Kupaszerda Bayernnel, Dortmunddal – és Szalaival? • SportTV

Kupaszerda Bayernnel, Dortmunddal – és Szalaival?

2023. 11. 01. 10:04    
Olvasási idő: 4 perc

Indigót tettünk keddi kupaközvetítési programunk alá, szerdán is két német és három olasz mérkőzést iktattunk programunkba. A DFB-kupában fellép a rekordgyőztes Bayern és az ötszörös védő Dortmund, a Coppa Italia szereplőlistáján négy Serie A-és két Serie B-együttes szerepel.

Thomas Müller a Német Kupa hatszoros győztese 64 meccsen 33 gólt szerzett a sorozatban. A képen éppen a Stuttgart hálójába talál 11-esből a 2013. évi döntőn, de most is szívesen betalálna a Saarbrücken kapujába (Fotó: Getty Images)

DFB POKAL

A kora esti mérkőzésen a Borussia Dortmund fogadja a Hoffenheimet. A két együttes 54 tétmeccséből csupán kettő jutott az országos kupára, két negyeddöntő, mindkettőt a Westfalenstadionban, mai nevén a Signal Iduna Parkban rendezték. 2008-ban 3–1-re nyert a BVB, a 2015-ös találkozó azonban roppant izgalmasra sikeredett. A dortmundiak vezettek, a Hoffenheim fordított, a hazai egyenlítés után a normál 90 perc döntetlenül végződött, Sebastian Kehl a 105. percben szerezte meg a győztes gólt a fekete-sárgáknak. Az összkupaszereplés is jelentős különbséget mutat, a dortmundiak 5-ször elnyerték a trófeát és van öt vesztes döntőjük is. A Hoffenheim viszont 5-ször jutott el a históriájában csúcsnak számító negyeddöntőig, de mind az ötször kikapott, kétszer, mint fentebb látható, a Dortmundtól, a másik három egyaránt 0–1-re végződött időrendben a Lübeck (2004), a Cottbus (2011) és a Fürth (2012) ellen.

Szalai Attila a Lübeck elleni kupameccsen játszhatott egy félidőt. Hátha eszébe jut Materazzónak a magyar válogatott védő, hogy egy kissé erősítse a Hoffenheim  utóbbi időben ingatagnak tűnő  hátvédsorát (Fotó: Getty Images)

Nekünk persze Szalai Attila a fontos, aki 3 bajnokin kapott eddig szerepet, no meg az első fordulós kupacsatán is Lübeckben (4–1), amelyen a török Kabak helyett csereként lépett pályára a második félidőre. A két együttes túl van őszi idénybeli csatáján, amelyet a  BVB Sinsheimben nyert meg 3–1-re Füllkrug, Reus és Ryerson góljával, a hazaiak találatát Kramaric jegyzi. (Azon a szeptember 29-i meccsen is Szalai végig a kispadon ült.)

Az esti találkozón a kuparekorder, 20-szoros győztes Bayern München szerepel Saarbrückenben. A Saar-vidék élcsapata jelenleg a 3. Ligában szerepel, vasárnap otthon a félidőben gól nélkül állt a Dynamo Dresdennel, amikor a mérkőzést az ítéletidő miatt félbe kellett szakítani. Így a 15. helyen áll 11 meccsen szerzett 14 pontjával. Igaz, van két bepótlandó mérkőzése, a most félbeszakítotton kívül a 11. fordulóbeli Duisburg elleni meccset is pótolnia kell, amelyre november 29-én kerül sor. Ha azt a két hazai mérkőzését megnyerné, máris a 6. helyen találná magát a tabellán, de hát ez fikció, bár lehetséges kifejlet. A rekordkupagyőztes (és rekordbajnok) bajorok egyelőre nem a szokott helyen, az élen állnak a Bundesligában, hanem csupán a virtuális dobogó 2. helyén, ugyanis éppúgy veretlenek, mint a vezető Leverkusen, csak éppen egy döntetlennel többjük van a Bayernél.
A két együttes históriájuk során 12 meccset játszott egymással, a mérleg 8 bajor győzelem, 2-2 döntetlen és Saarbrücken-siker. A tucatnyi csatából 4-et a DFB-kupában játszottak, mindegyiket a bajorok nyerték meg. Az első még 1957 novemberében, akkor csak hosszabbításban 3:1-re, a másodikat 1975 augusztusában 90 perc alatt ugyanannyira, szintén Münchenben.  A harmadik volt az első saarbrückeni csatájuk (2–1), az eddig utolsón pedig ismét a Ludwigsparkban játszottak és a slágereredménnyel, 3–1-es müncheni diadallal fejezték be. Kevés jel mutat arra, hogy az a sorozat megszakad, legfeljebb annyi, hogy a müncheniek az elmúlt három évben két ízben is a második fordulóban búcsúztak el a kupaküzdelemtől.

