Folytatódik a versenyfutás Európáért • SportTV

Folytatódik a versenyfutás Európáért

2023. 12. 10. 12:50    
Olvasási idő: 5 perc

A 15. forduló első két napján szerepeltek már a virtuális dobogósok, amelyek helye érintetlen marad a másik két napon. A további fix európaI kupahelyekért újabb három együttes játszik a vasárnapi négy meccsen, az esti rangadón ketten egymással, azaz a Roma–Fiorentina találkozó lesz a nap csúcscsatája.

Paulo Dybala és Romelu Lukaku – lesz-e újra nyerő páros? (Fotó: Getty Images)

A bevezető délideji csatán nem ilyen magas régióban mozgó együttesek csapnak össze, a Frosinone és a Torino a középmezőnyből araszolgatna felfelé. A hazai együttes 16 pontot gyűjtött saját pályáján, enné többre csak az élen robogó kettős, az Inter és a Juve volt képes. Eusebio Di Frencesco emberei legutóbbi öt idegenbeli bajnokijukat elvesztették, de a múlt havi kupameccsen idegenben 2–1-ew megverték  a Torinót, annak a meccsnek a „visszavágója” következik a szinte bevehetetlen Benito Stirpe Stadionban. A Pazar hazai szereplés a táblázat felső házába emelte az együttest, amely góllövőinek átlagéletkora mindössze  23 év , 127 nap – a legalacsonyabb érték a 19 évvel ezelőtti Lecce óta a Serie A-ban, a „vezér” Soulé pedig hat találatával a góllista élcsoportjában szerepel.
A most nehéz terepnek számító Stirpében a Toro korábban négyből háromszor nyert, összességében pedig a Serie A-ban csak győzött mostani vendéglátója ellen. Hétfőn viszont egy sima hármassal győzött a Toro Bergamóban, Duván Zapata duplájával exklubja ellen, ezzel legutóbbi öt bajnokijából már harmadszor nyert, miután előtte ötször sorozatban nyeretlen maradt. Az ambicióztus Ivan Jurivc azonban továbbra is az európai kupaszereplést célozza meg csapatával, amely idénybeli harmadik idegenbeli sikerét célozza meg.

A Monza–Genoa csörte előtt három pont választja el a két együttest egymástól a táblázaton. A legutóbb hat meccsükből csak egyszer győztes hazaiak gyors rajtja után a szekér megakadt, ám az idényfelezőhöz közeledve még mindig közelebb vannak a legjobb hathoz, mint a kiesőzónához. A Hellas elleni november 2–1 óta remiztek a Cagliarival és a Torinóval, majd drámai csatában szenvedtek otthon vereséget a torinói gigász, mostanság újra scudettovárományos Juventustól. Az előző idényben klubtörténeti dupla sikert arattak a Juve ellen ám most a hajráig 0–1-re álltak, a hosszabbítás elején sikerült egyenlíteniük, de egy percen belül újabb gólt kaptak, amellyel elúszott az egyetlen pontjuk. Aggodalomra ad okot Palladino mesternek, hogy a legutóbbi féltucat mérkőzésén csapata mindig kapott legalább egy gólt, s ezekkel esélytelenebb ellenfelei is megszerezhették mindhárom pontot.
A Genoa legutóbb 2006-ban a C-ligás rájátszásban találkozott vendéglátójával, most abban a reményben látogat Monzába, hogy eltünteti a köztük lévő hárompontos távolságot. Atzon a legutóbbi meccsen a ligúrok végül visszatértek a B-osztályba, Igor Zaniolónak, a most az Aston Villában játszó Nicolo Zaniolo édesapjának egyetlen góljával – most 17 és fél esztendő múltán az élvonalban csaphat össze a két gárda. Egy év távollét urán a Genoa visszatért az elitbe, s Alberto Gilardino vezetésével 14 meccsen 15 pontot gyűjtött, amely újonctól emberes mennyiségnek számít. A 2021–22-es kiesésig visszanyúlva azonban a Grifone 24 legutóbbi idegenbeli bajnokijából csupán egyetlenegyet nyert meg – a szezon elején 1–0-ra megverte a Laziót az Olimpicóban. A múlt héten vezetésről adott le pontokat az Empoli ellen, a hét közben pedig a Lazio a kupa nyolcaddöntőjében azonos eredményű revansot vett az augusztusi bajnoki vereségért. A Genoa egyik gyengesége, hogy nem tudja megtartani megszerzett előnyét, éppen az történt az Empoli ellen is, amikor Malinovszkij szokásos távoli bombája vezetést jelentett, mégis a végére elúszott két pont. Ez a hiányosság olyan feltűnő, hogy az „első félidős táblázaton” a griffmadarasok a táblázat harmadik helyén állnának 27 ponttal (Csak az Inter 32-vel és a Milan 31-gyel előzné meg őket), a második játékrészt is beszámítva viszont 15 pontjuk „maradt”, és ez mindössze a 14. pozícióra elegendő.

