Rajtol a győztesek szupertornája • SportTV

Rajtol a győztesek szupertornája

2023. 11. 11. 12:50    
Olvasási idő: 4 perc

A vb-t megelőző utolsó két major torna az esztendőösszegzés jegyében zajlik - természetesen a sportág őshazájában, Angliában. Az első az év győztesei csapnak össze – némi egyszerűsítéssel –, majd következik egy egész idényes sorozat zárókkordja, a Players Championship Finals. Időben az előbbi, a Grand Slam of Darts színhelye Wolverhampton, az Aldersley Pleasure Village, az összdíjazás 650 ezer angol font, a címvédő pedig Michael Smith.

Michael Smith jó hangulatú bevonulása. A címvédő alighanem első meccse után is vidám maradhat, mert a tavalyi ifi vb-második ellen kezdi meg az idei Grand Slam of Darts viadalát Wolverhamptonban (Fotó: Getty Images)

Az alapötlet a teniszből jött. A kilencvenes évtizedben tízszer egymás után rendezték meg a Grand Slam-kupát, amelynek kezdő elképzelése az volt, hogy az esztendő legnagyobb tornáinak legjobbjait egy éves „összegző viadalra” összehívják, kellő javadalmazással még a hivatalos ATP Finals (amelyet tévesen „világbajnokságként” aposztrofálnak sokan és hosszú ideje…) előtt megmérkőzzenek az aktuális szuperklasszisok. A koncepció 2007-ben, 8 évvel a tenisz GS-kupa megszűnése után öltött testet a dartsban, cskahogy ott nem egy pár csúcstorna, hanem az esztendő összes PDC-versenyének legjobbjait összegyűjtötték-összegyűjtik. Az idei viadalon indulhat a legutóbbi vb győztese és döntőse, a címvédő, az idei Premier League, a World Matchplay, a World Grand Prix, a Masters, a UK Open, az Eb, a tavalyi Players Championship Dinals (az idei, ugye, még hátravan), a World Series of Darts, a World Cup of Darts (két) győztese, valamint döntőse, a European Tour mind a 14, valamint a Players Championship mind a 25 versenyének első helyezettje is. Meghívást kapott emellett a tavalyi ifi vb két döntőse, a női World Matchplay bajnoka, a PDC Ázsia-bajnokságának és Kontinentális Kupájának legjobbja, s még három sorozat, a Challenge Tour és a Development Tour győztes, plusz a PDC női sorozatának két legjobbja is,  Az átfedések miatt – egy versenyző több győzelmet is magának mondhatott – ez még mindig nem adta ki a 32-es mezőnyt, így egy selejtezőt is rendeztek november 3-án Barnsley-ben a PDC Touron nem nyertes, de a rangsorban legjobb versenyzői között, onnan nyolc versenyzővel töltötték fel az induló keretet, köztük olyan menők is bekerültek, mint Danny Noppert, Stephen Bunting, Ryan Searle, Damon Heta vagy Brandan Dolan.

A 32 résztvevőt 8 négyversenyzős csoportba osztották, az összes csoportban körmérkőzést rendezek, az első két helyezett jut el a kieséses nyolcaddöntőbe. Ez tehát az egyetlen olyan PDC-torna, amelyen nem kötelező megnyerni az összes mérkőzést a trófea elnyeréséhet, hiszen a csoportból akár egy vereséggel is tovább lehet jutni.
A csoportmeccseket 5 nyert legig (best of 9) játsszák, a kieséses szakaszban növekszik a mérkőzések hossza, a nyolcaddöntőben 10,  a negyeddöntőtől a fináléig már 16 leget kell megnyerni a mérkőzés győzelméért.

Mivel a tornát még a „Taylor-korszakban” hozták létre, nem meglepő, hogy The Power vezeti ennek az örökranglistáját is, 6 győzelemmel és egy döntős vereséggel. a persze Mighty Mike, MVG az örök második 3 bajnoki címmel és ugyancsak egy vesztes fináléval, a harmadik Gerwyn Price eddigi mindhárom végküzdelmét megnyerte. A nagy trión kívül csupán négy versenyzőnek (Scott Waites, Raymond van Barneveld, Michael Smith és José da Sousa) tudta megnyerni a viadalt. A hét felsorolt bajnokból Taylor és Waites már visszavonult, Van Barneveldnek és Da Sousának nem sikerült egy versenyen sem kvalifikálni magát, így csak hárman ismételhetnek, MVG, Price vagy Smith, a másik 29 induló befutása esetén újonc bajnok lehet.
Smith természetesem mindent megtesz, hogy megvédje az Eric Bristow Trophyt. Csoportellenfelei az előző év ifi vb-másodikja, Nathan Girvan (a mezőny egyik újonca a 7 közül), James Wade, akit a valaha volt nem világbajnok legjobb játékosnak tartanak és a lengyel Krzysztof Ratajski lesznek.
„Szinte mindent jelentene a címvédés” – fogalmazott a világelső, aki 2017 óta sorozatban 15 csoportkörös mérkőzést nyert meg a viadalon. „Az elmúlt öt-hat évben a Grand Slam az egyik kedvenc versenyemmé vált. Azt hiszem, a legutóbbi öt-hat évben veretlen maradtam a csoportban, de lehet, hogy ezt elrontom. Úgy tűnik, minden év augusztus-szeptemberében rosszul megy a játék, de novemberben magamhoz térek, s úgy érzem, most is kezd visszatérni a formám. Nagyon várom, hogy visszatérjek Wolverhamptonba. Remélem, hogy az idén is jól teljesíthetek, s ismét nyerni tudok.”
A világbajnok ott lesz a főszereplők közt szombaton, amikor az A, C, E é G csoportok megkezdik a küzdelmüket. Egy másik több sztárt felvonultató kvartettben Van Gerwen a 2021-ben negyeddöntős Fallon Sherrock ellen lép pódiumra, megismételve a Nordic Darts Masters két évvel ezelőtti fináléját. Sherrock a hónap elején kapott kitüntetést a Windsor-kastélyban, most pedig ő lehet a G-csoportban az első nő, aki színre lép a tornán. „Minden alkalommal, amikor Michaellel játszom, az jó meccs, legyen szó bemutatóról vagy tévés tornáról” – erősítette meg Sherrock, aki a 2018-as világbajnok Rob Cross-szal és Martijn Kleermakerrel is megmérkőzik a csoportban. „A világ legjobb játékosaival szeretnék játszani, mert csak jobb leszel, ha a legjobbakkal játszol. Ahogy a Women’s Series vége felé játszottam és a kilencnyilasom a Challenge Touron nagy önbizalommal töltött el. Inkább arra számítok, hogy a nagyszínpados eseményeken feldobnak, mint hogy jól megy a játék. Nagyon izgulok a verseny előtt” – mondta a PDC honlapjának beharangozójában.
A C-csoportban is jó meccsekre lehet számítani, hiszen a World Grand Prix-bajnok Luke Humphries  Steve Lennonnal játszik, a kétszeres világbajnok Gary Anderson pedig Dirk van Diujvenbodéval meccsel wolverhamptoni visszatérése alkalmával.
Az újonnan megkoronázott Európa-bajnok Peter Wright az újonc anerikai Stewe Buntz ellen lép táblához, a 2014-es döntős  Dave Chisnall pedig az ugyancsak tapasztalt honfitárs Stephen Buntinggal mérkőzik meg.
A délután-esti szakaszban a B, D, F és H-csoportok játékosai kezdik meg a viadalt, benne a háromszoros győztes Gerwyn Price-szal, aki az északír Raffertyvel mérkőzik meg elsőre a D jelű kvartettben, amelyben Ryan Searle az új holland csillaggal, a dortmundi Eb-n elődöntős Gian van Veennel csap össze.
A Masters bajnoka, Chris Dobey a tavalyi ifivilágbajnok Josh Rock ellen játszik, a bedlingtoni sztár tovább növelné tévés diadalai számát West Midlandben. „A következetességem megvan, határozottan úgy érzem, jó versenyem lehet. Egyetlen meccs sem könnyű, a miénk erős csoport, de készen állok a kihívásra, nincs okom arra, hogy ne menjek oda és nyerjem meg. Nehéz a feladat, de magabiztos leszek, és tudom, hol tart a játékom. Ellenfeleim jobban tartanak majd tőlem, mint én tőlük” – mondta a World Grand Prix, a World Matchplay és az Eb 2023-as negyeddöntőse.
A csapat-vb walesi bajnoka, Jonny Clayton a B-csoport részese lesz, a World Matchplay döntőse a visszatérő Berry van Peer ellen indítja versenyét, az őt a WMP-fináléban legyőző Nathan Aspinall a női torna győztese, Beau Greaves ellen mutatkozik be a viadalon.  Az angol klasszis, a tavalyi wolverhamptoni döntős roppant nehéz kvartett kiemeltje, amelyben az ausztrál Damon Heta és az új német csillag, Ricardo Pietreczko is helyet kapott. A világrangsor 7. helyezettje, Danny Noppert a PDC ázsiai bajnokával, Muramacu Harukival játszik a H-csoport első meccsén, ugyanott Andrew Gilding az északír Brendan Dolannal küzd meg előre.

GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton. AMC Mikro 14:00 (felv. Sport2 2:00) a csoportkör első napjának délutáni szakasza (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd); Sport2 20:00 a csoportkör első napjának esti szakasza (kommentátor: Fülöp „180” László,  szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)