LeBron James pozitív és negatív rekordja a Sixers ellen • SportTV

LeBron James pozitív és negatív rekordja a Sixers ellen

2023. 11. 28. 15:03    
Olvasási idő: 2 perc

Az NBA legidősebb játékosa, LeBron James egy nagyon pozitív, egyben hihetetlen rekordot döntött az NBA legutóbbi játéknapján. Emellett azonban egy negatív egyéni csúcs is fűződik a Philadelphia 76ers elleni meccshez.

LeBron Jamest 21 szezonja során soha nem kapott ki ennyire. (Fotó: Getty Images)

Egyszerre volt örömteli és keserédes estéje LeBron jamesnek, de ahogyan ismerjük, jelen esetben ő inkább a negatívumot emelné ki a tegnapi Philadelphia 76ers – Los Angeles Lakers meccsről. Ezért mi is azzal kezdjük.

21. szezonját tapossa, nem kevés percet töltött már a pályán a ligában (erről még lesz szó alább), és tegnap estig nem veszített még az NBA-ben 44 pontos különbséggel mérkőzést. Azonban a Sixers most fölényesen, 138-94-re legyőzte most az aranysárga-lilákat. Ez nem meglepő módon a tripla-duplázó Joel Embiid és Tyrese Maxey munkásságának köszönhető elsősorban, de a többi Sixers-játékos is kitett magárt.

James szempontjából az eddigi legnagyobb zakó egy 2019-es Pacers elleni 42 pontos vereség volt, akkor már a mostani csapatában szerepelt. Ráadásként az is hozzátartozik a meccshez, hogy a Philly soha nem verte még meg ennyire a Lakerst, és a Los Angeles-iek egyébként is csak négy másik alkalommal kapott ki ennél nagyobb különbséggel. Mondhatjuk tehát nyugodtan, hogy ez a meccs bekerül majd a históriáskönyvekbe mindkét oldalon majd.

LeBron James játszotta a legtöbb percet az NBA történetében

Ami viszont pozitív LeBron Jamesszel kapcsolatban, az az, hogy Kareem Abdul-Jabbar újabb rekordját döntötte meg, és az alapszakasz-illetve a rájátszást együtt számolva tegnap óta ő töltötte a legtöbb időt a parketten az NBA-ben. Immár 66.319 percet játszott karrierje során, míg Abdul-Jabbar ’’csak’’ 66.297-ig jutott. Ha csak az alapszakaszt számítjuk, ott James Abdul-Jabbar (57.446) és Karl Malone (54.852) mögött harmadik James 54.665 perccel, de a rájátszások tekintetében olyan magasan csúcstartó, hogy az összesített adatban előrébb ját. A totál meccsek számában is még mindig a center a csúcstartó (1797), sőt Robert Parish (1795) is az 1720. találkozóját tegnap lejátszó James előtt áll.

Az továbbra is felfoghatatlan, hogy James lassan 39 évesen egyébként milyen szezont fut, és hogy bármekkora játékosok is jutottak hasonló magasságokig a lejátszott percek, meccsek vagy szezonok számában, a 21. szezonban és vagy 38-39 éves korban csak nagyon kevesen voltak picit is hasonló formában. Aki szóba jöhet, az csak Abdul-Jabbar, aki 38 évesen döntő MVP volt és 39 évesen az All-NBA első csapatba került, vagy Michael Jordan a Wizardsos időszakában, illetve Karl Malone az utolsó két Jazzes évében.

Jön a Szezonközi Torna utolsó fordulója és majd a rájátszása:

Kedd éjjel, vagyis szerda hajnalban lezárul a Szezonközi Torna csoportköre, amely miatt sem a Lakersnek sem Jamesnek nem kell idegeskednie, hiszen ők veretlenül továbbjutottak a csoportból.  Azonban 17-en még izgulhatnak. Nem meglepő, hogy egy igazán nagy rangadót nézhetnek majd meg a magyar nézők. A nyugati konferencia C-csoportját még megnyerheti a 3-0-val álló Kings, illetve az egyaránt 2-1-gyel álló Timberwolves és Warriors is. Ezért a Kings és a Warriors meccsén nagyon sok múlik majd.

Sacramento Kings – Golden State Warriors: november 29., szerda 4:00, Sport1 (élő); 14:00, Sport1 (felv.)

December 4-től pedig jön az egy héten át tartó egyenes kieséses szakasz a Szezonközi Tornából.

További NBA-s közvetítések és műsorok a héten:

Trash Talk: november 30., csütörtök 22:30, Sport1 (élő)

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers: december 1., péntek 4:00, Sport1 (élő); 23:00, Sport2 (felv.)

Alley-oop: december 2., szombat 21:00, Sport2 (élő)

Los Angeles Clippers – Golden State Warriors: december 2., szombat 21:00, Sport2 (élő)

NBA Action: december 3., vasárnap 17:15, Sport2

Egy kis retro:

Charles Barkley élete egyik legjobb meccsét játszotta 1993-ban a nyugati döntő hetedik meccsén a Seattle Supersonics ellen. Nem is megyünk bele a részletekbe, ezt érdemes megnézni.

Phoenix Suns – Seattle SuperSonics (az 1993-as nyugati döntő 7. meccse): november 30., csütörtök 21:00, Sport2