Lesz-e új győztese a világjáró PDC-sorozatnak? • SportTV

Lesz-e új győztese a világjáró PDC-sorozatnak?

2023. 08. 11. 21:25    
Olvasási idő: 2 perc

A szokásos PDC-válogatott fölénnyel zárult a World Series of Darts-sorozat ausztráliai viadalának első napja, csupán a korábbi hazai éljátékos, Simon Whitlock tudott győzni a „helyiek” közül, ő azonban a legutóbbi két tévés PDC-tornán döntős Nathan Aspinallt „tüntette el” a mezőnyből…

Danny Noppert esetleges végső sikerével a World Series of Darts 16. versenygyőztese lehetne (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A wollongongi Entertaitment Centre-ben tehát a hét PDC-s klasszis egymás közt dönti el az újabb trófea sorsát, ha csak Whitlock nem csinál olyant, ami 11 éve nem sikerült neki: nem nyer egy PDC-tornát. (Akkor az Európa-bajnokságot fekezte be győztesen Mülheimben.)
A negyeddöntő körben még best of 11-es, azaz 6 nyert legig tartó rendszerben küzdenek a dartsosok. Az első párként Gerwyn Price-t és Damon Hetát szólítja színpadra John McDonald, a PDC hivatalos ceremóniamestere. A walesi 98-as átlaggal, két szettet vesztve jutott túl Harry Kempen, Damon Heta viszont a nap legmagasabb, egyedüli 100 feletti átlagával (106) „lenullázta” honfitársát, Joe Cominót. Eddig tucatnyi meccset váltottak PDC-versenyeken. A Jégember ugyan 9–3-ra vezet összesítésben, az első hét meccs mindegyikét megnyerte, ám a tavalyi csapat-vb megtört a jég: Heta 4–0-ra nyert, s azóta további két alkalommal is megverte Price-t, mi több, a legutóbbi csatájukon, júniusban a Players Championship hallei versenyének negyeddöntőjében is az ausztrál volt a jobb 6–4-re. A WSD-tornagyőzelmek számát tekintve viszont Pric-é a pálma, 3-szor győzött (2020 döntő, akkor egyversenyes volt az idény, 2022 Új-Zéland és a döntő), míg Hetának egyszer sikerült, 2019-ben Brisbane-ben, azzal tette ismertté a nevét a nemzetközi dartsvilágban.
A második mérkőzést Dimitri Van den Bergh játssza Whitlockkal. VDB volt a másik nullázó, Dave Marlandnek nem engedélyezett becsületleget sem, de „csak” 82.79-es átlaggal nyert, Whitlock döntő legben kerekedett felül Aspinallon. Eddigi mind a négy csatájukban a belga kerekedett felül, legutóbb tavaly az új-zélandi Mastersen csaptak össze az első körben (6–4). Van den Bergh eddig két tornát nyert a nemzetközi sorozaton (tavaly az északi és a holland viadalt egymás után),, a Varázslónak egyetlen vesztes döntője van, még 2014-ból, amikor Szingapúrban Van Gerwentől kapott ki a fináléban 11–9–re.
A harmadik összecsapás két PDC egyéni világbajnoké: a kétszeres vb-győztes Peter Wright meccsel a regnáló világelsővel és -bajnokkal, Michael Smithszel. Eddig 32-szor mérkőztek meg egymással, Snakebite 20–10-re vezet, 2 Premier League-ben elért döntetlen mellett. Legfontosabb meccsük persze a tavalyi vb-döntő volt, amelyet 7–5-ös szettkülönbséggel Wright nyert meg. Érdekesség, hogy Ausztráliában World Series of Darts-versenyen kétszer is játszottak, a Melbourne Mastersen 2017-ben a negyeddöntőben Wright nyert 10­–9-re, egy évre rá a döntőben ugyancsak az extravagáns skót volt a jobb 11–8-ra. Az összesített WSD-döntős szereplésükben is egy hajszállal Wright áll jobban, 9 fináléjából 4–5 a győzelem vereség mutatója, százalékosan viszont Smith van előnyben, 6 eddigi döntője felén ő volt a jobbik.
A záró negyeddöntőn az egy héttel ezelőtti új-zélandi bajnok, Rob Cross és Danny Noppert küzd meg. Eddigi négy meccsükből kettőt-kettőt nyertek meg, az első körben az angol 6–2-re győzött az új-zélandi Hurring ellen, a holland 6–3-ra múlta felül Brenton Lloydot. Cross egyébként 20 eddigi WSD-versenyéből hatszor döntőzhetett – ez kiváló arány – , múlt heti sikere előtt egyetlen finálét nyert meg, 2018-ban ugyancsak Ausztráliában a Brisbane Masterst, Van Gerwen 11–6-os felülmúlásával a végküzdelemben. Noppert egyetlen döntője a 2019-es sorozatdöntő utolsó meccse volt, a „házi fináléban” hazai színpadon Amszterdamban MVG-től 11–­2-es súlyos vereséget szenvedett.
Szóval, ha a World Series of Darts-tornagyőzelmeket összesítjük, csak Whitlocknak és Noppertnek nincs sikere, azaz 12.5% az esély, hogy új bajnokot avassanak a sorozaton – az ausztrál a felső, a holland az alsó ágon van, azaz csak a döntőben találkozhatnak össze – ehhez persze két győzelemre lenne szükségük, a 6 nyert legig tartó negyed- és a 7-ig menő elődöntőben. (A döntőben 8 játék megnyerése kell a trófeáért.)

Kapcsolódó

NEW-SOUTH-WALES DARTS MASTERS, A 2. NAP PROGRAMJA

Negyeddöntő (11:00)
Gerwyn PRICE (walesi, 1. kiemelt)–Damon HETA (ausztrál)
Dimitri VAN DEN BERGH (belga, 4.)–Simon WHITLOCK (ausztrál)
Michael SMITH (angol, 2.)–Peter WRIGHT (skót)
Rob CROSS (angol, 3.)–Danny NOPPERT (holland)
Elődöntő
PRICE/HETA–VAN DEN BERGH/WHITLOCK
SMITH/WRIGHT–CROSS/NOPPERT
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ GYŐZTESEI

WORLD SERIES OF DARTS, ÚJ-DÉL-WALESI MASTERS, Wollongong. Sport2 11:00 a negyed- és az elődöntő mérkőzései, valamint a döntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)