A Galata előnyből sem mehet biztosra • SportTV

A Galata előnyből sem mehet biztosra

2023. 08. 29. 09:22    
Olvasási idő: 3 perc

Három hely lel gazdára a BL-csoportkörben kedd este. Mi a szokott módon jelentkezünk a napról, felvezető műsorral, mindkét csatornánkon egy-egy élő mérkőzéssel és a kevés meccs miatt „csak” félórás, de reményeink szerint teljes képet adó összefoglalóval.

Legutóbb két hete az Olimpija Ljubljana ellken ünnepelhetett továbbjutást a Galatasaray az Ali Sami Yenben. Kedd esti siker esetén 17-edszer juthat el a BL-csoportkörbe a Cim-Bom-Bom (Fotó: Getty Images)

GALATASARAY–MOLDE

A rájátszáskör egyik legjobb mérkőzését produkálták a csapatok szerdán Moldéban. Noha a Galata nyerni tudott 3–2-re, a meccs képe egyenlő erők küzdelmét mutatta, úgyhogy a török bajnok cseppet sem mehet biztosra az Ali Sami Yenben sem.
A két együttes edzőjének nyilatkozata jól tükrözi a történteket.
„Szerencsénk volt ma. Nem játszottunk jól, de szereztünk három gólt és megvan az előnyünk. Azt kell mondanom, a Molde nagyon jól játszott ma” – mondta Okan Buruk, az 56-szoros válogatott, vb-bronzérmes korábbi játékos, a Galata vezetőedzője.
„Azt várom, hogy elmegyünk Isztambulba és izgalmassá tesszük a továbbjutást. A labdával jók vagyunk, helyzeteket alakítunk ki. Ám hibátlanul kell védekeznünk” – tekintett előre Erling Moe, a norvég bajnok mestere.
A Galata elhalasztatta az Ístanbulspor ellen szombatra kiírt városi „kisrangadóját”, ez is mutatja, hogy cseppet sem biztos a dolgában a szűk előny ellenére. Pedig a múlt számai a Cim-Bom-Bomot támogatják. A szlovén Olimpija elleni 3. selejtezőkörös hazai siker már a 14. továbbjutása volt ki-ki párharc visszavágóján, miután az első találkozón előnyt szerzett. Ráadásul hazai pályán legutóbbi 8 európai kupameccsén csak a Barcelonától kapott ki két idénnyel ezelőtt, azóta 5 győzelem mellett kétszer remizett vendégével.
A Molde sem játszott a hétvégén. A szövetség fura fordulót írt ki: a 20. játéknap első négy meccsét lejátszották, a másik négy találkozóra csak szeptember végén-október elején kerül sor, elsősorban a csapatok nemzetközi kupakötelezettségei miatt. A csapat legutóbbi hat kupapárharcából ötöt elvesztett, amikor az első találkozón hátrányba került. (A kivétel a múlt szezon Wolfsberg elleni Konferencialiga-playoffja, amikor 1–0-s hazai vereség után Ausztriában 4–0-ra nyerni tudott.)
A meccs rangos játékvezetőt kapott, lengyel bírói csapat irányítja, amelynek parancsnoka Szymon Marciniak lesz, aki a legutóbbi BL-döntőt is vezette.

YOUNG BOYS–MACCABI HAIFA

Ellentétben a moldei meccsel, Haifában a kör egyik legeseménytelenebb mérkőzését játszotta az izraeli és a svájci bajnok, amelyet hívem tükröz a gól nélküli eredmény.
„Félúton vagyunk, az állás nulla nulla. Így közelítünk a visszavágóhoz, amelyhez úgy fogunk hozzáállni, mint az első meccshez. Ez óriási esély, hatalmas lehetőség arra, hogy elérjünk valamit, beteljesítsük egyik álmomat. Ez az álom nemcsak az enyém, a csapat minden tagjáé is. Mindent meg fogunk tenni, hogy elérjük a csoportkört” – tette fel a típuslemezt a meccs előtti nyilatkozatában a YB mestere, Raphael Wicky.
Ami azt illeti, a fekete-sárgák éppen az előző rájátszásukban, a tavalyi Konferencialigában legutóbb otthon gól nélkül maradtak, 1–0-ra kikaptak az Anderlechttől, a bár a visszavágón ugyanennyire nyertek, a 11-es csatát elbukták Brüsszelben. Európai kupákban ez az ötödik playoffpárharcuk. ezekből hármat megnyertek, többek közt tavalyelőtt a Fradi ellenit is, kétszer 3–2-re. (Közbevetőleg: a berniek stadionja, a Wankdorf  igencsak balszerencsés hely a magyar csapatok számára: nemcsak Puskásék vesztették el itt 3:2-re a világbajnoki döntőt a németek ellen, és a három  magyarral felálló Barca ugyanennyire a BEK-döntőt 1961-ben a Benfica ellen, hanem az MTK 1958-ra a BEK-ben 4:1-re, a DVSC 2008-ban az UEFA-kupa-selejtezőben ugyanennyire, ismét a Debrecen a 2014-es El-playoffban 3–1-re  kapott ki ugyanitt a Fradi előtt. Az egyetlen magyar kupacsapat, amely döntetlent tudott elérni a baljóslatú pályán, a Vasas volt, amely 1957-ben a berni 1:1 után a Népstadionban 2:1-re győzött az akkor is bajnok YB ellen, s végül egészen az elődöntőig menetelt.)
A berni együttes a többi BL-rájátszóhoz hasonlóan halasztott, a Stade Lausanne-Ouchy (nem tévesztendő össze az ismert Lausanne-Sportsszal) ellen december 6-án játssza le a kiírt merkőzését.
A Maccabi sem játszotta le a Hapoel Petah-Tikva elleni bajnoki nyitó találkozóját, így csupán nemzetközi kupacsatákat vívott tétmeccsként az idényben eddig. Az izraeli együttes kettőt tudott megnyerni öt olyan kieséses kupacsatájából, amelynek első mérkőzése hazai döntetlennel végződött. Legutóbb tavaly a selejtezőkör második fordulójában az Olympiakosz ellen 1–1-et játszott Haifában, de Pireuszban 4–0-ra nyerni tudott. Hazai 0–0 után viszont csak egyszer játszott visszavágót, még a 2007-es UEFA-kupa-nyolcaddöntőben, akkor a címvédő spanyol Espanyoltól 4–0-ra kikapott Barcelonában.
Esetleges 120 perces döntetlen után 11-es csatára kerülhet sor. Ilyen rúgóparbaja a Young Boysnak 3 volt eddig, abból kettőt megnyert és a már emlegetett tavalyi brüsszelit elbukta. A Maccabi négy eddigi 11-es csatája mindegyikét elveszítette az olasz Parma (1993, KEK), a román Gloria Bistrita (1997, Intertotó-kupa), a belga Genk (2011, BL-playoff) és végül az észt Nomme Kalju (2016, El-selejtező) ellen.

BAJNOKOK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS VISSZAVÁGÓK. Sport1 19:45 a játéknap felvezetése  (műsorvezető: Petur András, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter); Sport1 20:45 Galatasaray SK–FK Molde (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter); Sport2 20:45 BSG Young Boys–Maccabi Haifa FC (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója  (műsorvezető: Petur András, szakértő: László Csaba és Várhidi Péter)