Angol házielődöntő a láthatáron • SportTV

Angol házielődöntő a láthatáron

2023. 11. 17. 17:40    
Olvasási idő: 2 perc

Ahogy haladunk előre az időben, egyre nő a megnyerendő legek száma, és nő, illetve stagnál a hazai játékosok részaránya a Grand Slam of Dartson Wolverhamptonban. Péneteken a szokásos négyórás játékidőre már csak a felső ági két negyeddöntőt tervezik lejátszani.

James Wade már háromszor döntőzött a Grand Slam of Dartson , most tehet egy nagy lépést a negyedik felé (Fotó: Getty Images)

A teljes 32-es mezőnyből 12 volt ez angol versenyző (37.5%), a rájátszásba bekerült közülük (16-ból 50%) és a fele megmaradt a negyeddöntőre is (8-ból 4, ugyancsak 50%). Viszont míg az előző körben három angol-angol házi is sor került, addig a negyeddöntőben a négy angol négy másik nemzetiségűvel, egy-egy északírrel, skóttal, amerikaival és ausztrállal meccsel az elődöntőbe kerülésért. Vagyis elméletileg az elődöntőben leget teljes angol mezőny is, meg előfordulhat – bár nehéz elképzelni – , hogy hazai versenyző nélküli utolsó két fordulót rendeznek.

A megnyerendő legek száma újra nagyot ugrik – innen már 16 játékot (best of 31) kell sikeresen zárni, hogy valaki bejusson a négy közé, a fináléba vagy elnyerje a trófeát.
Az első negyeddöntőt James Wade és Josh Rock játssza, egy 40 éves angol „veterán” a 22 esztendős északír ifjú titánnal.
„James Wade vagyok, és tudom, mit kell csinálnom” – mondta az angol, miután hétfőn a csoportkör záró meccsén legyőzte és a versenytől el is búcsúztatta világbajnok-világelső honfitársát. Michael Smitht. A szokásos wade-i teljesítmény azonban nem biztos, hogy elég lesz az egyre magabiztosabb Rock ellen. „The Machine” a csoportnyitón kikapott Ratajskitól, de Smith legyőzése elég volt a továbbjutáshoz, majd a nyolcaddöntőben 10–6-ra megverte a másik honfitárs Chris Dobey-t is. Saját bevallása szerint sem volt túl látványos a teljesítménye, jól kiszállózik ugyan, de ilyen hosszú meccsen lehet, hogy a „triplagyáros” Rock „tűzereje” fontosabbnak bizonyul. Az ifjú északír először játszik majd tévés major tornán ilyen maratoni meccset – könnyen lehet, hogy nagy élménnyel gyarapítja a nézőket, no meg magát is. Ratajski elleni meccse rövid munkának bizonyult, 10–5-re intézte el a jóval rutinosabb lengyelt, azok után, hogy a csoportkörben Dobeyt és Claytont is – ez a formája elég lehet Wade ellen is. Amúgy ez lesz a két játékos első találkozása PDC-eseményen – méltó rajtnak ígérkezik.

Luke Humphries csatázik másodjára a sokadvirágzását élő Gary Andersonnal. A World Grand Prix-győztes halmozná tovább a címeket, a hosszabb meccsek ideálisnak tűnnek számára, képes több órán át is maximálisan teljesíteni. A Repülő skót a csúcsfavoritok egyike, Gerwyn Price ellen remekelt a nyolcaddöntőben, de kétséges, hogy meg tudja-e állítani Humphriest, „Cool Hand” Luke mindegyik meccsén száz feletti átlagot ért el, pazar a formája, duzzad az önbizalomtól, legyőzheti a több mint másfél évtizeddel idősebb kétszeres világbajnokot. Amellyel amúgy fontos pillanatban „egyenlítene ki”, hiszen 2020 óta megvívott öt eddigi összecsapásuktól hármat a skót dartszseni nyert meg

Grand Slam of Darts, Wolverhampton. Sport1 20:00 a második forduló (nyolcaddöntő) második négy mérkőzése (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)