Versenyben marad-e az egyetlen korábbi bajnok? • SportTV

Versenyben marad-e az egyetlen korábbi bajnok?

2023. 11. 16. 12:45    
Olvasási idő: < 1 perc

Három korábbi bajnok rajtolt múlt héten a wolverhamptoni Grand Slam of Darts major tornán. Közülük a védő Michael Smith már a kieséses táblára sem került fel, a háromszoros győztes Gerwyn Price pedig a nyolcaddöntő szerdai napján szenvedett vereséget a legjobb napjait idéző Gary Andersontól. A tábla alsó ágának két nagy kérdése: versenyben marad -e a másik korábbi háromszoros bajnok Mighty Mile és ki nyeri a nap egyetlen angol házi rangadóját a két csaknem évfolyamtárs, a 32 éves Nathan Aspinall és a nála csupán egy évvel idősebb PDC-világbajnok Rob Cross közül.

Elbír Mighty Mike 2022-es "mumusával", Damon Hetával? (Fotó: Getty Images)

A most már tíz nyert legig tartó összecsapások sorát a Stowe Buntz–Andrew Gilding csata nyitja. Az amerikai meglepetésember az E-csoportot 3 győzelemmel, egy vereséggel nyerte meg Bunting, Chisnall és Wright előtt, az angol az F-ben lett második, Nopperttől kikapott, de Brendan Dolat és a japán Muramacut legyőzte.
A második meccs a „keresztbe” játszás, Danny Noppert és Stephen  Bunting között. Ők 2018 óta 7-szer küzdöttek meg egymással, Noppert 5–2-re vezet, a legutóbbi találkozójukon is a holland bizonyult jobbnak a Players Championship idei sorozatának 30. versenyén, november 2-án  Barnsley-ban a nyolcaddöntőben 6–3-ra. (Igaz, a követkető fordulóban már kikapott a walesi Williamstől.)
A harmadik találkozó a csúcsfavorit Michael van Gerwen mérkőzése Damon Hetával. MVG mindhárom meccsét megnyerte a G-csoportban, de „csak” +6-os legkülönbséggel, egyszer 100-as átlag fölé jutva (101.30 Sherrock ellen, az 5–1-es nyitó meccsén, ezzel csupán 10. a jelenlegi viadal ranglistáján. Az ausztrál csak kínnal-keservvel tudott túljutni Beau Greaves-en, az angol lánybak a döntő legben meccsnyila is volt, de végül elidegeskedte a nagy sanszot. Mighy Mile eddigi 14 csatájukból ugyan 10-et megnyert, ám a legutóbbi négyből – valamennyit tavaky játszották – háromszor Heta volt a jobb, aki ilyenformán kissé mumusa is minden idők második legeredményesebb dartsosának.
A záró összecsapása az angol harmincas nagy generáció – nyolc angol tapossa a negyedik X-et a világranglista első 20 helyezettjéből! – két klasszisának várhatóan magas színvonalú ütközete lesz. Nathan Aspinall és Rob Cross 2018 óta tízszer csapott össze PDC-eseményen (ebbe egy Home Series-mérkőzés is be van számítva). A világbajnok négyszer, Asp ötször győzött, egyszer, a Premier League-ben ikszeltek (akkor még lehetett…).  Legutóbb augusztusban döntőztek Hamiltonban, az Új-zélandi Mastersen, akkor hatalmas csatában 8–7-re Cross bizonyult jobbnak.

Grand Slam of Darts, Wolverhampton.  Sport1 20:00 a második forduló (nyolcaddöntő) második négy mérkőzése (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)