legjobb nyolc közé. Amúgy a nyolcaddöntő első napja kiélezett csatákat, jó mérkőzéseket hozott, azt várjuk szerdán este a forduló második felétől is.

Peter Wright lehet az egyetlen a világranglista első ötjéből, aki bejut az idei World Matchplay negyeddöntőjébe (Fotó: Getty Images)

Az est első meccsén az eddigi legnagyobb meglepetés szerzője, Brendan Dolan és az ausztrál Damon Heta sétál fel John McDonald hívó szavára a nagyszínpadra. Az északír szenzációs győzelmet aratott MVG fölött, megakadályozvén őt abban, hogy egymás után negyedik tévés tornáját is megnyerhesse. Főként pazar kiszállózásának köszönhette váratlan, de teljesen megérdemelt diadalát, 15 száz fölötti kiszállólehetőségéből tízet kihasznált, ami egészen páratlan eredményességnek számít. 95.50-es átlaggal nyerte meg a találkozót, az magasabb, mint amivel Heta győzte le (amúgy 10–5-re) a másik északírt, a ragyogó tehetségű ifjú Josh Rockot. A csatának nem túl tartalmas az előzménye, mindössze 4-szer találkoztak korábban, Dolan 3–1-re vezet ugyan, de a legutóbbi meccsüket Heta nyerte meg 6–3-ra április 1-jén a riesai Europe Tour-viadalon a 16 közé jutásért.

A második találkozó ígérkezik az est egyik legnagyobb mérkőzésének. Nemcsak a világranglista-éllovasok, hanem a világbajnokok és a WMP-győztesek is jócskán megritkultak, a meccs egyik részese Dimitri Van den Bergh utóbbiakat képviseli, ő a verseny 2020-as bajnoka és egyben 2021-es vesztes döntőse is. Ellenfele, Jonny Clayton elég gyenge meccsátlaggal győzte le Gabriel Clemenst az első körben, 17.2 nyíl kellett átlagban egy leggyőzelméhez. 16-szor játszottak korábban, 9-szer a belga, 7-szer a walesi győzött, idén azonban 2–2-re állnak. A négy 2023-as csatából három a Premier League-ben zajlott, “Ferret” 2–1-re volt jobb a “csúcsbajnokságban” mindkét győzelmét 100 feletti meccsátlaggal szerezte meg. A belga annál jobb meccset játszott hétfőn este, Ross Smith ellen pazar mérkőzésen diadalmaskodott 10–8-ra. Neki már van idei tévés döntője is, a káprázatosan teljesítő MVG-től kapott ki Varsóban a lengyel open fináléjában, pedig előtte térdre kényszerítette a helyi idol Ratajskit és az elődöntőben Gerwyn Price-t is.

A harmadik csatán jön a feladat Peter Wrightnak, hogy megvédje a topranglistások becsületét. Az extravagáns skót az egész esztendőben csak keresgélte régebbi önmagát, a Premier League-ben például egészen pocsékul ment neki, Blackpoolban viszont magabiztos 10–4-gyel kezdett Gilding ellen, éppen annyival, amennyire ellenfele, Ryan Searle verte meg a népszerű visszatérőt, Raymond van Barneveldet. Snakebite egyébként az első két leget elvesztette, ám utána 8-at nyert meg sorozatban , tiszteletre méltó 96.41-es átlaggal győzött, és első 9 nyilas mutatója (109.98) is biztatónak tetszik a továbbiakra nézve. Ryan Searle viszont még nála is meggyőzőbb volt, szegény Barney-nak szemléletesen bemutatta, hogy még nem elég erős az igazi élvonallal való újbóli konkurálásra. Ami a múltat illeti, Wright fölénye elég impresszív, 9–3-ra vezet Searle ellen, tévés meccseken 2–0-ra, de idén először találkoznak egymással.

A záró csata ismét egy angolé, Luke Humphries mérkőzik meg Dirk van Duivenbodéval. Előbbi Searle eredményétől függően negyedik vagy ötödik angol lehet a negyeddöntőben, DVD viszont Gerwen és Noppert kihullása után egyedül képviselheti Hollandiát a nyolc között. Humphries habkönnyű meccsen, mindössze két leget vesztve lépett át De Sousán az első kanyarban, Duivenbode viszont az egész első forduló egyik legszorosabb mérkőzésén 12–10-re győzte le a németalföldi derbin a belga Kim Huybrechtset. Az örökmérleg az angol masszív fölényét mutatja (9–3), idei négy csatájukból is hármat nyert Luke, tévés tornán viszont 2023-ban először találkoznak. Amúgy Humphries fölényes diadala az első körben egy parádés idei szereplés szerves folytatása, elmúlt 30 mérkőzésén 27-szer magasabb átlagot ért el ellenfelénél, csupán MVG, Wade és Price teljesített számszerűleg jobban nála egy-egy alkalommal. A holland viszont éppen hihetetlen szívósságának köszönhette továbblépését az első körből, erre a képességére jócskán szüksége lehet Humphries ellen is.

WORLD MATCHPLAY, Blackpool, Winter Gardens. Sport1 20:00 a második forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha  Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)