Joshua Zirkzee alighanem sokkal több veszélyt jelent  a salernói kapura, mint honfitársa Sydney van Hooijdonk az előzó körben a Leccéére…  (Fotó: Getty Images)

A kora esti Salernitana–Bologna csatán a sereghajtó küzd meg Európába vágyó vendégével. Bár  a salernóiak november végén csak-csak megszerezték első győzelmüket a Lazio ellen – a fővárosi sasok   ebben az idényben úgy tűnik, a kiscsapatok Mikulás bácsija szerepet (is) eljátsszák – , a Fiorentina ellen jócskán arcra zuhantak. Firenzében már a 17. percben kétgólos hátrányba kerültek, s végül úgy vesztettek 3–0-ra, hogy egyetlen kaput eltaláló lövésük volt csupán az egész mérkőzésen. Maradt a 8 pontjuk, amely a sereghajtáshoz elég csak. Az előző szezonra visszanyúlva a campaniai klub 15 legutóbbi bajnokijából csak egyet nyert meg, pedig előtte 14-ből csak egyet veszített el, s Paulo Sousa regnálása igencsak jól kezdődött – aztán az eredménytelenségi roham véget is vetett neki, jöhetett Pippo Inzaghi. A zseniális excsatárnak edzőként nem megy annyira jól, nem tudott lényeges változást vinni az Arechibe, s főként a védekezési problémák mutatkoztak akutnak. Utolsó kapott gól nélküli meccsüket még májusban játszották, a Serie A meccseinek második felében a második legtöbb gólt kapták. Ezek egyike sem ígér sok jót Pippónak, aki egyik exklubja ellen vezényli mai tanítványait.
Inzaghi 2019-es távozása után nem sok változás történt Bolognában, a mostani mester, Thiago Motta azonban jelentősen megmozgatta az állóvizet, jelenleg reálisnak mutatkozik a cél elérése, hogy visszavigye az együttest Európába. Haralambusz Likojannisz   fantasztikus szabadrúgása majdnem további három pontot szerzett Leccében, de a 100. percben kapott 11-es gól – s így „csak” egy pont ellenére is a rossoblu maradt a táblázat felső felében, s egy esetleges salernói sikerrel akár az 5. helyre is előre törhet. (A 4. hely mindegyik eredményvariációval marad az esti római rangadó valamelyik résztvevőjéé.) Motta ugyan durcás volt az elpackázott két pont miatt, de így is 2023-ban lejátszott 37 meccséből csupán 8-szor kapott ki, ennél kevesebbel egyik klub edzője sem dicsekedhet (persze azok közül, akik január óta állomáshelyükön maradtak). Azért a mester nem minden húzása jön be, a leccei „holland honfitársi rotáció” félresikerült, Sydney van Hooijdonk teljesen súlytalannak bizonyult, az 58. percben már be kellett küldeni Zirkzeét, s aligha kérdés, hogy az ex-Bayern- és -Anderlecht-csatárral kell kezdenie az Arechiben is az újabb három pont megszerzése érdekében.

A két mester, Vincenzo Italiano és José Mourinho egyelőre ikszre áll. Döntenek-e (köztük is) a tanítványok vasárnap este az Olimpicio gyepén?  (Fotó: Getty Images)