COPPA ITALIA

A nyolcaddöntőbe jutásért folyó küzdelemben az első kettő Serie A–B összecsapás, az utolsó tiszta élvonalbeli csata.
A Genoa–Reggiana párosításban egy kétszeres döntős, egyszeres győztes áll fel a hazai oldalon. Apró szépséghiba, hogy egyetlen végső sikere 1937-ben, azaz 86 éve történt. Az ellenfél Reggiana sosem jutott ilyen messzire a kupában, klubcsúcsa egy negyeddöntő 1982-ben, amikor történetesen éppen B-osztályú volt. A hét végén a Reggiana idegenben 3–0-re verte meg a sereghajtó Feralpisalót, de így is csak 11. a másodosztály bajnoki rangsorában. A Genoa fontos meccset nyert meg a Salernitana ellen (1–0), amellyel kissé elrugaszkodott a kiesőzónától.
Eddig négy kupameccset játszottak 1940 és 1985 között. Az elsőt és másodikat a genovaiak nyerték meg Reggio Emiliában, mindkettőt hosszabbításban 2:1-re, illetve 1964-ben 2:0-ra. A másik kettő csoportkörös volt, mindkettő 1–1-es remivel zárult 12 év különbséggel, 1973-ban Genovában, 1985-ben Emiliában.
az Mivel az olasz kupaküzdelem lebonyolítási rendszere eleve a hazai esélyt hordozza inkább magában, itt is a genovaiak a favoritok, de a meglepetést nem lehet kizárni. A párharc győztese kezdi meg a nyolcaddöntők sorát december 5-én, amikor a Lazio vendégeként játszik a római Olimpicóban.

A középső találkozót Leccében rendezik, ahová a most éppen Serie B-tag Parma utazik. A délolasz együttes nem nevezhető tipikus kupacsapatnak, 1996 és 2022 között 6 alkalommal is eljutott a Coppa Italia nyolcaddöntőjébe, de a legjobb nyolc közé sosem sikerült bekerülnie. Legutóbb tavalyelőtt a fővárosban esett ki, az AS Romától kapott ki 3–0-ra. A Parma viszont fénykorában, a nyolcvanas évek végétől a kétezresek elejéig ötször is finalista volt, ebből háromszor (1992, 1999, 2002) a trófeát is elhódította. Legutóbb tavalyelőtt esett ki az élvonalból, az idén 4. helyével már osztályozót is játszhatott, de elbukott az elődöntőben. Ebben az idényben azonban fölényesen, öt pont előnnyel vezeti a másodosztály táblázatát, legutóbb szombaton idegenben győzte le az Ascolit 3–0-ra.
A két együttes négy alkalommal került szembe a Coppa Italiában, öt mérkőzést játszva. 1979-ben még a csoportkörös első fázisban 1–1-gyel végeztek, 1992-ben – amikor a Parma kupavédőként indult – a második fordulóban oda-vissza párharcban 1–0, 0–0-val jutott tovább. 2013-ban a harmadik körben újabb, ezúttal fölényes pármai siker született (4–0), tavalyelőtt azonban megtört a jég: az első körben, még augusztusban a Lecce 3–1-es győzelemmel távozott a Tardiniból.
A Lecce ígéretesen indította ezt az idényt, a nyitó kupasiker (Como 1–0 után), a Serie A-ban az első öt fordulóban nem talált legyőzőre, a második ötben viszont nem tudott nyerni, s háromszor is kikapott, a két torinóitól és a bajnok Napolitól. Így aztán pillanatnyilag a 11., de tavaly ilyenkor tíz kör után 8 pontja volt a mostani 13-mal szemben. A két együttes talán jó színvonalú csatájából – bár kérdés, a két mester, Roberto D’Aversa és Fabio Pecchia  hajlandó-e a keddi kollégáknál több állandó csapattagot a kezdőjébe tenni – kikerülő győztes a következő körben a Firenzébe utazik, hogy a legutóbbi döntős Fiorentinával küzdjön mg december 6-án a negyeddöntőbe jutásért.

Leonardo Pavoletti a hosszabbításban elért duplájával fordította meg a Frosinone elleni meccset vasárnap. Itt éppen az Udinese elélen talál be egy öt évvel ezelőtti bajnokin (Fotó: Getty Images)

A keddihez hasonlóan szerdán is „A-ligás” küzdelem zárja a napot, az Udinese fogadja a Cagliarit a Dacia Arenában, amit persze a szurkolók csak Friuli néven emlegetnek. Az előző hét végéig mindkét csapat nyeretlen volt, a friuliak azok is maradtak a monzai 1–1-gyel, a szárdok azonban a 72. perces 0–3-as eredményt egy 24 perces gólzuhataggal 4–3-ra változtatták otthon a Frosinone ellen, megszerezve elő bajnoki sikerüket.
A kupahistóriába egyikük sem írt vastag betűkkel fejezetet, bekezdést is alig. Az Udinesének a csúcsot négy elődöntős szereplés jelentette, valamennyi már ebben az évszázadban (noha a klub jogelődjét már 1896-ban alapították), a Cagliari pedig kétszer volt finalista, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján, 1969-ben kikapott a döntőben, egy évre rá megnyerte, még a legendás Luigi Riva vezérletével. A két gárda mindössze három kupameccset vívott, 1986-ban még a csoportkörben Szardíniában nyert az Udinese  2–1-re, 1992-ben pedig a kétmeccses első fordulóban a Cagliari bizonyult jobbnak, 2–0, 4–4-gyel. Az idei idényrajton a friuliak otthon 4–1-re verték meg a B-osztályú Catanzarót, a szardíniaiak 0–0-s kilencven perc után háromgólos hosszabbításban (g.: Dossena 100. és Di Pardi 120+3., ill. Soleri 120+1. perc) bizonyultak jobbnak az ugyancsak másodvonalbeli Palermónál. Az esti győztes kupaszereplését január 2-án vagy 3-án a San Siróban folytatja, a Milan ellenfeleként.

NÉMET KUPA, 2. forduló. Sport1 17:45 BV 09 Borussia Dortmund–TSG 1899 Hoffenhem (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport1 20:30 1. FC Saarbrücken–FC Bayern München (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba)
COPPA ITALIA, a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport2 15:00 Genoa CFC–AC Reggiana 1919
(kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 18:00 US Lecce–Parma Calcio 1913 (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport2 21:00 Udinese Calcio–Cagliari Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám)