Lesz-e milánói duó az élen a szünetre? • SportTV

Lesz-e milánói duó az élen a szünetre?

2023. 09. 03. 11:50    
Olvasási idő: 3 perc

A bajnok Napoli hazai vereségével egyedült a Milan maradt százszázalékos listavezető a Serie A táblázatának élén. A vasárnapi négy mérkőzésen egyedül a városi rivális Inter érheti utol pontszámban, amely firenzei vendégével játszik rangadót. E két csapaton kívül még a rekordbajnok Juventus, a Lecce és a Salernitana őrizheti meg még veretlenségét, utóbbi két délolasz együttes szintén egymás ellen játszik a harmadik forduló záró két találkozója egyikén.

Marcus Thuram mindent negtenne azlért, hogy az Inter trófeagyűjteménye tovább gazadagodjon. Most éppen a Fiorentina ellen tehet ezért egy kicsit (Fotó: Getty Images)

A Sport1-en a legnagyobb érdeklődéssel várt vasárnapi összecsapással kezdünk. A tavalyelőtti bajnok Inter a Fiorentinát fogadja, amelynek „magyar helyiértéke is keletkezett” pénteken Monacóban, hiszen a Ferencváros egyik ellenfele lesz az Európa-konferencialiga F-csoportjában, amelynek küzdelmei a válogatott szünetet követően, két és fél hét múlva kezdődnek meg. Egy nappal előbb és két kupával feljebb az Inter is megkezdi az idénybeli BL-szereplésér Baszkföldön a Real Sociedad ellen – most éppen olyan sikeres menetelésben reménykednek a nerazzurri hívei, mint amilyen az előző kiírásban összejött.
Egyelőre azonban a vasárnap kora esti meccs foglalkoztatja Milánó fekete-kék felét. Inzaghi csapata az egyetlen, amely még gólt sem kapott a 2023–24-es Serie A-kiírásban. A védelem tehát egyelőre rendben lévőnek látszik, a kezdőben nincs is sok változás hátul, persze a kapus személyét kivéve. Sommerben aligha csalódnak, lehet, hogy még Onanánál is stabilabb utolsó embert szerződtettek a háló elé. A védősorból ment egy stabil veterán, Skriniar, de jött egy világbajnok (is) a Bayernből, a francia Pavard. Az amúgy is szupererős középpályáról ugyan távozott Brozovic és Gosens, ám érkezett Cuadrado, César Augusto és Frattesi. Elölről ugyan ment a zseniális,de sokszor hektikus Lukaku (ki gondolta volna, hogy „postafordultával” Rómábe tér vissza?) és a veterén Dzeko, helyettük két „veterán” csatlakozott Alexis Sánchez éa Arnautovic személyében és még egy németországi akvizíció, Marcus Thuram a Gladbachból, őt szerződése lejártával sikerült megszerezni. Ki tudja, jelzés értékű-e, de a múlt héten Cagliariban az újak közül csak Sommer és Thuram került a kezdőbe. Mhitarjannak kisebb térdproblémái vannak, ha nem jönnek teljesen helyre, az újak közül Frattesi helyettesítheti. Lautaro fantasztikus formában kezdte az idényt, egyes források szerint neki is van egy kisebb sérülése, a helyére a mástél hete érkező Arnautovic vagy egy pár napja (újra) klubtag Alexis Sánchez ugorhat be. A violák kweretében is történt last minute-változás, a veszteség oldalon. Szofjan Amrabat elszánta magát és Manchesterbe távozott, egyelőre kölcsönbe, de az egyéves ott állomásozás is megért 10 millió eurónyit a Unitednek. A marokkói mellett az ismertebb nevek közül Cabral ment el 20 millióért a Benficába, Jovics és Saponara ingyen a Milanba és a Veronába. Az érkező oldal sem gyenge, az argentin Beltrán jött a River Plate-ből, a Spezia gólsztárja, M’Bala Nzola a catársorba, Arthur Melo a Juvéból és  Maxime López a  Sassuolóból a középpályára és a kolumbiai kléasszis Yerry Mina az Evertomból a védelem közepére. A pazar rajtot (4–1 Genovában) egy hazai 2–2 követte a Lecce ellen, de a déliek eddigi teljes0tménye alapján ez nem szégyellni való eredmény. Vincenzo Italianónak tehát nagyon nem gyengült a csapata, a San Siróban elválik, elég-e mostani készültségi foka egy bajnokesélyes ellen is, idegenben.

Ugyancsak fél 7-kor kezdődik  a Torino és a Genoa összecsapása is a Grande Torino Olimpicóban. A Toro a nyitány gól nélküli, Cagliari elleni hazai meccse után nagy pofonba szaladt bele a San Siróban a Milan ellen, Ivan Juricnak hamar rendezni kell a sorokat.  Az újonc genovaiak otthon kaptak ki 4–1-re a rajton, de a Lazio elleni bravúrgyőzelemmel javítottak Rómában. A vendégeknek ahhoz, hogy a hazaiak tudjanak, nem ártana, ha Ruszlan Malinovszki levetné „Torino-fóbiáját”. Az ukrán támadó középpályás ugyanis a bikák ellen játszotta legtöbb bajnokiját, 7-et anélkül,a kapuba talált volna, mi több még gólpasszt sem adott a az ellenük pályán töltött 244 perc során.

A Juventus szurkolói éppoly morcosan fogadták a Bologna elleni 1–1-et az Allianzban, mint a nyitó nap udinei 3–0-ját. A csapatnak most van olyan éve, mint az Atalantának tavaly, azaz nem kell „európai feladatokkal” bajlódnia, ami persze könnyebbség Allegrinek, hogy újra igazi bajnokesélyest formáljon, de a klubvezetők, főleg a gazdaságisok és a mér emlegetett drukkerek nem dobálják a kalapjukat az égnek örömükben ettől a ténytől. Empoliban nem lesz könnyű dolga a fehér-feketéknek, mert a hazaiak csapata az egyetlen a mezőnyből, amelynek pontja és szerzett gólja sincs (a másik ilyen péntekig a Sassuolo volt, amely aztán elvette a Verona veretlenségét). A hazaiaknak egyébként a támadó kedvvel és képességgel nincs bajuk, csak a célzással. Csak a Napoli, a Milan, az Atalanta és az Udinese lőtt többet az első két meccsen kapura a toszkánoknál, csak éppen nekik sikerült betalálniuk.

Az esti másik mérkőzést két olyan együttes játssza, amelyek némi meglepetésre egyaránt veretlenek. Csak míg  a Lecce pontszámláján a döntetlen mellett egy győzelem is szerepel (a Lazio elleni bravúros siker), a Salernitana az Olimpicóban a Romával, otthon az Udinesével remizett. Mindenesetre ha valakire, Boilaye Diára igencsak figyelnie kell a leccei védelemnek. Az egyik olyan meccset, amelyen a szenegáli csatár gólt szerzett és gólpasszt is adott egy Serie A-meccsen, a Via del Marban játszották januárban. Amúgy 7 gólt szerzett és egy gólpasszt adott legutóbbi 7 élvonalbeli meccsén, szóval igencsak veszélyes…

SERIE A, 3. forduló. Sport1 18:15 FC Internazionale–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 18:30 Torino FC–Genoa FCF (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 20:30 Empoli FC–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:45 UC Lecce–US Salernitana 1919 (kommentátor: Faragó Richard)