Cross gyors ismétlésre hajt • SportTV

Cross gyors ismétlésre hajt

2023. 08. 11. 02:16    
Olvasási idő: 2 perc

Az idei utolsó „normál” World Series-viadal következik Ausztráliában, az Új-dél-walesi Masters után már csak a széria döntője van hátra az amszterdami AFAS Arenában.

Cross hasonló "trófeás"" képet szeretne Hamilton után Wollongongban is (Fotó: pdctv.com)

A kétnapos viadalt a wollongongi Entertaitment Centre-ben rendezik, a „PDC-válogatott” összeállítása természetesen nem változott múlt hét óta, az kétversenyes túrát lemondó Jonny Claytont ismét Damon Heta helyettesíti. A „helyi” kontingenst most 7 ausztrál és egy új-zélandi játékos alkotja.
Időrendben először a Van Gerwen távollétében egyetlen holland, Danny Noppert lép színpadra Brenton Lloyd társaságában. Ezután a másik németalföldi, a belga Dimitri Van den Bergh (4. kiemelt) mérkőzik meg Dave Marlanddal. Harmadikként két ausztrál meccsel, hiszen Heta ellenfele a helyi menők közül Joe Comito lesz. A klasszis az elmúlt másfél évben bejutott a világ 16 legjobb játékosa közé, tavaly pedig Whitlock társaságában csapat vb-t nyert hazájának. A 36 esztendős dartsos, a múlt havi World Matchplay negyeddöntőse élvezi a hazatérést. „Ez teljességgel remek. Élvezem minden percét. A családommal és a barátaimmal töltök minden percet. Mondhatni, egyik kicsit levettem a rivaldafényt Simonról. Sokáig rajta volt, szóval most jó dolgokat akarok csinálni, címeket nyerni és meg akarom tartani ezt a lendületet. A PDC már tíz éve megvetette a lábát itt, a játékosok egyre több tapasztalatra tesznek szert. Itt az ideje, hogy tobábblépjünk, a mérce előttünk van” – mondta Heta, aki 2019-ben egyébként a Brisbane Masters megnyerésével került a dartsvilág érdeklődésének középpontjába.
Az Új-zélandi Masters múlt heti győztese, Rob Cross (3.) „stílszerűen” az egyetlen új-zélandival, John Hurringgal méri össze tudását. Az angol pazar visszatérést produkált a World Matchplay bajnoka, Nathan Aspinall ellen a múlt heti hamiltoni döntőben. A 2018-as világbajnok az oda vezető úton Gerwyn Price-t is kiütötte, ezzel visszatért kétéves szünet után a tévés tornát nyerő versenyzők sorába. „A múlt hétvégi siker egyenesen elképesztő volt” – mondta Cross, aki vb-sikere évében öt esztendeje a Brisbane Masters nyerte meg a WSD-sorozaton. „Ha címet nyersz akkor, amikor nem is vagy a legjobb állapotban, az sokat elárul arról, hol tart a játékod.   „Bármit is nyersz, nagyszerűnek kell lenned, mert olyan magas a színvonal. Néhány hónap múlva megnézem, hogy állok, de addig csak a pillanatnak élek, és nagyon boldog vagyok, hogy újra nyerhetek.”

Az első kiemelt walesi Gerwyn Price Harley Kemp ellen játssza a hatodik meccset, majd következik a nap egyik legjobban várt mérkőzése a múlt héten a trófeáról alig lemaradó Nathan Aspinall és a nemrégvolt ausztrál éljátékos, Simon Whitlock között.
A kétszeres világbajnok, de idén folyamatosan önmagát keresgélő skót Peter Wright ellenfele a jelenlegi ausztrál rangelső Darren Penhall lesz.
Az utolsó párban lép a közönség elé a vb-címvédő Michael Smith. A St. Helens-i sztár 107-es átlaga ellenére 7–2-as vereséget szenvedett az elődöntőben Új-Zélandon. Most abban reménykedik, megnyeri negyedik WSD-címét az Entraintement Csarnokban. „Túl keményen próbálok meg világbajnokként és világelsőként játszani” –  ismerte be a bajnok, aki az idény első WSD-versenyét megnyerte Bahreinben. „Túl nagy nyomást helyezek magamra, még sosem kellett hasonlót átélnem. Ez egy tanulási görbe, egy új tapasztalat, de tudom, előbb-utóbb túljutok rajta. Tudom, hogy képes vagyok megnyerni ezeket a versenyeket, már háromszor is sikerült, vagyis tudom, mire vagyok képes. Mindig alig várom, hogy dartsozhassak, Amíg magabiztos vagyok és jó helyen vagyok, addig hiszem, hogy bármit megnyerhetek”’ – így a világelső, aki mellesleg a második kiemelt Wollongongban és az ausztrál Mal Cumminggal csap össze elsőre.

(Az első nap a nyolcaddöntőket és a szombati negyeddöntőket 6-6, az elődöntőt 7, a finálét 8 nyert legig játsszák.)

WORLD SERIES OF DARTS, ÚJ-DÉL-WALESI MASTERS, Wollongong. Sport2 11:00 a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)