Mordort már megjárta, most jöhet a firenzei pokol • SportTV

Mordort már megjárta, most jöhet a firenzei pokol

2023. 11. 03. 11:25    
Olvasási idő: 2 perc

Dusan Vlahovics vasárnap ismét pályára lép a Stadio Artemio Franchiban, csak már nem lilában, hanem fekete-fehérben. Egy több mint 200 perces gólaszály megszakítása, illetve a torinói szerződés-hosszabbítás reményében.

„Azt a Vlahovicsot, akit láttunk a Fiorentinában, még nem láttuk a Juventusban” – jelentette ki Daniele Adani, egykori olasz labdarúgó, illetve televíziós szakkommentátor. Nehéz lenne vele vitatkozni, elég, ha csak arra utalunk, hogy a liláknál minden tétmeccset figyelembe véve 108/49 volt a mérkőzés/gól mutatója, a Juventusnál viszont csak 71/27.

Magyarul átlagban minden harmadik fellépésén talál a kapuba, ami egy több mint 80 millió euróért megvett, 100 milliós vételárra taksált csatártól azért nem sok.

De lehet, hogy kevés…

Most is éppen egy gólaszályos időszakot tart (amire azért részben magyarázat, hogy hátfájdalmak hátráltatták), hiszen legutóbb szeptember 16-án, a Lazio ellen talált a kapuba. Az akkori dupláját követően a hatból négy találkozón jutott szóhoz a Juvéban (kizárólag bajnokin, hiszen a nemzetközi kupákban ebben a szezonban nem indulhattak a torinóiak, az Olasz Kupába pedig még nem kellett bekapcsolódniuk), de immár 226 perce gólképtelen.

A rossz sorozat megszakítására kiváló alkalmat nyújt a Fiorentina elleni, vasárnapi rangadó, ami a közelmúlt ismeretében az ő esetében kellő pikantériával is jár.

Még akkor is, ha eddig képtelen volt beköszönni egykori csapatának, pedig a Serie A mellett az Olasz Kupában is megpróbálkozhatott vele. De sehol semmi…

Talán majd most, ami azért jönne kapóra neki, mert éppen zajlanak a szerződés-hosszabbítási tárgyalásai. Két körön már túlvannak a felek, állítólag még 2023-ban szeretnék bejelenteni, hogy 2027-ig marad a „zebrák” játékosa. A tekintélyes La Gazzetta dello Sport értesülései szerint a november 26-i, Inter elleni Derby d’Italia után pröögnek majd fel igazán az események. Még mielőtt félreértés lenne: nem csupán szakmai, de üzleti alapon is érdeke a Juvénak a hosszabbítás.

Vlahovics jelenleg a könyvelésben évi 35 millióba kerül a klubnak, de ha az amortizációs költségeket sikerül csökkenteni, az jobban mutat az adóhivatal előtt.

Márpedig a sportigazgató Cristiano Giuntoli egyik fő feladata a legalábbis kacifántos gazdálkodás rendbe tétele. Ráadásul Vlahovics hosszabbítása tökéletesen beleillik abba a sorba, ami a napokban Federico Gattival és – az egyébként fogadási balhé miatt hónapokra eltöltött – Nicoló Fagiolival elkezdődött, hamarosan pedig Manuel Locatellivel folytatódik. Azaz próbálják „röghöz kötni” a következő „nagy” Juve pillérjének szánt futballistákat.

Persze, könnyebb lenne megérteni, ha a torinóiak már szeptemberben hosszabbítottak volna a szerb támadóval. Vlahovics ugyanis repülőrajttal indított, az első négy bajnokiján négy gól és egy gólpassz volt a mérlege.

Úgy, hogy mindössze egy gólt szerzett kedvenc lábával, ballal (azt is tizenegyesből), a maradék háromból egy fejes gól volt, kettőt meg jobbal lőtt.

Mindkettőt a Laziónak – nem is találtak olyanra példát a szakírók, hogy Juve-játékos rangadón a rosszabbik lábával duplázzon! Mondjuk az is csoda volt, hogy akkor éppen a „zebráknál” játszott, hiszen a nyáron nagyon közel állt a távozáshoz. Vagy ahogyan egy olasz újságíró fogalmazott, a Vlahovics, Lukaku, Chelsea, Juventus négyszögben a nyáron több fordulat zajlott le, mint a Gyűrűk urában Frodó Mordorba tartó egész utazása során. Végül a szerb nem ment sehova, Lukakut megszerezte a Roma – a Chelsea meg elég furcsán néz ki manapság.

Vlahovics iránt most is érdeklődnek, a Real Madrid, az Arsenal és a Chelsea (…) is hajlandó lenne 80 millió eurót fizetni érte, de a Juve 100 millió alatt szóba sem áll senkivel.

Ha meg hosszabbít a szerbbel, akkor tovább emelheti a licit alsó határát.

A Sport1-en vasárnap 20:30-tól élőben közvetítjük a Fiorentina-Juventus rangadót.