Darts Eb-rajt Dortmundban, világbajnokokkal • SportTV

Darts Eb-rajt Dortmundban, világbajnokokkal

2023. 10. 26. 17:53    
Olvasási idő: 2 perc

Lassan a tévés toptornák közé küzdi fel magát az Európa-bajnokság, amely tulajdonképpen az Európa-sorozat (European Tour) 32 játékossal rendezendő döntő tornája. A 2008 óta megrendezett verseny egy-egy belgiumi, hollandiai és ausztriai színhely kivételével mindig Németországban került sorra, most a hírneves dortmundi Westfalenhallenben adnak randevút egymásnak a széria legjobbjai. Az idei torna már 600 ezer fontos összdíja (is) jelzi az esemény rangjának növekedését.

Az első kör egyik slágermeccsét 2007 világbajnoka, Raymond van Barneveld v0vja a jelenlegi vb-védővel, Michael Smithszel (Fotó: pdctv.com)

Annyi még a históriához tartozik, hogy ez azon kevés nagy torna egyike, amelynek örök rangsorát nem Phil Taylor vezeti: The Power „csak” a második, mert négy győzelme számszakilag kevesebb Michael van Gerwen ugyancsak négy végső sikere melletti egy vesztes fináléjának is tavalyelőttről, Rob Crosstól. (Persze, ha viszonyítunk, Taylor győzelmi rátája 100, MVG-é „csak” 80 százalékos a döntőkben.)
A verseny címvédője Ross Smith, tavaly szenzációs játékkal győzte le a fináléban névrokonát, az akkor még nem világbajnok Michael Smitht – mindketten 100 feletti pontátlaggal végeztek a mecccsen, s alighanem idén is jelentős szerepet játszhatnak a viadalon.
A korábbi győztesek közül a címvédő és a rekorder MVG mellett Cross, Wright és Wade is részt vesz a négynapos Eb-n. Az első kör 16 mérkőzését csütörtökön és pénteken játsszák, 6 nyert legig. Smith is megkezdi címvédő hadjáratát, hazai Ricardo Pietreczko ellen lép a pódiumra, aki a legutóbbi német bajnokságon nyújtott teljesítményével jutott be a mezőnybe. A bajnok tavaly nem kevesebb mint öt tévéstornagyőztesen verekedte át magát a trófea megszerzéséig. „Az volt a legbüszkébb pillanatom a dartsban szóval csodálatos érzés regnáló bajnokként visszatérni” – mondta Ryan Smith, aki a szombati Players Championship 28. viadalon  szerezte meg idei második PDC-versenygyőzelmét. „Jól játszom. Úgy érzem, bárkit le tudok győzni, de tanulok mélyebbre ásni is. Nem mindig az átlag a lényeg, hanem az, hogy magas eredményeket érjünk el, és a megfelelő pillanatokban tudjunk produkálni. Nagyon megnőtt az önbizalmam a múlt hétvége után. Nem tudod legyőzni azt az érzést, hogy nyertél, szóval az időzítés teljesen tökéletes volt, de két lábbal a földön kell állnomRicardo jelenleg fantasztikus dartsot játszik. Teljes elismerésem neki – zseniális volt Hildesheimben, és a képességei elképesztőek, szóval a legjobb játékomra lesz szükségem ellene.”

Csütörtökön öt PDC-világbajnoknak lesz mérkőzése. Az  egyik igazán érdekes csatán két vb-győztes küzd meg egymással, a regnáló, 2023-as világbajnok Michael Smith a 16 esztendővel ezelőtti, 2007-es első Raymond van Barnevelddel meccsel, aki nyolc év kihagyás után indul újra Eb-n. Gerwyn Price, aki idén két versenyt is nyert az ET-sorozatban a fiatal ír Keane Barryvel mérkőzik meg, a 2020-as Euróoa-bajnopk Peter Wright a nénet rangelső Gabriel Clemensszel teszteli jelenlegi tudását. Az ugyancsak világbajnok, kétszeres Eb-védő Rob Cross is rangadót vív már első körben Dimitri Van den Berghgel.
Szomaton és vasánap két versenyrész (session) lesz a második kanyarra, vasárnap az első etapban kora dáétán lesz a negyeddöntő, este pedig az elődöntő és a finálé három mérkőzése zárrja az idei versenyt. (Ezek legszáma növekszik, sorrendben szombaton 10, vasárnap kora délután ugyancsak 10, este már 11 legben kell győznie a jobbiknak a mérkőzés megnyeréséért)

Kapcsolódó

EB 2023, AZ ELSŐ NAP PROGRAMJA

Danny NOPPERT (holland, 12. kiemelt)–Andrew GILDING (angol, 21.)
Nathan ASPINALL (angol, 13.)–Ryan SEARLE (angol, 20.)
Dave CHISNALL (angol, 1.)–Chris DOBEY (angol, 32.)
Rob CROSS (angol, 5.)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga, 28.)
Gerwyn PRICE (walesi, 4.)–Keane BARRY (ír, 29.)
Peter WRIGHT (skót, 9.)–Gabriel CLEMENS (német, 24.)
Michael SMITH (angol, 8.)–Raymond VAN BARNEVELD (holland, 25.)
Martin SCHINDLER (német,15.)–Stephen BUNTING (angol, 17.)

 (Megjegyzés: a kiemelések nem a világranglista, hanem az European Tour  sorrendje alapján készültek.)

DARTS EURÓPA-BAJNOKSÁG, Dortmund, Westfalenhelle. Sport1 19:00 az első forduló nyolc mérkőzése (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)