Gregg Popovich csendre intette a Spurs szurkolóit • SportTV

Gregg Popovich csendre intette a Spurs szurkolóit

2023. 11. 23. 21:52    
Olvasási idő: 3 perc

A San Antonio Spurs legendás vezetőedzője szinte példátlan gesztust gyakorolt korábbi játékos, Kawhi Leonard felé: Meccs közben mikrofont ragadott, és arra kérte a csarnok közönségét, hogy ne pfújoljanak, hanem a meccset nézzék.

Leonard és Popovich egy korábbi Spurs-Clippers meccsen. (Fotó: Getty Images)

Nem meglepő, hogy egy csapat szurkolói kifütyölik, esetleg pfújolják az ellenfél (egyik) legjobb játékosát. Azonban Kawhi Leonard és a San Antonio Spurs kapcsolata még most, öt és fél évvel a szakítás után is furcsa, ezért fordulhatott elő, hogy Gregg Popovich a tegnap San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers meccsen megvédte korábbi játékosát a Spurs szurkolókkal szemben.

A mérkőzés állása 48-39 volt, Leonard büntetőt dobott éppen, a publikum pfújolt, Gregg Popovich pedig megfogott egy mikrofont meccs közben, és ezt mondta: „Bocsássatok meg egy pillanatra! Abbahagynánk a pfújolást, és hagynánk a srácokat játszani? Ez nem túl elegáns, mi nem ilyenek vagyunk. Hagyjátok abba a pfújolást!” Majd a kezével is jelezte, hogy legyen ennek vége.

Vélhetően nem emiatt a szituáció miatt, hanem mert erősebb csapata van a Clippersnek, de a Los Angeles-iek 109-102-re nyertek San Antonióban. Ez nem igazán nagy meglepetés, ez volt zsinórban a harmadik sikerük. Leonard 26, Paul George 24, James Harden pedig 16 pontot dobott, és mindannyian kb. 36 percet játszottak.

A mérkőzés után Popvich és Leonard is beszélt az esetről. A mester csak annyival indokolta, hogy szerintem nem kellene húzogatni az oroszlán bajszát, míg Leonard elismerően szólt a texasi közönségről, kifejtve, hogy fel van erre készülve is a csarnokban, de egyébként mindig szeretettel fogadják a városban. 2018-as távozása óta 11-3 a mérlege egykori kenyéradója ellen.

És hogy miért volt fura a távozása?

Aki esetleg már nem emlékszik, vagy 2018 (talán inkább 2017) előtt még nem követte az NBA-t, annak röviden elmondjuk, milyen is kapcsolata Leonardnak és a Spursnek.

2011-ben az Indiana Pacers draftolta őt, de a Spurs cserélt érte, George Hillt adta érte a Pacersnek.

Szépen lassan fejlődött, és a nagy áttörést a 2014-es NBA-döntő hozta el, ahol a legértékesebb játékosnak választották. Magic Johnson után a második legfiatalabbként nyerte meg ezt a címet. A következő szezontól már tényleg bekerült a szupersztárok közé. 2017. május 14-én törént valami, ami olyan lavinát indított el, ami mindent megváltoztatott. A Spurs Warriors elleni nyugati döntőjének első meccsén Zaza Pachulia lépett Kawhi Leonard alá, akinek kifordult a bokája. Ezzel egy olyan egyéves kálvária kezdődött, amelynek minden részletét még ma sem ismerjük. Az biztos, hogy a rehabilitáció nem sikerült megfelelően, ahogyan a klub és a játékos közötti kommunikáció is döcögött, sőt talán még Popovich és néhány csapattárs is hibázott ebben az időszakban. Szó volt itt combsérülésről, visszatérésről, csapatmegbeszélésekről, kellemetlen interjúkról, visszatérést sürgető csapatról, fülbe suttogó nagybácsikról, mindenről. Lényeg a lényeg, Leonard elérte, hogy a Spurs kénytelen legyen a Toronto Raptorshoz cserélni Danny Greennel együtt DeMar DeRozanért, Jakob Pöltlért és a Raptors 2019-es elsőkörös draftjogáért, amivel egyébként a Spurs mostani alapemberét, Keldon Johnsont választották ki.

Leonard azóta is küzd sérülésekkel, de például az első nem Spursös szezonjában forradalmasította a load management fogalmát a ligában, és 2019-ben ajnok is lett a Toronto Raptorsszal, a rájátszásban a legnagyobbakat idézte, bedobta a ligatörténelem egyik legnagyobb dobását (alább), és ő lett a döntő MVP-je is.

2019-ben igazolt a Clippershez, hogy Paul George-dzsal szuperpárost alkossanak, de kettejük sorozatos sérülései miatt az igazán jó eredmény még nem jött össze az előző négy szezonban. Sőt, a 2021-22-es kiírást teljes egészében ki kellett hagynia, mert a 2021-es rájátszás során elszakadt a keresztszalagja. Épp abban a szezonban jutottak el a nyugati döntőig, de ott már Leonard nem tudott pályára lépni.

Leonard ha nem sérült, akkor az NBA egyik legjobb játékosa, akinek a csúnya távozás ellenére nagyon szép történelme van San Antonióval. Gregg Popovich vélhetően szereti korábbi játékosát, és talán van egy pici lelkiismeretfurdalása is, de ezt talán sosem tudjuk meg. Mindenesetre azt szeretné, ha a Spurs szurkolói nem pfújolnák Leonardot, ami összességében egy szép gesztus.

A kivételesen pénteken jelentkező Alley-oopban is téma lesz ez az eset. A műsor egy kétmeccses, európai időben rendezett Szezonközi Torna-maratont vezet majd fel. A Magic és a Celtics meccs igazi csoportrangadó, míg a Suns a saját ötöse második helyére hajt, hogy legyen esélye a továbbjutásra.

Alley-oop: november 24., péntek 19:30, Sport2 (élő)

Orlando Magic – Boston Celtics: november 24., péntek 20:30, Sport2 (élő)

Memphis Grizzlies – Phoenix Suns: november 24., péntek 23:00, Sport2 (élő); november 25., szombat 11:45, Sport2 (felv)

További NBA-s programunk:

Oklahoma City Thunder – Philadelphia 76ers: november 25., szombat 23:00, Sport2 (élő)

NBA Action: november 26., vasárnap 12:00, Sport1

Milwaukee Bucks – Portland Trail Blazers: november 26., vasárnap 21:30, AMC MIkro (élő)

RETRO: Aki pedig kíváncsi egy remek Wilt Chamberlain-meccsre:

Los Angeles Lakers – New York Knicks (Chamberlain-parádé; az 1972-es döntő 5. meccse): november 23., csütörtök 21:00, Sport2