A vb-n Amerika mellett két csapat állíthat ki komplett NBA-s kezdőcsapatot • SportTV

A vb-n Amerika mellett két csapat állíthat ki komplett NBA-s kezdőcsapatot

2023. 08. 25. 14:16    
Olvasási idő: 2 perc

Nem az Egyesült Államok az egyetlen csapat, amely, ha akar, komplett NBA-s sort tud felküldeni a pályára a vb-n. Sőt, az egyik vetélytárs egészen pontosan 10 NBA-játékost nevezett a vb-re. Kemény falat lesz ez a világbajnokság, és nem 100 százalék, hogy amerikai győzelemmel ér véget.

Shai Gilgeous-Alexander lehet a vb egyik sztárja. (Fotó: Getty Images)

Augusztus 25-én kezdődik el a 2023-as kosárlabda vb. Igaz, hogy a Dream Team 1992-es, azaz 31 évvel ezelőtti parádéja óta nagyon sok dolog történt a világ kosárlabdázásában. Négy évvel ezelőtt – a legutóbbi vb előtt – egy cikkben össze is szedtük, hogy az Egyesült Államok, és annak válogatottja hogyan rezonált ezekkel az eseményekkel. Azóta annyi történt, hogy a 2019-es vb-n csak hetedik lett az USA, míg a valamivel erősebb keret a 2021-es olimpiát megnyerte Kevin Durant vezetésével, de egy veresége azért volt a tornán a franciák ellen. A két torna All-Star-csapatait megvizsgálva szembeötlő, hogy kilenc aktív és egy korábbi NBA-játékos alkotja azokat.

Egyértelműen az Egyesült Államok csapatáé a legnagyobb merítés, és az esélyek mindig mellettük szólnak, mert 12 aktív NBA-játékos van a keretben, azonban ha nem veszik komolyan, illetve nem küldenek elég jól összerakott csapatot, akkor igenis van ellenük esélye azoknak a válogatottaknak, akik elegendő NBA-szintű tudást tudnak felmutatni. Előfordulhat ugyanis az, hogy valaki az NBA-ben egy fontos rotációjátékos, de a válogatottjában vezér is tud lenni, aki a FIBA-szabályok között lubickol. Ilyen például Ricky Rubio (Spanyolország, de sajnos kihagyja a vb-t most), Patty Mills (Ausztrália), Bogdan Bogdanovic (Szerbia) vagy Evan Fournier (Franciaország).

Egyesült Államok: 12 NBA-játékos

A mostani amerikai válogatottra azt lehet mondani, hogy egy ütőképes, jó csapat, amelyben négy All-Star. Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, Brandon Ingram és Jaren Jackson Jr. kap helyet, de Jalen Brunson is a szűk elit tagja, aki kapott szavazatot az MVP-voksoláson is, illetve rajtuk kívül is remek képességű kosarasok (pl. Banchero, Bridges) és igazi csapatemberek (pl. Portis, Reaves vagy Hart) kerültek a keretbe.  Ez 12 minőségi NBA-játékost jelent, akik ha igazán akarnak, papíron erősebbek mindenkinél.

Ausztrália: 10 NBA-játékos

Talán meglepő lehet ez az adat azoknak, akik nem tartják rajta az ujjukat az NBA ütőerén, de az nba.com-on megjelenő listán Ausztrália a második 10 aktív NBA-játékossal. Ha ott lenne, hivatalosan a háromszoros All-Star Ben Simmons lenne a legnagyobb sztárja Ausztráliának, de ő az ausztrál válogatottal kapcsolatban még kellemetlenebb utat fut be, mint az NBA-vel. Mindig kinyilatkoztatja, hogy a következő nagy tornán majd képviseli a hazáját, de mégsem teszi ezt meg. Azonban nélküle is jó a Bommers, hiszen 2019-ben negyedik, míg az olimpián harmadik lett a csapat, és Patty Mills bekerült az olimpiai All-Star-csapatba, és azért a Thybulle, Ingles, Giddey négyes tagjait sok NBA-csapat örömmel tudná a kezdőötösében.

Kanada: 7 NBA-játékos

Kanadában is van potenciál bőven. Jamal Murray távollétében is van tűzerő a csapatban, amelynek egyértelműen az Shai Gilgeous-Alexander lehet a vezére, aki ötödik volt az MVP-szavazáson, és bekerült az All-NBA első csapatba is. Az az igazság, hogy a kanadaiak keretében is ott van minden, ami egy jó csapathoz kell úgy általában, és ami miatt esélyesként tekinthetünk rájuk is. Ez nyilván SGA-ban és RJ Barrettben csúcsosodik ki, de Dillon Brooks, Lu Dort, Dwight Powell és Kelly Olynyk és a többiek is megteszik majd a magukét.

A további lista, és itt fontos megjegyezni, hogy azok a játékosok kerültek beszámításra, akiknek van élő NBA-szerződése.

Szerbia, Németország: 4 fő

Franciaország: 3 fő

Dominikai Köztársaság, Litvánia, Grúzia, Spanyolország: 2-2 fő

Olaszország, Fülöp-szigetek, Kína, Görögország, Montenegró, Finnország, Japán, Szlovénia, Brazília, Lettország: 1-1 fő

Angola, Puerto Rico, Jordánia, Új-Zéland, Egyiptom, Mexikó, Zöld-foki Köztársaság, Venezuela, Elefántcsontpart, Irán, Libanon: 0-0 fő

Sztárok a többi csapatban:

Kétség nem fér hozzá, hogy a torna legnagyobb sztárja Luka Doncic, akik egymaga képviseli az amerikai profiligát a szlovén csapatban, ahogyan Lauri Markkanen is ezt teszi mjd a finn válogatottban. A sokszoros All-Star Karl Anthony-Towns és a háromszoros Év Védője, Rudy Gobert pedig majd stabil bástyát jelentenek a dominikai, illetve a francia válogatott gyűrűje alatt.