A nap derbije a végére marad, az Olimpicóban a forduló előtti 4. Roma az akkori 6. Fiorentinát fogadja. Az Atalanta ugyan szombaton betört közéjük, a negyedik (BL-garanciás hely) akkor is kettejük közt marad, mert hazai győzelem és remi esetén a farkasok maradnak azon, vendégsikerrel meg a violák foglalják el a becses pozíciót. A giallorossi legutóbbi négy bajnokijából hármat megnyert, toszkán ellenfele kikecmeregve a novemberi gödörből kikecmeregve legutóbbi három tétmérkőzését három különböző sorozatban sikerrel fejezte be (Genk ellen 2–1 az Ekl-ben, Salernitana ellen 3–0 a Serie A-ban,  Parma ellen 2–2 utáni győztes szétlövés a kupában).
A múlt heti sassuolói győzelem után  – Dybala és Kristensen fordított 0–1 után – az újjáéledő Roma először az idényben BL-helyre rukkolt előre. Bár a Mourinho-tanítványok igencsak döcögősen kezdték az őszt, ám mostanra 19 pontot szereztek legutóbbi 8 bajnoki mérkőzésükből, csak a vezető duó (Inter és Juve – 20-20 –  gyűjtött többet, a forduló előtt és most már után is). Pontszerzéseik egy része a jó hajráknak köszönhető, 2023-ban a csapat az utolsó negyedórában 24 (!) gólt szerzett, ebből 7-et a legutóbbi 8 találkozón. Hazai pályán is kiemelkedő: legutóbbi 5 meccsét mind megnyerte pályaválasztóként az Olimpicóban (a Derby Romana 0–0-ja a Lazio „hazai” meccseként zajlott). Legutóbb 2016–17-ben hozott össze ilyen hazai sikersorozatot, Luciano Spallettivel a kispadon. Ugyanakkor kontrasztként az európai szereplés mostanság nem annyira fényes, ám előző idénybeli El-döntősként azért a Servette elleni másfél hét előtti 1–1-gyel sikerült bejutni ismét a második számú európai kupaküzdelem rájátszásába. Ott is maradt egy „sorozatfolytató” feladat, a Sheriff ellen csütörtökön az Olimpicóban az El-ben is meg kell(ene) őrizni a százszázalékos hazai mérleget.
Mivel májusban 2–1-re nyert, a Fiorentina most egymást követő második Roma elleni győzelmére hajt, amelyre legutóbb 2012-ben volt példa. Viszont egyszer sikerült csak megúsznia kapott gól nélkül a legutóbbi 30 (!) meccsből az Olimpicóban a farkasok ellen, azokon átlagban 2.2 gólt kapott. Noha az örök városban nem a legeredményesebb, délre utazva máshol aratott már szép sikereket a viola ebben a szezonban, többek közt a múlt heti saklernói 3–0-val. Italiano csapata a legutóbbi hat találkozójából ötöt sikerrel zárt (a 11-es csatában megnyert Parma-kupameccset is ide számítva. amelyet 0–2 után Nzola és Sottil góljaival sikerült a normál játékidőben kiegyenlítenie).  A legutóbb i kiírásban döntős viola tehát ismét ott van a negyeddöntőben, s két Ekl-sikerével is biztosítva van tavaszi nemzetközi szereplése is. Két legutóbbi idegenbeli meccsén góltalan maradt a Serie A-ban, Italiano azonban bízik a „római csodában”.
November római játékosa, Dybala az utóbbi két meccsen egyaránt betalált és gólpasszt is adott, a lebirkózhatatlan Lukakuval kezd egyre félelmetesebb csatárpárt alkotni. Mou könnyen lehet, hogy nem változtat sassuolói kezdőjén, bár az akkor csak fél félidőre becserélt csapatkapitány Lorenzo Pellegrini induló csapatba helyezése is lehetséges opció. Az Abraham, Kumbulla duó még mindig csak felépülőben van szalagszakadását követően, Smalling ínhüvelygyulladása sem gyógyult meg véglegesen, hármukon kívül teljes keretre számíthat a portugál mágus.
A firenzeiektől továbbra is az orvosi kezelő állandó vendége Dodo és Castrovilli. Nico González talán  meghaladja izomproblémáját, Ikone is szeretne végleg túllenni betegségén. A szerdai kupameccsen néhány peremjátékos is kezdett, Yerry Mina is leülhet végre a kispadra, a kapus Christensen a csapatban maradásban reménykedik. Bonaventura 300. alkalommal lehet kezdő a Violában, a Serie A középpályásai közül a legtöbb gólban volt közvetlen részes az idényben: hat találata mellett két asszisztot is jegyez.

 

SERIE A, 15. forduló. Sport1 12:15 Frosinone Calcio–Torino FC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 14:45 AC Monza–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András);  Sport1 17:45 US Salernitana 1919–Bologna FC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván);  Sport1 20:30 AS Roma–ACF Fiorentina (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)