A Fiorentina tovább döntögetné három évizedes csúcsait • SportTV

A Fiorentina tovább döntögetné három évizedes csúcsait

2023. 10. 23. 16:01    
Olvasási idő: 3 perc

A 9. forduló maradék két mérkőzését is természetesen élőben közvetítjük, a Nyerő SzériA után. A négy csapat legrangosabbika – történetileg és a jelen idényben is – a Fiorentina, amely győzelme esetén a virtuális BL-helyre (4.) léphet előre a táblázaton.

Lesz-e újabb gólörömre oka Nicolás Iván, azaz "Nico" Gonzáleznek, a violák első számú gólgyárosának hétfőn este az Artemio Franchiban? (Fotó: Getty Images)

A Nyerő SzériA „slágertémája” persze a Milan–Juve rangadó lesz, annak csúcspillanataival, a hazai Thiaw kiállításával és a megpattanó lövéssel született győztes vendéggóllal. A győztes edzője, Allegri nem tartotta bajnokesélyesnek csapatát, szakértőink megvitatják, vajon komolyan gondolta vagy csak „etette” a sajtót a sok sikert és kudarcot megért maestro.  Szóba kerül majd a másik három olasz BL-csapat bajnokija, különös tekintettel a kapusteljesítményekre. Osimhen vezető szerepét Kvarachelia vette át Nápolyban, a szokásos Lautaro, Thuram tandem villogott az Interben – lesz-e ezeknek vonzata a hét közi BL-csatákon? S persze gólok, gólok, gólok: különlegesek, hatalmasak, érdekesek, szépek – íme dióhéjban a beszélgetős olasz futballműsor ajánlata, amelyet követ a két Serie A-meccsközvetítés

Nikola Krstovic Lecce-klubrekorder lehet Udinében – „csak” be kell találnia a hazai kapuba… (Fotó: Getty Images)

Az Udinese–Lecce párosításból a hazai gárda pocsékul, a vendég megfelelően, az elmúlt idénynél mindenféleképpen jobban teljesített a 2023–24-es idényben.
A friuli együttes a válogatott szünetbe beiktatott egy tesztmérkőzést, amelyen 1–1-es döntetlent játszott a horvát Rijekával. A bajnokságban egyike a három csapatnak, amely még nem nyert mérkőzést az új idényben, 8 meccséből hármat elvesztett, az öt ikszből eredő 5 pontja a 17. helyre rangsorolja, azaz éppen a kiesést jelző vonal felett áll.
A Lecce a válogatott szünet előtt játszott legutóbb, szintén 1–1-et a Serie A-ban a Sassuolo ellen. Roberto D’Aversa tanítványai 12 pontjukkal tizedikek a táblázaton, azonos pontszámmal az idei és a tavalyi újonccal, a Frosinonéval és a Monzával.
Andrea Sottil aligha változtat együttesén, esetleg Isaac Successt állítja a támadórészlegbe Lucca helyett és Sandi Lovric eltiltása letöltése után visszatérhet a csapatba. A hiányzólista továbbra is hosszú. Deulofeura,  Eboselére, Masinára, Davisre és Brennerre most sem számíthat a szakvezető.
A Leccében Blin és Lameck Banda sem szerepelhet, a csapat alig változik a Sassuolo-meccshez képest. Remi Oudin azért reméli, hogy pályára léphet, segítve a támadójátékot a középpályán, Gallo is aspirál egy támadó helyre, ám az Almqvist, Krsztovics, Strefezza trió kiválóan teljesített az idényben.

