Boca vagy AZ, avagy harc egy „új” juniortrófeáért • SportTV

Boca vagy AZ, avagy harc egy „új” juniortrófeáért

2023. 09. 09. 14:54    
Olvasási idő: < 1 perc

Az egykori Világ- vagy Interkontinentális Kupa mintájára az európai és a dél-amerikai kontinensbajnok junior szinten is összecsap egy viszonylag friss, tavaly létrehozott trófeáért.

Mexx Meerdink egyik gólja a kettőből a Hajduk elleni 5–0-s Youth League-döntőn. Most már az AZ felnőttkeretének tagja, játszott Konferencialiga-selejtezőt is, ezúttal az Interkontinentális Kupáért küzdhet meg társaival a Boca ellen a legendás La Bombonerában (Fotó: Getty Images)

Az új díjért tavaly az UEFA Ifjúsági Liga (közkeletű, kissé pongyola kifejezéssel élve: az ifi BL) aktuális győztese csap össze az U20 Libertadores-kupa az évi legjobbjával. Tavaly az első kiírású meccset az első felnőtt-vb döntőjének színhelyén, a montevideói Centenarióban a vendég Benfica 1–0-ra nyerte meg a házigazda Penarol ellen, Semedo 69. percében szerzett góljával.

Idén is a dél-amerikai csapat lesz a házigazda, egy másik felnőtt-vb-döntő városában, Buenos Aireseben, de nem az argentin–holland csata stadionjában, a River Plate Monumentaljában, hanem az örök rivális Boca Juniors pályáján, a La  Bombanerában.
Ez is argentin–holland ütközet lesz, a Boca Juniors U20-as Libertadores-kupa-győztes együttese – a döntőben idegenben verte meg 2–0-ra a kolumbiai Independiente del Vallét – az idei Youth League-győztes alkmaari AZ-t fogadja.
A hollandokat néhányszor mutattuk a 2022–23-as UEFA YL-ben, többek közt a döntőben is, amikor leiskolázták a horvát Hajduk Splitet 5–0-ra a genfi Városi Stadionban.
A valóságos erőviszonyok ismerete nélkül esélylatolgatással nem szolgálhatunk, csak a reményünket fogalmazhatjuk meg: jó meccset és a tavalyinál mindenképpen több gólt szeretnénk látni, illetve közvetíteni.

 JUNIOR (U20) INTERKONTINENTÁLIS KUPA-MÉRKŐZÉS. Sport1 21:00 Boca Juniors–Alkmaarsche Zaanstrek (kommentátor: Fülöp László)