Serie A, középről-alulról nézve • SportTV

Serie A, középről-alulról nézve

2023. 11. 06. 15:53    
Olvasási idő: 3 perc

A szokásos hétfői meccsnapos menetrend szerint mutatjuk mutatni valónkat az olasz élvonalból. Előbb a délután derekán elemzünk beszélgetünk a 11. játéknap fő történéseiről, majd következik a két élő közvetítés, amelyben a táblázat 12-14. és a 19. helyezettje van érdekelve – azaz „középről-alulról” adunk kétszer 90 plusz egynéhány percnyi élő közvetítést a Serie A-ból.

Domenico Berardi (középen) 18 Torino elleni meccsénől négyen betalált, az egyiken 2021 márciusában duplázott is, de semelyiket sem tudta megnyerni csapata… (Fotó?: Getty Images)

A délután derekán előbb a szokásos Nyerő SzériA olaszfutball-magazinunkban ismét végig beszéljük szakértőinkkel a forduló izgalmasabb, érdekesebb történéseit. Szóba kerül az Inter vezető 11-ese Bergamóban, amely több szempontból is érdekes, Calhanoglu hibátlan büntetőértékesítő rátája, az nerazzurri jelenlegi és volt gólgyárosa, Lautaro és Lukaku újabb találata, utóbbi főszerepe a Roma meccsének alakulásában, a Juve újabb „minimalista” rangadónyerése, Elmasz ürügyén a gólszerző cserék a ligában, s persze az izgalmas kérdés, tényleg kétszereplősre szűkül-e a scudettóért folyó versenyfztás, vagy korán ítélkeznek erről az olasz szaksajtó nagyágyúi. Ha jól „kibeszélték magukat” szakértőink, következik a két élő találkozó.

Az est korábbi összecsapása ismét az  Empolié, mint a múlt hétfőn, csak éppen a toszkán alakulat nem otthon, hanem a Frosinone vendégeként lép fel. A hazai gárdának öt napon belüli két, más-más miatt kellemetlen vereséget csalódását kell feldolgoznia.  Előb szombaton 3–0-s vezetés után kapott ki Szardíniában, majd csütörtökön a Grade Torino Stadionban 98 percig tartotta magát a bikák ellen, csak akkor kapták meg a kiesésüket jelentő gólt Reinier révén. A vendékeket pedig a helyezésüknek kell ösztönöznie, hiszen a kiesést jelentő 19. pozíciót foglalják el a táblázaton.
A Frosinone sérültlistája igencsak tekintélyes, Galli, Harraui, Kalaj, Caso, Cuni és Bidaui sem léphet pályára. Soulá, aki Szardíniában gólt szerzett a vesztes bajnokin 9 napja, a legutóbbi két hazai meccsen (Fiorentina 1–1, Verona 2–1) is betalált most triplázna a Benito Stirpe Stadionban. Juszef Maleh viszont eltiltás miatt nem játszhat a toszkánoknál, mivel megkapta ötödik sárgáját a Fiorentina elleni 0–3-as találkozón, Pezzella és Destro is kisebb sérüléssel küzd, Baldanzi szereplése pedihg a last minute egészségügyi vizsgálattoktól függ. A Frosinone pontszerzés esetén megelőzve a Leccét a 1í1. helyre léphet előre, azEmplinak viszont kell mindhárom pont az előrelépéshez. ha megszerzi, a Veronát és a Cagliarit is megelőzve az utolső, még bent maradást garantáló helyet foglalja el a 11. forduló után.

 Ivan Juricnak valami ki kell találnia a vészes gólképtelenség ellen – a Sassuolo ellen azonban asszisztense meccsel majd a kispadról (Fotó: Getty Images) 

