Az angol „derékhad” színre lép az Eb-n • SportTV

Az angol „derékhad” színre lép az Eb-n

2023. 10. 27. 17:59    
Olvasási idő: 2 perc

Hét angol játékos lépett színpadra a rajt napján a dortmund Eb-n, s a lehetséges öt továbbjutó helyből – két házi meccs is volt – négyet meg is szereztek a sportág alapító mesterei. Csupán a már-már veteránnak számító Andrew Gildingg kapott ki más nemzetbelitől, Rob Cross és Stephen Bunting is meggyőző sikert aratott Van den Bergh (6–2), illetve Martin Schindler (6–1) fölött, utóbbit a dortmundi publikum őszinte bánatára.

Luke Humphries nem állna meg egyetlen majortorna-győzelemnél (Fotó: pdctv.com)

Pénteken az qngol „nagy generáció” három másik tagja – Joe Cullen, Luke Humphries és a címvédő Ross Smith mellett a kissé idősebb, mindent, csak vb-t nem nyerő James Wade lép fel a legnagyobb brit nemzet képviseletében, ezúttal egymással nem kell csatázniuk.

A második kiemelt Humphries az elmúlt két évben kimagaslót nyújtott az European Touron, öt versenyről is győztesként térhetett haza, további öt döntőben is szerepelt, az egyik legkiegyensúlyozottabb versenyzőnek bizonyult. Brendan Dolan lesz az ellenfele a nyolcaddöntőbe jutásért.
„Ez különleges verseny nekem. Nagyon értékes cím lenne elnyerni. Az European Tour nagy katalizátor volt a sikereimhez, az első jelentős címem megszerzéséhez. Megadta azt az élményt, hogy győzhettem nagy színpadon és határozottan segítette a fejlődésemet. Hagyományt szeretnék teremteni. A World Grand Prix-n aratott győzelmemre szeretnék építeni. Nem szeretném, ha a karrieremben az maradna az egyetlen nagy cím, ezért még jobban kell nyomnom, keményebben dolgoznom, mint valaha. Ugyanúgy fogok hozzáállni a Brendan elleni meccshez, mintha Michael van Gerwennel játszanék. Igyekszem majd dominálni és rákényszeríteni magamat a koncentrált játékra és remélhetőleg én kerülök ki győztesen a meccsből.”
A négyszeres bajnok Van Gerwen szintén pénteken kezd a lett Madars Razma ellen, míg a 2018-as győztes James Wade Dirk van Duijvenbodéval mérkőzik meg, akinek két ET-verseny döntője is volt az esztendőben.
Jonny Clayton és José da Sousa a Premier League 2021-es döntőjének „visszavágóját” játsszák, a tavalyi Masters-győztes Joe Cullen ellenfele pedig a German Darts Opent megnyerő Krzysztof Ratajski lesz.

Az ausztrál Damon Heta (földrajzi értelemben nem tisztán európai verseny az Eb) a holland újonc Gian van Veennel küzd meg, s hogy erre a napra is legyen házi rangadó, arról az északírek gondoskodnak (no meg az automatikus, ET-ranglistán alapuló sorsolás), minden idők első oda való címnyertese, Daryl Gurney a brilliáns tehetségű ifjúsági világbajnok honfitárs Josh Rockkal mérkőzik meg, a győztes az ausztrál-holland csata továbbjutójával meccsel majd a negyeddöntőért.

Kapcsolódó

EB, A MÁSODIK JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Damon HETA (ausztrál, 6. kiemelt)–Gian VAN VEEN (holland, 27.)
Krzysztof RATAJSKI (lengyel, 15.)–Joe CULLEN (angol, 18.)
Josh ROCK (északír, 11.)–Daryl GURNEY (északír, 22.)
Jonny CLAYTON (walesi, 10.)–José DA SOUSA (portugál, 23.)
Dirk VAN DUIJVENBODE (holland, 7.)–James WADE (angol, 26.)
Luke HUMPHRIES (angol, 2.)–Brendan DOLAN (északír, 31.)
Michael VAN GERWEN (holland, 3.)–Madars RAZMA (lett, 30.)
Ricardo PIETRECZKO (német, 14.)–Ross SMITH (angol, 19.)

 (Megjegyzés: a kiemelések nem a világranglista, hanem az European Tour sorrendje alapján készültek.)

DARTS EURÓPA-BAJNOKSÁG , Dortmund, Westfalenhalle. Sport2 19:00 az első forduló nyolc további mérkőzése  (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)