A Fiorentina–Empoli meccs „forró favoritja” a Viola, amely ott folytatná, ahol a válogatott szünet előtt abbahagyta, amikor idegenben 3–1-re legyőzte a bajnoki címvédő Napolit. Nincs gondja a gólszerzéssel, legutóbbi féltucat meccse mindegyikén betalált a kapuba, összesen 13-szor, miközben csupán hat gólt kapott. Előző három meccsén nem vesztett az Empoli ellen, legutóbbi 11 hazai bajnokiján veretlen.
Az Empoli legutóbbi Serie A-meccsén gól nélkül végzett az Udinesével, noha 18-szor próbálkozott kapura lövéssel vagy fejessel, ám ezek közül csak három találta el a kapu felületét. Meglehetősen gyakori, hogy az Empoli meccsén egyik vagy másik csapat – néha mindkettő – góltalan marad. A toszkán együttes 3 meccs óta nyeretlen a Fiorentina ellen. s nem győzött idegenben legutóbbi egy tucat bajnokija egyikén sem – elég gyenge futás ez is…
Ezt megelőző a két klub három Serie A-meccsén mindhárom féle eredmény egy-egy alkalommal előfordult. Legutóbb az előző idény 22. fordulójában meccseltek, az 1–1-es eredmény Cambiaghi (29. perc) vezető góljával és Cabral 85. perces egyenlítésével alakult ki.
A violák fontosabb állandó hiányzói: Yerry Mina (izomsérülés), Castrovilli (térdműtét) és Dodo (keresztszalag-szakadás), de a csapat állandó magja érintetlen, Italiano mesternek kényszerből nem kell változtatnia. Aurelio Andreazzoli az Empoliban nem számíthat Bereszynskire, Maldinire (izomproblémák), Pezzellára (bokatörés), Ismajlira (ágyékhúzódás) és Fazzinira sem. Ketten voltak távol válogatottjukkal az Eb-selejtezők miatt, Bereszynski  kihagyta a két megelőző bajnokit és bár ott volt a lengyel kerettel, csak Albánia ellen játszott 70 percet, amikor le kellett cserélni. A román Razvan Marin 27 percet játszott csereként Koszovó ellen (2–0), majd az andorraiak elleni 4–0-n 59 percig a pályán volt, ő szerezte 11-esből csapata harmadik gólját.
A firenzeiek sikerére 1.40–1.50-szeres pénzeket fizetnek a fogadóirodák, s toszkán győzelem csaknem háromszor annyi nyereménnyel kecsegtet.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’23. 10. 23.)

UDINESE–LECCE

A párosítás legutóbbi három meccsén két Salentini-győzelem és egy döntetlen született, azaz az Udinese három találkozó óta nyeretlen, ez először fordul elő a párharc élvonalbeli történetében (a legutóbbi fehér-fekete siker 2020. január 7-én született, Leccében 1–0, De Paul góljával). + A hárompontos győzelem bevezetése (1994–95) óta csak 2004–05-ben szerepelt a Lecce a mostaninál jobban, 15 pontot szerzett a jelenlegi 12-vel szemben az első 8 Serie A-meccsen; mindazonátal az első öt mérkőzés 11 pontja után a legutóbbi hármon csak egyet értek el a sárga-pirosak. + Nikola Krsztovics 4 gólt szerzett 7 Serie A-s mérkőzésen, ha még egyet hozzátesz, csatlakozik a Lecce történetében 1994 óta egyetlen Javier Chevantónhoz, aki az 5. gólját a 10. meccsén érte el.

 FIORENTINA–EMPOLI

Két legutóbbi bajnokijuk egyaránt remivel ért véget: 0–0-t játszottak a Castelleniban, 1–1-et a Franchiban, mindössze egy alkalommal játszottak sorozatban három döntetlent, 1987-ben és 1988-ban (egy 1–1-t és két 0–0-t). + A Fiorentina harmadik alkalommal szerzett 17 vagy több pontot első 8 bajnokiján 1994 óta (1997–98-ban és 2015–16-ban egyformán 18-at gyűjtött), sosem ért el 20-at az első 9 meccsén – ha legyőzi az Emplit, klubcsúcsot állít fel az említett három évtizedes periódusban.  + Francesco Caputo az egyik azon négy csatár közül – Thauvin, Ndoye és Dani Mota mellett –, akik legalább 400 percet játszottak az idényben, anélkül, hogy közvetlen közük lett volna egy találathoz (gól vagy asszisztpassz); a Fiorentina ellen játszotta a legtöbb meccset (10) anélkül, hogy betalált volna a kapuba.

SERIE A, 9. forduló. Sport1 17:30  Nyerő SzériA olaszfutball-talkshow  (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport2 18:30 Udinese Calcio–US Lecce (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:45 Fiorentina–Empoli (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)