A Torino–Sassuolo  csata győztese ugyancsak a Lecce elé ugrana a táblázaton, döntetlennel a bikák tudnák megelőzni a Frosinonét, persze csak ha előttük a Lazio tartományi újonc nem szerez pontot otthon. Ivan Juric együttese az előző körben véget vetett nyeretlen szériájának a Lecce ellen, míg fekete-zöldek nyeretlen szériájukat nyújtották tovább a Bolognával szemben.  A Toro egyhónapos gól nélküli gól nélküli bajnoki sorozatát Buongiorno 42. perces találata szüntette meg, amellyel meg is szerezte mindhárom pontot. Előtte három összecsapást bukott sorban gól nélkül (Lazio 0–2, Juventus 0–2, Inter 0–3), gól nélkül végzett a Veronával, így a Roma elleni szeptemberi 1–1 után sikerült eredményesnek lennie.  A 11. játéknapon térnek vissza saját szurkolóik elé, hogy javítsanak az öt meccsből csupán egy hazai siker eredménysoron. Azon az öt találkozón összesen kétszer találtak be – ezen kellen főként változtatniuk, hogy előbbre léphessenek.
A Sassuolo az ezt megelőző öt torinói meccséből hármat elbukott, egyszer remizett, s csak legutóbb sikerült 1–0-ra nyernie Agustín Álvarez 93. perces fejes góljával. Mindazonátal Dionisi tanítványai csak 2 pontot szereztek a legutóbb lehetséges 12-ből, így csupán négy ponttal előzik meg a 19. Empolit. Ez főként azután volt váratlan, hogy azt megelőzően 4–2-re megverték a Juventust, és 2–1-gyel három pontot vittek haza Emiliába a San Siróból, azaz legyőzték a jelenleg legjobban teljesítő itáliai alakulatot.  csapat azóta kialakuló nyertlenségi szériájának megtörését nem segíti az ingatagnak tűnő védekezés, a legutóbbi 18 meccs mindegyikén legalább egy gólt kapott az április óta tartó sorozatban. A Coppa Italiában viszont  csütörtökön 120perces 0–0 után 11-esekkel sikerült továbbjutni a Spezia ellen, de a clean sheetnek ugyancsak örült Alessio Dinoisi, mégha másodosztályú ellenféllel szemben is érte el a csapata.
Ivan Juricnak nélkülöznie kell a csatán Koffi Djidjit, Brendan Soppyt és Perr Schuurst, utóbbi az Inter ellen szenvedett keresztszalag-sérülést, mi miatt 2024-ig biztosan nem léphet pályára. A horvát mestert kiállították a Lecce ellen, a hétfői találkozón asszisztense, Matteo Paro meccsel majd, de a felállás ettől marad a megszokott 3–5–2-es szisztéma.
A vendégeknél a tavaly szeptemberi győztes ember, Álvarez szintén keresztszalag-szakadás miatt ugyancsak 2024-ig legalább bevethetetlen. Obiang és Matheus Henrique szereplése is erősen kérdéses. A támadó Domenico Berardi a Juve és az Inter elleni győzelmek 6 góljának a felét jegyezte, az utóbbi időben azonban gólképtelen, ez jelentős szerepet játszott a neroverdi visszaesésében.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (SERIE A, ’23. 11. 6.)

FROSINONE–EMPOLI

Az Empoli mindhárom legutóbbi bajnokiját megnyerte a Frosinone ellen, valamennyit a Serie B-ben, 7 gólt szerezve ezeken Ez ugyanannyi győzelem, amely az azt megelőző 8 mérkőzésen sikeredett, a Serie A-ban és B-ben összesen (2 d., 3 v.). + A Frosinone hármat megnyert legutóbbi négy hazai bajnokijából, ez ugyanannyi, amennyit az előző 32 találkozón összesen elért (9 d., 20 v.). Helyszíntől függetlenül veretlen legutóbbi 4 élvonalbeli mérkőzésén, ennél hosszabb hasonló sorozata egyetlenegyszer volt a Serie A-ban (5, 2015 szeptemberétől novemberéig). + Csak Jude Bellingham (2003. júniusi) és Evan Ferguson (2004. októberi) fiatalabb Matías Soulénél (2003. áprilisi) azon játékosok közül, akik legalább öt gólt szereztek ebben az idényben az öt európai topligában. Az argentin az első Frosinone-játékos, aki három egymást követő találkozón betalált a Serie A-ban.

TORINO–SASSUOLO

A Sassuolo eddig 8 döntetlent ért el a Torino elleni 20 Serie A-meccsén (4 gy., 8 v.). Csak a Cagliari (10) és a Roma (9) ellen volt több remije a zöld-feketéknek. Az elmúlt három találkozójukból kettő végződött iksszel. +  A Torino csupán 7 gólt szerzett az idényben. Ha így marad, ez az idény bekerül a legrosszabb öt szezonja közé a gólaszályt tekintve, 6 gólt szerzett 1968–69-ben, 2002–03-ban és 2006–07-ben, 7-et  2014–15-ben. + Csak Marcus Thuramnak (5) van több gólpassza Jeremy Toljannál a Serie A-ban 2023–24-ben. A Sassuolo védője 4 asszisztot jegyez 9 meccsből az idényben, éppannyit, amennyi előző 106 Serie A-meccsén sikerült neki.

 

SERIE A, 10. forduló. Sport1 17:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter);  Sport1 18:30 Frosinone Calcio–FC Empoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 20:45  Torino FC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)