Már nem a Leeds, hanem Luke a király • SportTV

Már nem a Leeds, hanem Luke a király

2023. 10. 10. 10:39    
Olvasási idő: 2 perc

Egy hajdan ünnepelt futballcsapat után kapta a nevét, most viszont már őt ünnepli a sportvilág: Luke Humphries a World Grand Prix-n aratott győzelmével betört a dartselitbe.

Nagyon kíváncsi lennék, ha az édesapa 1972-ben nem a Leeds United, hanem az Arsenal támogatása mellett dönt az FA-kupa döntőjében (amit egyébként a Leeds 1-0-ra megnyert), akkor miképp hívnák a fiát, illetve a darts legújabb majortorna-győztesét. Mert így

a „Leeds United King of Europe” után kézenfekvő volt Luke-nak keresztelni az 1995 februárjában született csemetét, nem kellett bonyolódni az Arsenalból valami mozaikszó összerakásával.

Más kérdés, hogy azóta az apukának, illetve idővel a hozzá hasonlóan elkötelezett rajongóvá előlépő fiának sok örömmel nem szolgált a klub, még nyert két bajnoki címet (1974, 1992), valamint elveszített egy BEK-döntőt (1975-ben a fénykorában lévő Bayern Münchennel szemben) – és más semmi. Mára inkább liftező csapat lett a Premier League és a Championship között, mintsem meghatározó együttes az élvonalban.

Nem úgy a róla elnevezett fiatalember a darts világában, aki a World Grand Prix vasárnapi döntőjében aratott 5:2-es győzelmével berobbant a sportág szűk elitjébe. „Egész életemben erről a pillanatról álmodtam. Függetlenül attól, mit tettem eddigi pályafutásom során, ez volt az általa valaha játszott legnagyobb mérkőzés” – jelentette ki a 138-as utolsó kiszállót követően „Cool Hand Luke”.

Humphries két éve még csak a 33. volt a PDC világranglistáján, aztán életmódot váltott, rengeteget fogyott, és mára már a mentális kihívásoknak is képes megfelelni.

„Sokan azt gondolják, pofonegyszerű pofi dartsjátékosnak lenni, de ez nem így van. Nekem is sok időmbe telt a testi és mentális terhet ledobni magamról. Most már élvezem a közönség szeretetét” – mondta az újdonsült győztes, aki nem csupán a saját nagy tornás átkát törte meg, de véget vetett egy hosszú angol várakozásnak is.

Merthogy a World Grand Prix-t a honfitársai közül legutóbb Phil Taylor tudta megnyerni, még 2013-ban, azóta öt holland (mind Michael van Gerwen révén), két walesi (Gerwyn Price és Jonny Clayton), valamint egy-egy skót (Robert Thornton) és északír (Daryl Gurney) siker született.

Az angoloknak ezen időszak alatt be kellett érniük három (James Wade, Dave Chisnall, Nathan Aspinall) elveszített döntővel.

Mostani sikerét követően Humphries a decemberi-januári vb negyedik legnagyobb esélyesévé lépett elő, az ő tízszeres szorzójánál alacsonyabb oddsszal csak Van Gerwen, Price és a címvédő Michael Smith végső diadalát adják a bukik.

A Sport TV élőben követi nyomon az összes kiemelt PDC-tornát.