BL-győztes duó ellen a mieink • SportTV

BL-győztes duó ellen a mieink

2023. 09. 21. 11:24    
Olvasási idő: 3 perc

Parádés ellenfelekkel folytatják férficsapataink a múlt héten megkezdett BL-csoportkört. A szegediek a négyszeres BL-győztes Kiel vendégeként lépnek fel, a veszprémiek hazai pályán a kétszeres trófeabirtokos Montpellier-t fogadják.

Bodó Ricsi góljaira nagy szükség lehet, hogy a Szeged egymás után harmadszor is meg tudja verni otthon a négyszeres BL-győztes Kielt (Fotó: pickhandball.hu)

KIEL–SZEGED­ (A-csoport)

Az első fordulóban a Kiel 30–23-ra legyőzte az RK Zagrebet, a Szeged viszont – annak ellenére, hogy Mario Sostaric 9 gólt szerzett – otthonában maradt alul a PSG-től 31–29-re. Tartalmas a két csapat közös kupatörténete, eddig nem kevesebb mint 14 kupamérkőzést váltottak egymással, a németek 8-szor, a mieink 5-ször győztek, egy döntetlen mellett. Az előző idényben is csoporttársak voltak, akkor mindkét klub megnyerte hazai találkozóját, Kielben 34–29-re, Szegeden 36–33-ra győzött a házigazda. A honi bajnokságban csak az OTP Bank-Picknek volt feladata, 37–24-re bizonyult jobbnak a Komlónál, a Kielnek nem volt meccse a múlt heti BL-összecsapás óta.
„Ez abszolút top meccs lesz hazai pályán. Jó szezont szeretnénk kezdeni a szurkolóink előtt. Ötven-ötven százalékos meccs lesz, hihetetlen minőséget képvisel a Szeged. Azt hiszem, alig várják a szegediek, hogy megmutassák, jobbak, mint tavaly. De nekünk is megvan ugyanez a törekvésünk. Jó megoldásokat kell találnunk a védősorukkal szemben, és mobilnak kell lennünk. Filipnek van egy terve, most végre kell hajtanunk” – nyilatkozta Rune Dahmke, a kieliek balszélsője az EHF BL-honlapjának.
Ez lesz a Pick 250. mérkőzése a BL-be. Ez a jubileum is szóba került, mikor a szegediek klubsite-ján Bodó Richárdot kérdezték: „Az a célunk, hogy széppé varázsoljuk ezt a napot, a 250. jubileumi BL-meccset. Remek csapat az ellenfelünk, telis-tele klasszissal, de mi hatvan percen keresztül küzdünk majd azért, hogy miénk legyen a két pont. A PSG ellen megmutattuk, hogy van bennünk erő, tudunk egymásért küzdeni, erre most is nagy szükség lesz, mert a THW Kiel hihetetlen tempót diktál, nekünk pedig ezt bírni kell. Nincs verhetetlen csapat, ez már nagyon sokszor bebizonyosodott a nemzetközi porondon. Bárki bárkit képes legyőzni. Nekünk most ez a célunk, hétfő óta csakis erre a meccsre figyelünk. A szakmai stáb alaposan feltérképezte a német rekordbajnokot, mindent tudunk róluk, de igazán nem is kell bemutatni őket, hiszen az elmúlt két idényben is találkoztunk velük, és a Pick Arénában kétszer is legyőztük őket. Micsoda győzelem volt az Aréna-avatón elért siker, amire mindig jó visszaemlékezni. Kézilabdás pályafutásom egyik legszebb győzelme volt ez” – mondta a kékek klasszis balátlövője, aki 2016-os BL-bemutatkozása óta 269 gólt ért el az első számú kontinentális kupaküzdelemben

VESZPRÉM–MONTPELLIER (B-csoport)

Hugo Descat mindent elkövet, hogy új csapata idei hazai BL-rajtján legyőzze korábbi együttesét (Fotó: handballveszprem.hu)

Emlékezetes bravúrgyőzelemmel kezdte az idényt a Veszprém a címvédő Magdeburg otthonában (33–28). A második körre a kétszeres BL-győztes (2003, 2018) francia Montpellier HB érkezik a Telekom Arénába, a szezon első hazai meccsére. A délfrancia együttes 14-szer nyerte meg a francia bajnokságot, a legutóbbi idényben ezüstérmes lett, mindössze két ponttal elmaradva a bajnok PSG-től. Nyáron Jaime Fernandez (HSG Nordhorn-Lingen), Bryan Monte (Esporte Clube Pinheiros), Sebastian Karlsson (IK Sävehof) és Ahmed Hesham (USAM Nimes)  érkezett a csapathoz, a távozók névsora: Lucas Moscariello (BM Benidorm), Andreas Holst Jensen (Rhein-Neckar Löwen), Giorgi Chovrebadze (VfL Gummersbach), Julien Bos (HBC Nantes), Kevin Bonnefoi (HC Kriens-Luzern) és Hugo Descat (Telekom Veszprém).
Értelemszerűen utóbbit a veszprémiek klubhonlapja is megkérdezte volt klubjáról. „Nagyon versenyképes csapatról van szó, amely minden meccsét meg akarja nyerni. Patrice Canayer ambiciózus ember, ezért kemény meccsre számítok, még úgy is, hogy hazai pályán fogunk játszani. Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen első Bajnokok Ligája-meccsünket játszhatjuk a Veszprém Arénában, remélhetőleg telt ház előtt. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolóink sokat segíteni fognak nekünk. Mindent megteszünk, és nem csak a győzelemért, hanem a jó játékért is, persze ez rám is vonatkozik” – mondta a veszprémiek új balszélsője, aki a francia együttesben négy idény alatt 255 BL-gólt szorgoskodott össze, Magdeburgban egyszer talált már veszprémiként a címvédő kapujába.
A két együttes 2006 óta 14 mérkőzést vívott a csúcskupában, a bakonyiak 10, a franciák 4 győzelmet arattak, 368–339-es összgólkülönbséggel. Legutóbb tétmeccsen 2020 februárjában küzdöttek meg, akkor 24–23-as veszprémi siker született. Most itt az ideje a 12. győzelemnek is a párharcban…

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 2. forduló. Sport1 18:00 THW Kiel–OTP Bank-Pick Szeged (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita); Sport1 20:30 Telekom Veszprém KC–­Montpellier Handball (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor: Császár Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila  és Deli Rita)