Két bajnokesélyessel rajtol a Serie A • SportTV

Két bajnokesélyessel rajtol a Serie A

2023. 08. 19. 10:35    
Olvasási idő: 3 perc

Három meccsel, no meg a Nyerő SerieA évadkezdő adásával indítjuk az olasz élvonal 2023–24-es idényét. Az első napon fellép a címvédő, egy jeles trónkövetelő és két újonc is.

Lautaro Martínez első számú Inter-csatárként jó góllövőformában zárta a felkészülést, a nerazzuri rajongói remélik, átmenti ezt az "éles" mérkőzésekre is (Fotó: Getty Images)

Az évadnyitó Nyerő SzériA-ban természetesen azt az alapkérdést járjuk körül, ki lehet az új bajnok. Megvédheti-e címét a  Napoli? Gyengült vagy erősödött a nyári időszakban a csapat? Egyáltalán: melyik együttes erősödött a legtöbbet? Hogy változott a két római együttes kerete? Ki lehet az „év újonca”? Ugyanaz lesz a top8 csapat, mint az előző idényben? Ezekre a kérdésekre válaszol, illetve keresi a jó válaszokat Takács Rita vendégeként Hrutka „Rudi” és olasz specialistánk, Kéri Ádám, a nagy sikerű A Calcio titkai című sorozat szerkesztő-riportere.

A két csatársztár, Victor Osimhen és Hvicsa Kvarachelia végül is ott maradt Nápolyban , a helyiek nagy örömére, s számolhat velük az új mester, Rudy Garcia (Fotó:  Getty Images)

A legtöbb topligában a bajnok kezdi az új idényt, így van ezzel a Serie A is. A  36 esztendő után a scudettót ismét megszerző Napoli az egyik újonc, a Frosinone otthonába, a Benito Scarpe Stadionba utazik. Nem lesz túl hosszú az út, a két város egy híján km-re fekszik egymástól. A bajnok edzőt váltott a nyáron, Luciano Spalletti egy éve szabadságot tervezett – aztán leszerződött az FIGC-vel, olasz szövetségi kapitánynak. (Az országos szervezet most egyezkedhet a nápolyi elnökkel, Aurelio De Lautentiisszel, aki nem könnyű eset…). A bajnokcsapatot az ismert francia edző, Rudy Garcia vette át, akinek van tapasztalata a calcióból, nem is kevés, 2013-tól 2016-ig az AS Roma szakvezetője volt. A másik kispadon nem akárki ül, Eusebio Di Francesco, aki az elmúlt két évben ugyan nem edzősködött, de előtte 12 év alatt 434 tétmérkőzésen irányított első és másodosztályú csapatokat. Frosinonében ő is új, az előző idényben még a játékosként világbajnok Fabio Grosso vezette a csapatot a hétpontos előnnyel a Serie B megnyerésére. Bár a Napoliból olyan kiváló erők távoztak, mint Kim Min Dzse vagy Petagna, ám érkezett a Stuttgartból a brazil Natan és a Sassuolóból az Európa-bajnok Raspadori, végleg megvették az addig kölcsön kapott Giovanni Simeonét. Ám a legfőbb értékeket, a két csatárcsillagot, Osimhent és Kvaracheliát sikerült a Vezúv városában tartani, a szurkolók legnagyobb örömére, Garciának tehát lesz miből „főznie”…

Egy világbajnok hátvéd fia apja egykori klubjának nagy vetélytársánál: Marcus Thuram, az Inter nagy reményekre jogosító csatára (Fotó: Getty Images)

Este egy időben két mérkőzést is rendeznek, egy lombardiai összecsapást és a Konferencialiga döntősének idénynyitóját egy másik újonc otthonában. Előbbit nem igazán nevezhetjük „rangadónak”, hiszen nincs egy súlycsoportban a két együttes. Az Inter a calcio egyik zászlóshajója, a Juve után a második legtöbbszörös bajnok, a Milannal holtversenyben (19). A Monza viszont csak tavaly jutott fel először az élvonalba, s bár a nyitó idényében a 11. helyen végzett – s a San Siróban közben az Intert is legyőzte – , nem mérhető a nerazzurihoz. Inzaghi együttese BL-döntős volt, megnyerte az Olasz Kupát és a Szuperkupát is tavasszal, de a Serie A-ban csak nehezen futott be harmadiknak. Ez sok más klubnál diadalmámort váltana ki, az Inter szintjén viszont igazából csak a BL-trófea és a scudetto számít valódi sikernek. A csapat igazán erős része, a középpálya tovább acélosodott Frettesi szerződtetésével, Onana, Skriniar, Brozovic és Gosens távozása gyengítette kissé a védekezést, ám Lukaku visszarendelése Londonba és Dzeko Isztambulba távozása a támadósort kissé erőtlenítette. A frissen igazolta közt azért akad klasszis csatár is, Marcus Thuram, akit ingyen sikerült igazolni a Mönchengladbachból. A felkészülési időszak érdemi részében a csapat egy döntetlen (Al-Naszr 2–2) mellett három győzelmet aratott (PSG 2–1, Salzburg 4–3, Egnatia ellen 4–2), persze ebből aligha lehet bármiféle következtetést levonni. A legutóbbi, albán csapat elleni mérkőzést Ferrarában játszották és Thuram volt kezdőként Lautaro Martínez ékpárja. Az argentin duplázott, a francia támadó nem talált a kapuba. A Monza egyébként „testvárcsapata”, a másik milánói óriás, az AC Milan ellen játszotta utolsó tesztmeccsét a Berlusconi-kupáért, amelyet  a monzaiak idén júniusban elhunyt elnök, az exminiszterelnök emlékére rendeztek. A mérkőzés amúgy 1–1-re végződött és 11-esekkel dőlt el a milánóiak javára, 6-5-tel.

Újabb argentin-olasz sztárjelölt Genovában: Mateo Retegui előbb volt olasz válogatott, mint Serie A-játékos – szombat este már vélhetően mindkettőt elmondhatja magáról (Fotó: Getty Images)

A nap harmadik közvetítendő mérkőzését Genovában játsszák, a hivatalos nevén Luigi Ferrarisnak, a drukkerek által csak Marassinak nevezett stadionban a Fiorentina vendégszerepel a Genoa vendégeként. A hazai együttes normál úton, a 2. helyen jutott fel a Serie B-ből, méghozzá egy év után, azaz szándékai szerint átszállóval tért vissza az élvonalba. (Kuriózum, hogy a város két csapata – amely ugyanazt a stadiont használja – tulajdonképpen helyet cserélt, a Sampdoria  11 esztendő után kiesett a Serie A-ból, a Genoa meg visszakerült.) A Fiorentina mestere, Vincenzo Italiano a sűrű tesztmeccsekben hisz, július 20-tól augusztus 12-ig, azaz 23 nap leforgása alatt nem kevesebb mint 8 felkészülési mérkőzést vívott csapata, 4–2–2-es eredménymérleggel, ám a két vereség során gólt sem szerzett (Crvena zvezda 0–5, Newcastle 0–2). A mesternek tehát jócskán kell dolgoznia a védekezés csiszolásán, ha meg akarja őrizni nemzetközi eredményességét és javítani akar  előző idénybeli 8. helyezésén, amellyel amúgy ki sem jutott volna Európába, ez csak a Juve „önkéntes kivonulásával” valósult meg. (Meg nem erősített hírek szerint az olasz rekordbajnok paktumot kötött az UEFA-val, hogy ebben az idényben nem indul a kontinentális kupában, ha az európai szövetség nem zárja ki azon szabálytalanságok miatt, amiért az olasz szövetség végül 10 pontos büntetéssel sújtotta.)
A hazai együttes túl van már idénybeli első tétmeccsén, amelyet 4–3-ra megnyert a Modena ellen az Olasz Kupa első fordulójában. A gólok közül kettőt – közte a vezetőt is – az argentin-olasz, a Tigrétól 16 millió euróért szerződtetett Mateo Retegui szerzett, tőle a klub előző argentin születésű sztárja, Diego Milito karrierjéhez hasonlót várnak a genovai tifosók…

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, 23. 8. 19.)

FROSINONE–NAPOLI

A Napoli egyike annak a négy csapatnak – a Torino, a Roma és az Inter mellett – amelyek ellen a Frosinone még nem szerzett pontot az élvonalban, közülük éppen a jelenlegi bajnok talált be a legtöbbször (15) az újonc kapujába.
A Partenopei még sosem vesztett bajnokit nyitó fordulóban újonc ellen (13 győzelem, 4 döntetlen), a legutóbbi ilyen meccset 2–0-ra nyerte meg a Venezia ellen tavalyelőtt augusztusban. 
A Nápolyba frissen igazolt Natan volt az egyik védő a kettő közül (a másik Kheliven), aki 80 mérkőzést (közte 72-t kezdőként) játszott le a brazil élvonalban anélkül, hogy egyetlen sárga vagy piros lapot kapott volna. 

INTER–MONZA

Az elmúlt idényben  a Juventus mellett a Monza volt a másik csapat, amely ellen az Inter egyik mérkőzését sem tudta megnyerni. Az U-Power Stadionban 2–2-es döntetlen született, a San Siróban pedig meglepetésre Palladino mester csapata győzött 1–0-ra, Caldirola góljával.
A Monza az öt európai topbajnokságban holtversenyben a legtöbb pontot szerző újoncnak bizonyult a 2022–23-s futballévben: 52 ponttal fejezte a Serie A-t, ugyanannyival, mint a Fulham a Premier Legue-et. Az olasz csúcs egyébként 54 pont a hárompontos győzelem bevezetése óta, ennyit szerzett a Chievo 2001–02-ben.
Daniele D’Ambrosio (Inter) az egyetlen védőjátékos az olasz élvonalban, aki az elmúlt 11 szezon minegyikében közvetlen részese volt legalább egy bajnoki találat elérésében (gól vagy gólpassz).

GENOA–FIORENTINA

A Genoa legutóbbi idénynyitó hazai döntetlenjéhez 2011 szeptemberéig kell visszalapozni az eredménylistákban, akkor 2–2-re végzett az Atalantával, azóta négy hazai győzelem mellett egy vereség született a Marassiban az első játéknapokon a Serie A-ban.
A hazai együttes a kiesést követő idényben azonnal visszajutott az élvonalba, ez 1934–35, azaz 88 esztendő után sikerült ismét a genovai csapatnak.
Az elmúlt két idényben a Fiorentina kapujára ment a legkevesebb lövés (2021–22: 348, 2022–23: 356) a Serie A-ban, ez 2004–05 óta egyetlen csapatnak sem sikerült. (Előtte meg nem vezettek ilyen statisztikát…)

SERIE A, 1. forduló. Sport2 17:15 Nyerő SzériA olasz futball talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport2 18:15 Frosinone Calcio–SSC Napoli; Sport2 20:30 FC Internazionale–AC Monza (mindkét mérkőzésen kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 20:45 Genoa CFC–ACF Fiorentina (kommentátor: Haraszti Ádám)