Csupa volt főtáblás igyekszik vissza • SportTV

Csupa volt főtáblás igyekszik vissza

2023. 08. 23. 15:21    
Olvasási idő: 4 perc

Kedden megismerkedhettünk egy abszolút újonccal, a Raków Czestochowával. A szerdai hat rájátszásrésztvevő már mind megjárta egy vagy több alkalommal a BL-csoportkört – ezért igyekeznek vissza a milliomos elitligába…

Mauro Icardi a Galata ékköve. A bajnoki címet véglegesítő, Fener elleni rangadón is betalált, s most a rájátszásban is rá számítanak első számú gólgyárosként a Cim-Bom-Bom hívei (Fotó: Getty Images)

MOLDE–GALATASARAY

A norvég bajnok Moldéról csak az elmúlt évekből vannak emlékeink, több ízben a Fradival is összefutott a BL-ben és az El-rájátszásban is. Ha azonban kvízkérdésként tettük volna fel, kevesen tudnák a pontos választ, mikor járt a BL főtábláján. Nos, a válasz: 24 kiírással, ezelőtt, az 1999–2000-es évadban, amikor bajnoki ezüstérmesként a CSZKA Moszkva és a Mallorca testén keresztül jutott az akkor ugyancsak 32 csapatos csoportkörbe, az elsőbe (akkoriban néhány évig dupla csoportkörös volt a liga), amelyben a G-jelű kvartettben a 4. lett a Real Madrid, a Porto és az Olympiakosz mögött, de szerzett három pontot a görögök elleni hazai 3–2-vel. Azóta ötször futott neki a feladatnak, 2020-ban jutott el a rájátszásig, akkor az FTC állta az útját (3–3, 0–0, s még létezett az idegenbeli gólokat preferáló szabály…). Az idei út csak kétlépcsős volt: előbb az igazi finn bajnokcsapatot (HJK, 2–0 idegenben, 0–1  otthon), majd a Finnországhoz tartozó Feröer  legjobbját, a KÍ-t ejtette ki, a klaksvíki 1–2 után hazai hosszabbításos 2–0-val.
Idén a kék-fehér társaság aligha védi meg bajnoki elsőségét, hiszen 11 pontos a hátránya a vezető Bodö/Glimt, Viking duó mögött. Viszont a keretére tekintve akad egy különlegessége: a hivatalosan nevezett 30 játékos közt csupán három nem norvég, a légiósok közt kettő dán, egy svéd – hasonló összetételű társaság nem igen van a 26 már főtáblás és a még versenyben lévő hat arra aspiráló között.
A vendég Galata főtábláit számlálva már jóval magasabb az összeg: 13-szor szerepelt a legjobbak között, amióta a BEK-et (amelyben ne feledjük, elődöntős volt 1986-ban) átszervezték BL-lé. Azaz, hazajár a legjobbak közé.
Mivel a törökök országkoefficiense visszaesett az elmúlt években, idén a bajnok Cim-Bom-Bomnak nemhogy a főtáblán nem járt automatikus hely, hanem már a selejtező második körében be kellett szállnia. A Zalgiris Vilnius és a szlovén Olimpija azonban nem jelenthetett érdemi ellenfelet az egykori klasszisuk, Okan Buruk edzette sárga-pirosaknak, három győzelemmel és egy remivel, összesen egy kapott góllal vették a két akadályt.
A csapat erősítése kiválóan sikerült. Már ami a nagy neveket illeti: Mauro Icardi (ex-Inter és PSG, 80 millió euróért végleg megvették, bár már az előző idényben kölcsön ott volt), Demirbay (Leverkusen 29.6 m.), Kaan Ayhan (Sassuolo, 22.4), Angelino (Leipzig, kölcsönben, 12 m.), Zijes (Chelsea) és Zaniolo (Roma) kölcsönben és Zaha (Crystal Palace, ingyen). Ám az ifjú olasz zsenit továbbpasszolták az Aston Villának, és elment Moszafa Mohamed is, az érkezési oldal sokkal erősebb. Van olyan erős, hogy az 14. BL-főtáblát érjen…

HAIFA–YOUNG BOYS

Frantzdy Pierrot (zöld mezben), a  haiti-amerikai kettős állampolgárságú csatár a Maccabi Haifa tizenöt selejtezős góljának egyharmadát jegyzi a BL-selejtezősorozatban (Fotó: Getty Images)

Ha már eddig a főtáblákat számláltuk, a haifai Maccabi 2002, 2009 és 2022 után negyedszer készül a csoportkörbe, az eddigi háromból először meg is szerezte a harmadik helyet, méghozzá 7 ponttal, a ManUnited és a  Leverkusen mögött, az Olympiakoszt megelőzve. Persze ezek a főtáblák nem egyedülállóak, előtte-utána az UEFA-kupa (2006), az Európa-liga (2011, 2013), tavalyelőtt meg az új Európa-konferencialiga csoportkörében is szerepelt a csapat. Idén nyáron a Hamrun, Sheriff, Slovan Bratislava trión 5 győzelemmel, 1 vereséggel (Tiraspolban kapott ki 1–0-ra), 15–5-ös gólkülönbséggel hámozta át magát. (Azért azt jegyezzük meg: a tavalyelőtti BL-meglepetéscsapat Sheriff ellen otthon hosszabbításra volt szükség, azon viszont hármat berámoltak a zöld-fehérek.) Első bajnokiját ugyan elhalasztotta, de a BL-kvalifikáción kívül azért otthon játszott kupameccseket – sikerrel: a Totókupa elődöntőjében 2–0-ra győzte le a petah-tikvai testvércsapatot, a Szuperkupa-meccset meg 0–1-es félidő után 3–1-re győzte le. Három játékosért fizetett ötmillió eurónál többet a nyáron, a horvát Lorenco Simicért az Ascolinak (6.4), az ukrán-német Erik Shuranovért a Nürnbergnek (7) és az angolai Manuel Luis Da Silva Cafumanáért – ő az egyszerűség kedvéért csak Shaw „művésznéven” szerepel – a bolgár Ludogorecnek (9.6). A csapat gólzsákja a selejtezőkben viszont a haiti-amerikai Handzy Pierrot volt, aki a 15 gól egyharmadát vállalta magára a kvalifikációban. (Ha már többnyire említettük a csapatok magyar vontkozását, a 90-es évek az új évszázad első tizedének „magyar inváziója” Izraelben nem érintette a Maccabi Haifát), valamivel később Priskin Tamás 2014 tavaszán az Austria Wien kölcsönjátékosként – amelyben nem lépett pályára – szerepelt a csapatban 11 bajnokin egy gólt zerezve, mielőtt hazaszerződött nevelőegyedületébe, a Győri ETO-ba.)
A vendég „Fiatal Fiúk” klubja már nem annyira fiatal, éppen 125 éve alapították és nagyon régi európai „kupamotoros”. Első BEK-párharcát 1957 őszén játszotta, éppen magyar ellenféllel, a Vasassal, amelyet a budapesti 1;1 után Bernben 2:1-re legyőzött. Egy évre rá a kor másik magyar nagycsapatát, a bajnok MTK-t búcsúztatta, kettős győzelemmel (4:1, 2:1), annak a ki1rásnak a végén egészen az elődöntőig jutott, amelyben a Reims parancsolt megálljt neki (1:0, 0:3). A modern időkben számos BL-kvalifikációs menetelése megakadt, egyedül tavalyelőtt sikerült bejutnia a milliomos ligába, a playoffban kétszer 3–2-vel éppen a Fradit kiverve. A csoportkörben aztán mindkét az évi El-döntőssel összeakadt, a harmadik ellenfél az Atalanta volt, így csoportutolsó lett, igaz, 5 ponttal, amelyből négyet az MU ellen szerzett!
Idén 17-edszer szerezte meg a svájci bajnoki címet, most, a rájátszásban debütál a BL-selejtezősorozatban. A mindig korán startoló svájci Super League-ben négy forduló után őrzi veretlenségét, 2-2 győzelemmel és döntetlennel 3. a táblázaton a Zürich és a Luzern mögött.(Hogy teljes legyen a „történelmi tabló”, a YB-nek is „természetesen” volt magyar edzője, igaz, elég régen: 1934–35-ban a nagy világjáró Kürschner „Dóri” Izidor, 1942-től 1946-ig Volentik Béla volt a mester, ő kupát is nyert a csapattal. Jelenleg pedig az erdélyi, korábbi román válogatott Kádár Zoltán a 75-szörös svájci válogatott Raphael Wicky mester másodedzője.)Nagy kérdés, a bajnokságban is folyamatosan játékban lévő svájciak, vagy a kiváló kupaszerepléstől feltüzelt hazaiak szerepelnek jobban a BL „aranykapujában”…

BAJNOKOK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS ELSŐ MÉRKŐZÉSEK. Sport1 19:45 a játéknap felvezetése  (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 FK Molde–Galatasaray SK (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 Maccabi Haifa FC–BSG Young Boys (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója  (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor)